Uutiset Kaikki uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
17.01.2018 | Paralympiakomitea

Rudolf Klemetti Suomen ehdokas IPC:n urheilijavaliokuntaan

Kansainvälinen urheilijavaliokunta (IPC Athletes’ Council) edustaa paralympiaurheilijoita Kansainvälisessä Paralympiakomiteassa ja paralympialiikkeessä. PyeongChangin kisajoukkueeseen ehdolla olleiden urheilijoiden äänten perusteella Suomen ehdokkaaksi Kansainväliseen urheilijavaliokuntaan kaudelle 2018-2022, on valittu Rudolf Klemettin.

Kansainvälinen urheilijavaliokunta (IPC Athletes’ Council) edustaa paralympiaurheilijoita Kansainvälisessä Paralympiakomiteassa ja paralympialiikkeessä. Urheilijavaliokunnan tärkein tehtävä on tuoda urheilijan ääni kuuluviin Kansainvälisen Paralympiakomitean toiminnassa, vaikuttaa urheilijalähtöiseen päätöksentekoon järjestön jokaisella tasolla sekä raportoida IPC:n hallitukselle urheilijoiden mielipiteitä ja aloitteita.

– Urheilijavaliokunnalla on erittäin arvostettu ja keskeinen rooli Kansainvälisessä Paralympiakomiteassa. Sen tärkein tavoite tällä hetkellä on vahvistaa urheilijoiden vaikuttamista myös kaikkien lajien sekä kansallisten paralympiakomiteoiden toiminnassa, kertoo Katja Saarinen, Suomen Paralympiakomitean kehittämispäällikkö.

Urheilijavaliokunta toimii yhteytenä IPC:n päättäjien ja paralympiaurheilijoiden välillä ja luo urheilijoille mahdollisuuksia vaikuttaa sekä Kansainvälisessä Paralympiakomiteassa, että sen ulkopuolella. PyeongChangin kisajoukkueeseen ehdolla olleiden urheilijoiden äänten perusteella Suomen ehdokkaaksi Kansainväliseen urheilijavaliokuntaan, kaudelle 2018-2022, on valittu maastohiihtäjä Rudolf Klemetti.

– Kukin valiokunnan jäsen tuo mukanaan myös osaamisensa. Oma vahvuuteni on liikuntatieteellinen asiantuntijuus, minkä avulla pyrin edistämään tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa urheilijoiden vammaluokittelua. Luokittelu koskettaa jokaista urheilijaa, joten uskon, että tällä vaaliteemalla on mahdollista menestyä vaaleissa, kertoo maastohiihtäjä Rudolf Klemetti.

Suomen lisäksi ehdokkaita on kuudesta eri maasta; Unkarista, Ranskasta, Itävallasta, Kiinasta, Norjasta ja Puolasta. Kansainvälisen Urheilijavaliokunnan ehdokkaan tulee olla aktiivinen paralympiaurheilija tai urheilija, joka on kilpailut kahden edellisen paralympiadin aikana paralympialaisissa.

– On erittäin hienoa, että Suomesta ja kuudesta muusta maasta on uusia urheilijoita ehdolla jatkamaan urheilijavaliokunnan työtä. Tämä osoittaa, että urheilijat haluavat olla vahvasti mukana kehittämässä paralympiaurheilua. Urheilijakeskeiselle organisaatiolle heidän mukanaan tuoma uniikki osaaminen on korvaamattoman arvokasta. Paralympiaurheilua ei ainoastaan halua tukea urheilijoita parhaimpaansa urheilusuorituksissaan vaan myös menestymään elämässä urheilukenttien ulkopuolella, toteaa Katja Saarinen.

Uusien IPC:n urheilijavaliokunnan jäsenten äänestys tapahtuu PyeongChang 2018 talviparalympialaisten aikana, jonka jälkeen selviää, onko Suomelle paikka IPC:n urheiljavaliokunnassa myös seuraavana paralympiadina vuosina 2018-2022.

– Sochiin verrattuna ehdokasurheilijoiden määrä on kasvanut. Mukana on vahvoja ehdokkaita, joten tulee kova kilpailu paikoista. Ehdokkaita on kuitenkin vain hiihtolajeista, mikä on haaste ja mahdollisuus; täytyy saada myös muiden lajien urheilijat äänestämään, koska heissä on suuri äänipotentiaali, toteaa Klemetti.

IPC:n urheilijavaliokunnassa on toiminut edellisten neljän vuoden aikana alppihiihtouransa Sotshin 2014 talviparalympialaisiin lopettanut Katja Saarinen.

– Neljä vuotta kestänyt kauteni Kansainvälisen Paralympiakomitean urheilijavaliokunnan jäsenenä avasi vielä ihan uuden maailman paralympiaurheilusta yli 15 vuoden urheilu-uran jälkeenkin. Urheilijavaliokunnan jäsenyys on huikea mahdollisuus urheilijalle henkilökohtaisesti oppia uutta ja verkostoitua kansainvälisten huippu-urheilun tekijöiden kanssa. Se on myös aito mahdollisuus vaikuttaa koko paralympialiikkeeseen ja tuoda urheilijoiden näkemys esille kaikessa sen toiminnassa, kertoo Saarinen.

Haluamme kiittää Katja Saarista ansiokkaasta työstä Kansainvälisessä urheilijavaliokunnassa ja toivottaa onnea ja menestystä Rudolf Klemettille IPC:n urheilijavaliokunnan äänestykseen.


Kuvassa Rudolf Klemettin opashiihtäjänsä Timo Salmisen kanssa Sotshi 2014 talviparalympialaisissa, kuva Maiju Torvinen