Uutiset Kaikki uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
11.07.2017 | Paralympiakomitea

Parayleisurheilun MM-kilpailut käyntiin perjantaina 14.7.2017

Parayleisurheilun MM-kilpailut järjestetään Lontoossa 14. – 23.7.2017. Suomesta kisoihin lähtee seitsemän urheilijaa.

Leo-Pekka Tähti avaa paraatimatkallaan 100 metrillä suomalaisten suoritukset parayleisurheilun MM-kilpailuissa Lontoossa perjantaina. T54-luokan ratakelaaja on IPC:n kauden tilastoissa ykkönen ajallaan 13,74, mutta kuluneeseen kuukauteen on mahtunut paljon haasteita. Porilaisen oikeasta kyynärpäästä löytyi kesäkuun alun magneettikuvissa kolme irtopalaa ja samassa yhteydessä kuvatusta kylkiluusta rasitusmurtuma. Kuortaneen Eliittikisoissa tulehtunut käsi vaivasi sen verran, että hän piti pari viikkoa harjoitustaukoa ja sai kortisonipiikillä tilanteen hallintaan, koska operaatioon ei ollut aikaa. Turvotus lähti pois, ja sen jälkeen valmistautuminen on kuluneen pari viikkoa sujunut suunnitellusti.

– Aika lailla on joutunut tekemään kompromisseja huhtikuusta lähtien. Siihen nähden alkukauden kisat satasen ja kakkosen osalta ovat olleet suorastaan loistavia. Tällä hetkellä kroppa on ihan ookoo, eikä kipuja ole oikeastaan missään. Kreivin aikaan äijä pääsemässä kuntoon, Tähti huokaa.

Tähden kolmesta MM-kisamatkasta sataseen on erityisesti tämän kesän haasteista johtuen ollut selvä satsaus. Harjoitustaukonsa jälkeen Tähti kelasi Jämsänkoskella heinäkuun alussa satasella 14,00 ja 200 metrillä 26,00.

– Kakkosella luulen, että alle 25 pitää kelata, että pääsee finaaliin. Tuulestahan se totta kai myös riippuu. Henkisesti pitää valmistautua siihen, että pitää pystyä vetämään välierässä alle 25. En yhtään tiedä, riittääkö rahkeet siihen tällä hetkellä. Haluan uskoa, mutten uskalla luvata, Tähti sanoi realistisena.

Paluu vanhaan kelausasentoon osoittautunut hyväksi Kotajalle

Amanda Kotaja on naisten T54-luokassa tilastoykkönen 100 metrillä ajalla 16,54 ja 200 metrillä viides (30,32). Hänelläkin on paralympialaisista 2012 hyviä muistoja, joten samalle stadionille on mukava palata.
– Pari päivää ollut ihan lepoa, olen pari päivää ottanut aurinkoa, Kotaja sanoo nauraen viimeistelystään ennen reissua.

Edellisissä MM-kilpailuissa 200 metriä voittanut vaihtoi tälle kaudelle kelausasentoaan, mutta se ei toiminut toivotusti.

– Vaihdoin Sveitsin-kisojen jälkeen uuden kelausasennon vanhaan. Se toimii koko ajan paremmin ja kunto nousee, joten ihan rauhallisin mielin voi lähteä. Luulen, että jatkan ensi kauteenkin tuolla vanhalla asennolla, Kotaja mietti.

Mannilla nousujohteinen kausi

Paralympialaisten T34-luokan 100 metrin pronssimitalisti Henry Manni on tottunut urakoimaan, joten tälläkin kerralla ohjelmassa on niin 100, 200, 400 kuin 800 metrinkin matkat.

– Satasella lähden tavoittelemaan mitalia. Jos pystyn oman ennätykseni kelaamaan, mitali on täysin mahdollinen. Kakkosella ja nelosellakin on hyvät saumat. Kasilla mitali on kaukaisin, Sveitsissä olin kesäkuussa tosi kaukana ennätyksellänikin, lohjalainen sanoo.

Mannin kunto on ollut nousussa, ja hän kelasi viimeisimmässä kilpailussaan Jämsänkoskella kauden parhaansa 15,80. Kesän ensimmäisissä kisoissa parasta menoa ei löytynyt, ja ennen juhannusta hän oli neljä päivää kuumeessa, mutta sen jälkeen viimeistely on sujunut. Alkukausi oli haastava myös siksi, sillä hyvin palvellut kelaustuoli vetelee viimeisiään. Kesäkuun alussa korjailtu tuoli on toiminut viime kisoissa hyvin.

Matkaan lähtevät vielä ratekelaajat Esa-Pekka Mattila ja Toni Piispanen, keihäänheittäjä Marjaana Heikkinen sekä pikajuoksija ja pituushyppääjä Ronja Oja oppaansa Jesper Ojan kanssa.

Mitalit entistäkin tiukemmassa

Parayleisurheilun päävalmentaja Maarit Kurki on tyytyväinen joukkueen viimeistelyharjoituksiin.

– Kaikki ovat terveinä ja viimeistelyt ovat sujuneet. Uskon kaikkien urheilijoidemme pystyvän kovaan suoritukseen, mutta mitalit ovat vielä lujemmassa kuin aiemmissa kisoissa. Sveitsissä kelauskisat osoittivat, että osa on nostanut tasoaan. Joissain luokissa mennään todella kovaa, erityisesti Henry Mannin T34-luokassa taso on koventunut, Kurki sanoo.

Suomen joukkue parayleisurheilun (IPC:n) MM-kisoissa Lontoossa 14. – 23.7.2017:

Leo-Pekka Tähti, Porin Tarmo, T54-luokka, lajit: 100m, 200m, 400m
Esa-Pekka Mattila, Espoon Tapiot, T54, 100m
Henry Manni, Länsi-Uudenmaan urheilijat, T34, 100m, 200m, 400m, 800m
Amanda Kotaja, Vampulan Urheilijat, T54, 100m, 200m, 400m
Toni Piispanen, Espoon Tapiot, T51, 100m
Marjaana Heikkinen, Siilinjärven Ponnistus, F34, keihäs
Ronja Oja/opas Jesper Oja HKV, T/F11, 100m, pituushyppy

Kisasivut
Ylen lähetykset

Lähde: Suomen Urheiluliitto