Uutiset Kaikki Uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
03.10.2019 | Paralympiakomitea

Maalipallomaajoukkueilla EM-kilpailuissa vielä ovi raollaan Tokion paralympialaisiin

Suomen miesten ja naisten maalipallomaajoukkueilla on 8.–13. lokakuuta Saksan Rostockissa pelattavissa EM-kilpailuissa viimeinen mahdollisuus saavuttaa paikka vuoden 2020 Tokion paralympialaisiin.

Tehtävä ei ole helppo, sillä paikkoja on jaossa vain yhdelle miesten ja yhdelle naisten joukkueelle. Tokioon päästäkseen Suomen on joko voitettava EM-kultaa tai sijoituttava kolmen parhaan joukkoon siten, että miehissä edellä saavat olla vain jo aiemmin paralympiapaikan varmistaneet Saksa ja Belgia ja naisissa edelle on varaa päästää Venäjä ja Turkki.

Kesällä pelatussa paralympiakarsintaturnauksessa miesten maajoukkue jäi yhdeksänneksi. Sen jälkeen EM-kisoihin lähtevään joukkueeseen nostettiin Markus Tihumäki sekä Jarno Mattila, joka palaa maajoukkuepaitaan kahden vuoden tauon jälkeen.

Mattila muodosti vuosikymmenen alkupuoliskolla Erkki Miinalan ja Petri Posion kanssa kolmikon, joka johti Suomen muun muassa paralympiakultaan Lontoossa vuonna 2012. Nyt Posio on naisten maajoukkueen päävalmentajana, mutta Mattila palaa edelleen maailman parhaimpien pelaajien joukkoon kuuluvan Miinalan rinnalle.

– Halusin lähteä vielä auttamaan joukkuetta tähän projektiin, metsästämään paikkaa Tokioon. Keskusteluissa valmennuksen kanssa löytyi minulle sopiva rooli. Tuon kokemusta ja rauhoittavaa tekemistä joukkueeseen, Mattila sanoo.

Ennakkoon arvioituna Suomen kanssa mitaleista kovimmin kamppailevat Saksa, Belgia, Liettua, Turkki ja Ukraina, mahdollisesti myös Tšekki ja kenties Ruotsikin.

– Siellä on ainakin kuusi vahvaa joukkuetta, joilla on hyvän turnauksen sattuessa mahdollisuudet mestaruuteen asti. Uskon, että meillä on elementit olemassa mitaleille ja jopa sinne Tokion paikkaan, kunhan pelataan joukkueena hyvin ja saadaan päälle sellainen vahva, omaa maalia varjeleva henki, pohtii Rovaniemeltä lähtöisin oleva Mattila.

Naisten turnauksessa ennakkoasetelmat ovat erilaiset. Venäjä ja Turkki ovat ennakkoon selvästi vahvimmat joukkueet, ja ne ovat jo varmistaneet paikkansa Tokiossa. Sen jälkeen tulee tasainen ryhmä Israelin johdolla, ja tässä ryhmässä myös Suomi on mukana. Suomi on naisten arvokilpailuissa ollut viimeksi mitaleilla tasan kymmenen vuotta sitten, jolloin EM-kilpailuista irtosi pronssia.

– Tavoitteemme on päästä mitaleille ja Tokioon. Mitä kirkkaampi mitali on, sitä todennäköisempää on tietysti myös Tokioon pääsy. Mutta pronssikin riittää, jos vain Turkki ja Venäjä ovat edellä, pyörittelee naisten maajoukkueen runkopelaajiin kuuluva Iida Kauppila.

Suomen alkulohkossa Venäjä on selkeä ennakkosuosikki ja Suomi, Kreikka, Tanska ja Ukraina muodostavat ennakkoon tasaväkisen nelikon.

– Ensin täytyy tietysti selviytyä alkulohkosta jatkoon, mutta en näe siinä meille ongelmaa. Siellä on vastustajia, jotka pystyimme kesän paralympiakarsintaturnauksessa voittamaan. Hyvä olisi myös välttää neljäs sija alkulohkossa, jotta Turkki ei tule vastaan heti puolivälierissä, Kauppila sanoo.

Maalipallon Euroopan mestaruuskilpailut, Rostock, Saksa 8.–13.10.2019

Alkulohkot

Miehet
Lohko A: Liettua, Kreikka, Ukraina, Ruotsi, Turkki
Lohko B: Saksa, Espanja, Belgia, Tshekki, Suomi

Naiset
Lohko X: Suomi, Kreikka, Venäjä, Tanska, Ukraina
Lohko Y: Saksa, Hollanti, Turkki, Iso-Britannia, Israel

Otteluohjelma

Ke 9.10.

11.00 Naiset, Lohko X: Suomi–Kreikka
13.20 Miehet, Lohko B: Espanja–Suomi
18.40 Miehet, Lohko B: Tshekki–Suomi
18.40 Naiset, Lohko X: Tanska–Suomi

To 10.10.

12.20 Naiset, Lohko X: Ukraina–Suomi
12.20 Miehet, Lohko B: Saksa–Suomi
17.30 Miehet, Lohko B: Suomi–Belgia
18.40 Naiset, Lohko X: Suomi–Venäjä

Pe 11.10.

Sijoitusottelut ja puolivälierät

La 12.10.

Sijoitusottelut ja välierät

Su 13.10.

Mitalipelit

Naisten joukkue

Miina Grönroos, Riihimäki
Susanna Halme, Espoo
Kaisu Hynninen, Espoo
Iida Kauppila, Espoo
Raisa Kuusela, Rovaniemi
Krista Leppänen, Tampere
Päävalmentaja: Petri Posio
Fysiikkavalmentaja: Arttu Mäkinen
Huoltaja: Maarit Lehto

Miesten joukkue

Miika Honkanen, Vantaa
Jarno Mattila, Espoo
Erkki Miinala, Espoo
Markus Tihumäki, Espoo
Joni Ylönen, Espoo
Ehsan Zoveidavi, Espoo
Päävalmentaja: Jarkko Pokkinen
Fysiikkavalmentaja: Toni Kneip
Huoltaja: Axel Sundholm
Videoanalyysit: Mikko Häyrinen (KIHU)

Kisasivut: http://em-rostock2019.de/Home_en.html

Lähde: VAU ry

Kuvassa Erkki Miinala, Miika Honkanen ja Jarno Mattila Rion paralympialaisissa. Kuvaaja: Harri Kapustamäki, KIHU/Paralympiakomitea