Uutiset Kaikki Uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
25.03.2019 | Paralympiakomitea

Pöytätennispelaaja Matti Launonen on menehtynyt

Parapöytätenniksen moninkertainen paralympiamitalisti Matti Launonen menehtyi lauantaina 23.3.2019 kotonaan Floridassa 74-vuotiaana. Launonen oli paralympialaisten kestomenestyjä kolmen vuosikymmenen ajan ja merkittävä henkilö koko lajin ja vammaisurheilun kehityksen kannalta.

Launonen kilpaili vaikeimmin vammautuneiden pyörätuolipelaajien luokassa 1.  Hän kilpaili 1970-luvulla myös uinnissa ja 5-ottelussa, joista hän saavutti kolme paralympiamitalia. Pöytätenniksestä hän saavutti 10 paralympiamitalia ja on näin yksi Suomen menestyneimmistä paralympiaurheilijoista. Launonen saavutti ensimmäisen paralympiamitalin pöytätenniksessä Torontosta vuoden 1976 joukkuekilpailussa Pekka Hätisen kanssa. Ensimmäisen henkilökohtaisen paralympiamitalin Launonen saavutti Arnhemissä vuonna 1980. Viimeiseksi paralympiamitaliksi jäi Sydneyn henkilökohtainen hopea vuodelta 2000. Launonen saavutti peräti 44 arvokisamitalia uransa aikana.

Launonen vammautui lukioikäisenä suunnistuksen kilpailumatkalla auto-onnettomuudessa ja aloitti pöytätenniksen. Hänet tunnettiin kovasta kilpailuvietistä, sosiaalisuudesta ja huumorintajusta. Hän harjoitteli ja kilpaili viime vuosiin saakka.

Paralympiakomitea kunnioittaa hienon urheilijan muistoa ja ottaa osaa läheisten suruun.