Uutiset Kaikki Uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
06.06.2018 | Paralympiakomitea

Paralumilautailun MM-kisat 2019 ensi kertaa Suomeen

MM-kisojen lisäksi alkukaudesta Pyhällä lasketaan paralumilautailun maailmancupia.

30.11.-1.12.2018 Pyhäntunturi, maailmancup (crossi, banked slalom)

25.3.-1.4.2019 Pyhätunturi, MM-kisat (crossi, banked slalom)

 

Ensi vuonna tehdään suomalaista lumilautahistoriaa, kun paralumilautailun maailmanmestaruuskilpailut pidetään ensimmäistä kertaa Suomessa. Pyhätunturilla laskettavat kisat järjestää Suomen Lumilautaliitto yhteistyössä Pyhätunturi Oy:n kanssa. Lisäksi Pyhällä kisataan marraskuussa myös maailmancupin kaksi osakilpailua.

Lumilautaliitto ja Pyhätunturi debytoivat viime kautena paralumilautailun maailmancupissa, ja tapahtuma sai runsaasti kiitosta sekä kisaajilta että kansainväliseltä katto-organisaatio International Paralympic Committeelta. Pyhälle saatiin rakennettua Polar Madness -rinteeseen laskijoita miellyttänyt vauhdikas ja monipuolinen rata, keskus toimi erinomaisesti kisoja varten ja organisaatio pelasi tapahtumassa kaikin puolin loistavasti. Hyvien kokemusten pohjalta IPC tarjosi maailmancupin lisäksi myös MM-kisoja Suomeen.

– Viime kauden maailmancupit olivat erittäin positiivinen kokemus, joten ehdottomasti halusimme jatkaa paralumilautakisojen järjestämistä. Meillä on vahva usko, että MM-kisoista tulee erittäin hieno tapahtuma Pyhän kevätlumilla. Parakisoissa on muutenkin ainutlaatuinen tunnelma, ja nyt se korostuu entisestään, kun maailmanmestaruuksista kisataan parhaaseen laskuaikaan. Toivottavasti saisimme runsaan joukon ihmisiä paikalle seuraamaan kisoja – kisafiilis on varmasti katossa, kilpailujohtaja Juha Guttorm Lumilautaliitosta kertoo.

Myös Pyhällä oltiin viime vuoden tapahtumasta erittäin tyytyväisiä, joten kahden ison tapahtuman järjestäminen ensi kaudella on mieluisa tehtävä.

– Olemme ylpeitä ja iloisia mahdollisuudesta järjestää paralautailun MM-kisat Pyhällä yhteistyössä Lumilautaliiton kanssa. Viime kauden maailman cup -kisat osoittivat, että Pyhä toimii loistavasti paralautailun kisanäyttämönä. Paraurheilijat tuovat tunturiin poikkeuksellisen positiivisen ilmapiirin, heidän elämänasenteesta jokainen voi ottaa mallia. Pyhän henkilöstö odottaa jo innolla MM-kisoja, Pyhätunturi Oy:n kehitysjohtaja Jusu Toivonen sanoo.

 

Hallitseva maailmanmestari kohti kotikisoja

Pyhän MM-kisoihin ja maailmancupiin osallistuu sekä crossin että banked slalomin hallitseva maailmanmestari Matti Suur-Hamari. Hänen viime kautensa meni loistavasti, kun hän otti Pyeongchangin paralympialaisten crossista kultaa ja banked slalomista pronssia. Suur-Hamari on MM-kisojen tulemisesta Suomeen luonnollisesti innoissaan.

– On kyllä hieno fiilis, että saadaan skabat Suomeen. Viime kaudella kisattiin ensimmäistä kertaa Suomessa paralumilautailun maailmancupia ja kokonaisuutena kisat meni uskomattoman hienosti: kaikki laskijat olivat tosi fiiliksissä siitä, että pääsivät kisaamaan täällä pohjoisessa ja Suomessa hienoissa olosuhteissa, Suur-Hamari kertoo ja jatkaa:

– Tulevat MM-skabat on kyllä itselle tosi tärkeä steppi. Sieltä olisi tupla kultamitalit puolustettavana, mitkä Kanadassa kaulaan ripustettiin. Missään muualla en kyllä mittelöitä mieluummin tekisi kuin Pyhällä ja kotiyleisön edessä. Fiilis on siis kova, että pääsee Suomessa ja Pyhällä taas skabaamaan.

Nappiin menneen kauden jälkeen Suur-Hamari ei jää laakereilleen lepäämään, vaan uutta nousua lähdetään tavoittelemaan:

– Hienon kauden jälkeen on tavoitteissa saada rimaa nostettu taas piirun verran korkeammalle. Kisataan tietysti kaikki parapuolen skabat ja tavoitellaan parasta mahdollista menestystä sieltä, mutta tavoitteena on lisätä omaan kisakalenteriin myös vammattomien puolen kisoja Eurooppa cupia sekä NorAm Cup -kisoja ja hakea sieltä vauhtia ja pisteitä sitten sitä isoa tavoitetta kohti. Se tarkoittaisi FIS:n maailmancup-startteja jossakin vaiheessa. Aika näyttää, milloin tämä tapahtuu – vai tapahtuuko – mutta nälkä on kova ja kun ilman suurempia vammoja on päästy harjoittelemaan, niin katsotaan tulevaisuudessa, mihin rahkeet riittävät.

 

Kuvia Pyhän viime vuoden maailmancupista vapaaseen toimitukselliseen käyttöön (kuvat: Jani Kärppä / Lappikuva): https://fsa.kuvat.fi/kuvat/Pyh%C3%A4+2017+World+Para+Snowboard+World+Cup/Photos+Jani+K%C3%A4rpp%C3%A4+-+Kota+Collective/

Lisätiedot:
tiedottaja Tuukka Tams, email. tuukka.tams@fsa.fi / puh. + 358 44 543 1740
kilpailujohtaja Juha Guttorm, email. juha.guttorm@fsa.fi / puh. + 358 40 7251047

 

Lähde: Lumilautaliiton tiedotus
Kuva: Matti Suur-Hamari Pyeongchangin paralympialaiset 2018, kuvaaja Harri Kapustamäki