Uutiset Kaikki Uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
05.11.2018 | Paralympiakomitea

Pronssit Suomeen Ranskan parasulkapallokisoista

Lauantain semifinaalipäivänä suomalaisten mitalien värit varmistuivat, kun Thomas Puska ja Mirka Rautakoski-Heidi Manninen hävisivät välieräpelinsä. Loistavasti taistellut Puska hävisi niukin naukin turnauksen ykkössijoitetulle Amir Leville, ja Rautakoski-Mannisen lukemat olivat nelinpelissään selkeämmät.

Puskalta loistotaistelu ennakkosuosikkia vastaan – fair play ja jatkopallot ratkaisivat

Puskan välierätaistelu Israelin Leviä vastaan oli kahden todellisen gladiaattorin taistelu. Avauserä merkittiin Leville hurjan taistelun jälkeen 26-24. Puska nousi 0-7 tappioasemasta tasapisteisiin, ja oli Vaasan Vasaralla pari ottelupalloakin, mutta pienet marginaalit käänsivät erän Levin hyväksi.

Toisessa erässä Puskalla oli peräti kuusi eräpalloa ratkaisemaan erä, mutta israelilainen löi riskillä ja riskit kannattivat. Levi nousi 14-20 -tappioasemasta 23-21 otteluvoittoon huikeiden käänteiden jälkeen.

– Kun katsoo numeroita, niin joku voisi puhua toisen erän sulamisesta, mutta todellisuudessa Levi pelasi kovalla riskillä ja löi pallon kerran kerrasta juuri täsmälleen niihin kohtiin kuin ne piti laittaakin. Puska pelasi todella hienosti, mutta nyt pienet marginaalit kääntyivät Levin eduksi, parasulkapallojoukkueen päävalmentaja Pekka Rantanen kommentoi taiston tauottua.

Tilanteessa 20-14 Puska oli jo voittaa erän, kun tuomari näytti ratkaisevan erän Puskan eduksi. Rajatuomari totesi pallon olevan ulkona, mutta päätuomari tuomitsi Puskan pallon sisälle. Levi levitti välittömästi kätensä ja Puska oli reilusti samaa mieltä. Pallo oli Puskankin mielestä ulkona, joten erä ei mennyt katki, vaan erä jatkui katkeraan loppuun asti.

– Se pallo oli ulkona ja sillä selvä. Täällä ollaan pelaamassa rehdisti voitosta, ja jos tuomarit sanovat, että pallo on sisällä kun se ei selvästi ole – se kuuluu korjata. Väärin en halua voittaa, vaan rehdisti pelataan vaikka turpaan tulisi, Puska kommentoi lopulta otteluvoiton ratkaissutta pistettä.

Kokonaisuudessaan peli oli Puskalta erinomainen. Ykkössuosikki laitettiin todella lujille, ja voitto ei tosiaan ollut kaukana. Peliä selvästi viivyttäneellä Levillä alkoi jo kunto pettää, kun Puska oli vasta päässyt käyntiin.

– Eniten jäi harmittamaan ensimmäisen erän heikko alku ja toisen erän käyttämättömät eräpallot. Peli sinänsä oli itseltäni juuri sitä mitä osaan, eli jätin kaikki kentälle ja lisääkin olisi löytynyt. Kolmannessa erässä olisin hoitanut homman kotiin paremman peruskunnon turvin, mutta nyt ei sinne asti päästy. Seuraavalla kerralla sitten lyödään Israelin veljelle luu kurkkuun, Puska analysoi.

 

Rautakoski ja Manninen maksimisuoritukseen

Naisten nelinpelin semifinaalissa Mirka Rautakoski ja Heidi Manninen kohtasivat Turkin Emine Seckinin sekä Belgian Man Kei-To’n. Seckin – Kei-To lähti otteluun massiivisena suosikkina, ja he kotiuttivat suosikkiasemansa eräluvuin 21-7, 21-7.

Synkistä eränumeroista huolimatta sekä Rautakoskella että Mannisella löytyi huumoria vielä pelin jälkeen.

– Se tehtiin mihin pystyttiin, mutta kaveri oli selvästi parempi. Taktiikkana oli lyödä Kikiä (Kei-To) vastaan, ja sieltä valtaosa pisteistä tulikin. Emine on niin kova, että aina kun sinne erehtyi lyömään, piti jo kohta noukkia sulkaa lattiasta, Rautakoski kommentoi.

Molemmat olivat erittäin tyytyväisiä saavutettuun pronssimitaliin, joka olikin maksimisuoritus Rodezin EM-kisoista. Manninen sai pronssin jo tällä kaudella saadun Dubain ja Tanskan kisojen pronssin jatkoksi, mutta kaikista arvokkain näistä on tietenkin EM-pronssi.

– Jes! Ei mitaleita koskaan liikaa ole. Vaikka tänään tuli selvästi turpaan, saa kohtiin lähteä pystypäin. Emine ja Kiki on selvästi meitä parempia, joten tappio oli tänään ansaittu. Pitää tehdä lisää töitä ja tulla paremmaksi, jotta näille on realistinen mahdollisuus pärjätä, Manninen analysoi.

 

Puska – Levi nähtävissä Vammaissulkapallo Ry:n Facebook-sivuilta

Mikäli et ole vielä nähnyt, miten pyörätuolisulkapalloa pelataan, Vammaissulkapallo Ry:n Facebookista löytyy live-lähetys Riku Vihreäsaaren selostuksella osoitteesta: https://web.facebook.com/Vammaissulkapallo-ry-150980404966383/?ref=bookmarks

Kaikki ottelut ja tulokset

Teksti ja kuvat: Riku Vihreäsaari / VaSuPa