Uutiset Kaikki uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
29.05.2017 | Paralympiakomitea

Ratakelaajilla lupaava kauden aloitus

Suomalaiskelaajat aloittivat viikonloppuna kisakauden Sveitsistä. Leo-Pekka Tähti, Amanda Kotaja ja Toni Piispanen ottivat tärkeitä voittoja ja kellottivat hyviä aikoja.

Leo-Pekka Tähden ja Toni Piispasen kausi alkoi vauhdikkaasti ratakelauksen Daniela Jutzeler Memorial –kilpailussa Sveitsin Arbonissa.  Henry Mannin ja Amanda Kotajan suorituksia kiusasivat ongelmat varusteiden kanssa.

Tähti voitti T54-luokan 100 metriä ajalla 13,80 ja oli 200 metrillä kolmas ajalla 25,29. Ajat olivat parempia, johon hän viime vuonna pystyi, mutta kelauksiin jäi silti toivomisen varaa.

– Olin ihan tyytyväinen 200 metriin, vaikka odotin pikkuisen parempaa aikaa, kun matka on kulkenut harjoituksissa niin hyvin. En tiedä miksei se oikein lähtenyt, Tähti tuumi.

Piispanen otti Arbonissa makoisan päänahan. Hän voitti 200 metriä ennätyksellään 37,77 ja kukisti paralympiavoittajan Peter Genyn. Belgialainen oli toinen ajalla 38,14.

Sadan metrin taistelussa kaksikko päätyi jakamaan T51-luokan kärkisijan ajalla 21,02. Tulokset kertoivat Piispaselle, että syksyllä leikattu olkapää on kunnossa ja uuden valmentajan johtama harjoittelu näyttäisi olevan oikeilla jengoilla.

– En osannut odottaa tältä reissulta mitään. Mietin syksyllä jo lopettamista. Mutta tämä oli hyvä paluu kilpailuihin. Se kertoi, että kuntoutus on onnistunut. Nyt olkapää palautui. Viime kesänä sillä pystyi kelaamaan 10 sekuntia, sitten se meni jumiin, Piispanen tuumi.

Amanda Kotaja oli T54-luokassa vaikeuksissa 200 metrillä, mutta voitti 100 metriä ajalla 16,75. Kotaja on muuttanut kelausasentoaan ja sen mukana tuolia on jouduttu virittämään. Nyt kelaajaa tuolissa pitävät tuet pettivät ja hän oli kolmas ajalla 30,98. Sata metriä hän voitti ajalla 16,75.

– 200 metriä lähti tosi hyvin liikkeelle, mutta jossain vaiheessa nuo remmit irtosivat, horjahdin eteenpäin, enkä pystynyt kelaamaan kunnolla loppuun asti. 100 metrillä lähtö oli aika tahmea, mutta vauhti kiihtyi siitä hyvin., Kotaja muisteli.

Mannin tuoli sai siipeensä

Henry Mannin kelaustuoli sai siipeensä lennolla Sveitsiin. Hän joutui etsimään hitsaajan ennen kuin pääsi kilpailemaan ja samalla kelaajan tuet tuolissa jouduttiin hakemaan uudelleen kohdilleen.

– Istuma-asennossa oli vähän hakemista, Manni tuumi.

Manni hylättiin 100 metrillä ratarikon takia. 200 metrillä hän oli kolmas ajalla 28,43. Kisan voitti Australian Rhdeed McCracken ajalla 27,21. Mannin kolmas matka 800 metriä voi viidennen sijan ajalla 1.42,50. Kilpailun voitti Arabiemiraattien Mohamed Hammadi ajalla 1.37,84.

– 800 metrillä kelaus ei oikein toiminut. Se oli vähän hakemista vaikka aika ja maksiminopeus olivat aika hyviä. 200 metrillä tuli ohilyöntejä, kun asento ei ollut kohdallaan ja pyörän kehä siten eri paikassa. Kyynärpäissä on palovammoja, kun osuin renkaaseen, Manni kertoi.

Esa-Pekka Mattila kelasi T54 luokassa 100 ja 200 metrillä sijoitukset 14:s ja 16:s ajoin 14,99 ja 27,25

– Aamun 200 metrillä ensimmäinen 60 metriä oli ok, mutta loppuun en ole tyytyväinen. Jos 100 metristä antaa jonkun arvosanan se on seiska. Rutiinivetoja. Huomasi, ettei ole tarpeeksi kisoja alla.

Ratakelaajat jatkoivat viikonloppuna Arbonissa avoimissa Sveitsin mestaruuskisoissa samaan tahtiin ja osoittivat, että ovat hyvässä vauhdissa ajatellen heinäkuun MM-kilpailuja.

Leo-Pekka Tähti onnistui tavoitteessaan tehdä T54-luokan 800 metrin Suomen ennätys Arbonissa. Tähti kelasi 800 metriä ajassa 1.37,68. Se on kaikki luokat huomioiden nopein suomalaisen ratakelaajan tekemä 800 metrin aika.

– Oma ennätys parani lähes viisi sekuntia. Se oli siis aikamoinen loikka. Kilpailu onnistui myös taktisesti. Ajattelin, että vedän itse ensimmäiset 400 metriä ja annan sitten japanilaisen kaverin mennä kärkeen, Tähti kertaili.

Tähti kelasi sunnuntaina 200 metriä aikaan 24,97, joka toi seitsemännen sijan.
– Se on minun paras 200 metrin tulos kolmeen vuoteen, Tähti tuumi.

Lähde: Suomen Urheiluliitto
Lisätietoja: www.yleisurheilu.fi