Uutiset Kaikki uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
04.12.2017 | Paralympiakomitea

Matti Suur-Hamarilla onnistuneet ensimmäiset kotikisat

Hallitseva paracrossin maailmanmestari Matti Suur-Hamari laski viime viikonloppuna Pyhällä järjestetyissä paracrossin maailmancupin osakilpailuissa ensimmäiseksi ja kolmanneksi. Pyhällä laskettiin kaiken kaikkiaan viidessä eri sarjassa, joissa kilpaili yli 80 laskijaa yli 20 eri maasta. Kisat järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa mutta tulevien kisojen järjestämisessä nähdään paljon potentiaalia myös tulevaisuudessa.

Hallitseva paracrossin maailmanmestari Matti Suur-Hamari laski viime viikonloppuna Pyhällä ensimmäiseksi ja kolmanneksi paracrossin maailmancupissa. Perjantaina lasketun kauden ensimmäisen paracross -kisan Suur-Hamari voitti mutta lauantain kisan voiton vei japanilainen Gurimu Narita.

Perjantaina Suur-Hamari tuli oman vammaluokkansa SB-LL2, polven alapuolelta vammautuneiden sarjan aikalaskuissa toiseksi Evan Strongin voitettua. Strongin aika oli 49,56 ja Suur-Hamarin 50,09. Kaaviolaskuissa he lopulta kohtasivat ja tiukan väännön jälkeen Suur-Hamari vei voiton.

– On kyllä aika hienot fiilikset. Eka kotikisa ikinä ja ekana maaliviivan yli niin onhan se pirun hienoa. Oli tosi tiukka kisa. Karsinnoissa ilman treenejä tuli aikalaskuissa annettua pikkaisen siimaa ja Evan Strong käytti mahdollisuuden hyväksi napaten kärkispotin karsinnoista. Heateissa sain hyvän lämmön päälle, vaikka tiukkaa kisaa olikin. Sai kyllä tänään laskea. Jengi tulee koko ajan paremmaksi ja erot pienenee. Se on kisaamisen suolaa, että koskaan ei tiedä kuka voittaa. Kotikisoissa oli kyllä ekstralataus, joka vähän jopa yllätti. Ajattelin etukäteen, että olen sellainen viilipytty, ettei tässä mitään, mutta startissa tuli ekstrajännitys päälle. Joutui kuuntelemaan vähän enemmän musiikkia ja hengittelemään, että rauhoittui. Se oli hyvää jännitystä. Nyt katsotaan vähän videoita läpi ja jutellaan valmentaja Wendelinin kanssa mutta uskon, että huomiselle lähdetään aika samalla reseptillä kuin tänäänkin, Suur-Hamari kommentoi.

Lauantain kisassa Matti Suur-Hamari sijoittui kolmanneksi, kun voiton vei Suur-Hamarin semifinaalivaiheessa tiputtanut japanilainen Gurimu Narita. Toiseksi SB-LL2 alaraajavammautuneiden sarjassa laski eilisen tapaan Yhdysvaltojen Evan Strong.

– Nyt on kisat pulkassa ja tänään roikkuu pronssi kaulassa. Pitää olla tyytyväinen siihenkin. Ihan mahtavat kisat takana, ja pitää kyllä antaa isot kiitokset Pyhälle ja Lumilautaliitolle näistä. Voin kyllä ihan suoraan sanoa vaikka kotiinpäin vedänkin, että oli selkeästi parhaat kisat mitä meidän puolella on ollut. Ja mitä olen kisakumppaneilta kuullut, niin kaikki on yhtä fiiliksissä, Suur-Hamari kertoo.

Lauantain kisassa Suur-Hamari voitti karsinnat ajalla 49,63. Kaaviolaskut lähtivät Suur-Hamarilla hienosti käyntiin, kun hän voitti kaksi ensimmäistä kierrosta suvereenisti. Neljännesfinaalivaiheessa Suur-Hamari kuitenkin otti lähtösuoralla hieman yhteen Naritan kanssa, mistä johtuen hän kaatui. Kun Narita laski puhtaasti loppuun saakka, jäi Suur-Hamarille paikaksi pikkufinaali.

– Oli kisassa tänäänkin tietynlainen lataus päällä. Kisat on aina kisat, ja kun tiesi, että frendejä on tullut katsomaan, niin oli siinä pientä mutta hyvää jännitystä päällä. Itse asiassa heatit menikin ihan hyvin. Semifinaalissa tuli pieni klikki japanilaisen Grimmin (Narita) kanssa, mutta sellaista pitää välillä ollakin. Mutta se on racingia, ja sitä sen pitää ollakin. Tiukkaa kun on niin välillä tulee kyseenalaisiakin tilanteita. Tämä on homman suola, ja aina pitää laittaa 110 prosenttia lasiin, jos haluaa olla siellä korkeimmalla korokkeella. Hyvä näin. Kyllähän siinä kaatuessa silti kirosanojen kirjo kävi korvien välissä aika rankasti, mutta eihän siinä enää mitään mahda. Se on peli siinä vaiheessa pelattu. Ei siinä voi kuin syöttää perään ja toivoa, että toinen kaatuisi siellä jossain, mutta harvemminpa sitä käy. Aika hyvin jengi täällä nykyään kuitenkin laskee. Mutta tätä tämä on: jokainen metri ja sekunti pitää mennä kohdilleen ja jos ei mene, niin sitten ollaan tässä.

Pikkufinaalissa Suur-Hamari sai vastaansa edellisen päivän kisan pronssimitalistin Iso-Britannian Owen Pickin, jonka kanssa olikin kovaa vääntöä:

– Owenin kanssa oli ihan mahtava kisa. On hienoa, että kilpailu tiukkenee ja kaikki ovat saman tasoisia laskijoita: saa painaa ihan täysiä. Oweninkin kanssa oltiin neljännessä bänkissä ihan vieri vieressä. Kuulin vaan, kuinka lauta rapisee ja pitää vaan painaa ja painaa. On tosi makeeta, kun pääsee noin vetämään. Pitää olla tosi tyytyväinen tähän pronssiin.

 

Potentiaalia kisajärjestäjänä

Kokonaisuudessaan Pyhällä järjestetyt paracrossin maailmancupin osakilpailut olivat menestys sekä kilpailijoiden, kisajärjestäjien että kansainvälisten toimijoiden mielestä. Kansainvälisen Paralympiakomitean lumilajien johtaja Dimitrije Lazarovski näkee Suomessa paljon potentiaali kisojen järjestäjämaana.

– Täällä kaikki on toiminut moitteettomasti niin kuljetuksien, majoituksen ja kisajärjestelyjen osalta ja samaa mieltä ovat myös urheilijat keiden kanssa olen keskustellut. Nämä ovat ensimmäiset kisat Suomessa mutta toivottavasti tulevaisuudessa pystyisimme pitämään kisoja täällä säännöllisesti ja lisämään Suomen yhdeksi vakituisista kisapaikoistamme myös paralumilautailun puolella.

Lähde: Lumilautaliiton tiedotus
Kuvassa Matti Suur-Hamari, kuva Jani Kärppä