Uutiset Kaikki uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
14.10.2017 | Paralympiakomitea

Nuorten Euroopan paralympiakilpailut päätökseen Italiassa

Nuorten Euroopan paralympiakilpailut päättyivät lauantaina iloissa suomalaistunnelmissa. Yhdeksän urheilijan joukkue esitti kilpailuissa erinomaisia suorituksia sekä kilpailuhenkeä.

Joukkueenjohtaja Katja Saarinen oli tyytyväinen, miten urheilijoista näkyi ylpeys ja luottamus omasta tekemisestä. Kilpailujärjestelyiltä hän puolestaan toivoisi jatkossa enemmän. Saarinen korostaa kansainvälisten kilpailuiden merkitystä nuoren urheilijan tulevaisuuden kannalta.

– Urheilijat pääsevät ensimmäisen kerran kokemaan, mihin ovat tähtäämässä. Syttyy into oppia ja kehittyä, mikä on olennaista huippu-urheilijaksi kasvamisessa. Urheilija saa ensikosketuksen kisarutiineihin, kuten odotukseen call roomissa ja median kohtaamiseen. Myöhemmin voi keskittyä olennaiseen eikä tarvitse miettiä mitä ympärillä tapahtuu. Kaikista hienointa oli nähdä urheilijoiden asenne omaan tekemiseen, sillä rentoudella ja itsevarmuudella menestytään myös aikuisena, Saarinen kuvailee.

Viimeisenä kilpailupäivänä purjehdusta hidasti kevyt tuuli ja kilpailussa pystyttiin käymään vain yksi tyngäksi jäänyt lähtö. Marcus Kavaleff purjehti kuudenneksi ja oli kahdeksas kokonaistuloksissa. Valmentaja Mika Hollo oli varsin tyytyväinen Kavaleffin purjehdukseen.

-Marcus pystyi parantamaan päivä päivältä ja korjaamaan pieniä taktisia virheitä. Harmittavan lähelle jäi nousu viidenneksi, mutta harmistuksen jälkeen jäi venekunnalle hyvää oppia. Tästä on hyvä jatkaa ja toivoa purjehduksen palaamista paralympiaohjelmaan, Hollo kuvailee.

Yleisurheilussa luokan T54 ratakelaajat Sini Paukkeri teki upean ennätyksen 800 metrillä ja Niko Ristiranta paransi omaa 400 metrin ennätystään. Santeri Karvo työnsi luokan 57 kuulantyönnössä hopeaa tuloksella 5.75m. Juuli Väisänen päätti kilpailut näjövammaisten pituushyppyyn.

Uimarit uivat päätöspäivänä kukin yhden matkan. Nader Khalili saavutti kisojen neljännen hopeamitalin 100 metrin rintauinnissa luokassa SB14, William Söderling paransi roimasti 200 metrin sekauinnin ennätystä luokassa SM6. Jessika Markkanen päätti kilpailunsa 200 metrin sekauinnin hopeaan luokassa SM9.

Nämä olivat ensimmäiset viralliset Nuorten Euroopan paralympiakilpailut tässä laajuudessa ja antaa hyvää suuntaa sille, että nuoret tarvitsevat tämän tasoisia kilpailuja.

-Kilpailuille olisi erittäin hyvä saada jatkoa. Italia tarjosi hyvät suoritusolosuhteet, mutta kisajärjestelyt on saatava vielä paremmalle tasolle, jotta saadaan Euroopan isotkin maat mukaan. Suomessa meillä on hyvä yhteisymmärrys valmentajien kanssa, minne olemme menossa. Täytyy vielä yhdessä miettiä, miten voimme kehittää enemmän lajien välistä yhteistyötä, jotta yhä useampi nuori löytäisi oman lajin, Saarinen tiivistää.

Kisasivut ja tulokset

Kuvassa Sini Paukkeri, kuva Liina-Maija Rummukainen