Uutiset Kaikki uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
11.02.2018 | Paralympiakomitea

Suomalaisittain onnistuneet parahiihdon maailmancupin kisat Vuokatissa

Pyy seitsemäs para-ampumahiihdon pikamatkalla maailmancupissa Vuokatissa

Sini Pyylle jäi harmiteltavaa para-ampumahiihdon maailmancupin pikamatkalla lauantaina 3.2. Vuokatissa. Pyy sijoittui kilpailussa seitsemänneksi. Kilpailussa vahvaa virettä osoittivat neutraaleina urheilijoina maailmancupissa kilpailevat venäläishiihtäjät, jotka veivät kuusi ensimmäistä sijaa Maria Zainullinan johdolla.

Pyy ampui kahden ampumapaikan kilpailussa yhteensä kolme ohilaukausta.

”En tiedä oliko kylmä vai oliko ehkä vielä vähän väsymystä kisoista. En ihan tyytyväinenkään voi olla. Ammunta oli toki parempi kuin viime kaudella ammunta, mutta hiihto oli vaikeaa tänään. En oikein päässyt sinne yläalueelle. Ensimmäinen ammunta oli ihan ookoo, siinä yksi sakko oli oma virhe. Oli muuten ihan hyvä rytmi. Toisella ammunnalla kaksi ekaa meni niin, että oli vaikea löytää asento. Kolme viimeistä meni hyvin. Oli aamusta asti vaikeaa ammunnan kanssa, niin tiesin, ettei tänään ehkä ihan huippupäivä ole. Siihen nähden olen ihan tyytyväinen, mikä päivän fiilis oli. Semmoinen keskinkertainen”, Pyy sanoi ja suuntasi ajatuksiaan jo eteenpäin.

 

Pyy kuudes ampumahiihdon maailmancupin normaalimatkalla 

Kelkkahiihtäjä Sini Pyy ylsi kuudenneksi normaalimatkalla para-ampumahiihdon maailmancupissa sunnuntaina 4.2. Vuokatissa. Kelkkahiihtäjien luokassa kilpaileva rovaniemeläinen ampui kaksi ohilaukausta neljä ampumapaikan kilpailussa.

– Ammuntaan olen tyytyväinen, kaksi hutilaukausta olivat omia virheitä, oli huono asento. Muuten meni puhtaasti, joten siihen olen varsinkin tällä pakkaskelillä tyytyväinen. Valmentajalta tuli kommenttia, että ammunnat olivat myös aika nopeita.
Hiihdossa pystyin tsemppaamaan niin, ettei kierrosten välillä varmasti hirveästi ollut eroa, Pyy sanoi.

 

Tuomisto kahdeksas vapaan kympillä Vuokatissa

Ilkka Tuomisto sijoittui kahdeksanneksi vapaan kympillä parahiihdon maailmancupissa tiistaina 6.2. Vuokatissa. Liikuntavammaisten pystyhiihtäjien luokassa hiihtävä Tuomisto hävisi kilpailun voittaneelle Ukrainan Ihor Reptjukille 2.30 minuuttia.

– Aika kylmä keli. Huomasin, että keuhkoihin ottaa. Yritin lähteä varovasti, mutta silti se oli napsun verran liian kovaa. Vauhti hyytyi kuin lehmän häntä. Aika raakaa kuitenkin tuollaisella kelillä, puree lihakseen. Jospa tämä oli taas totuttautuminen pakkaskisoihin. Toivotaan, että torstaina olisi lauhempi keli ja saisi siihen sprinttiin onnistumisen, Tuomisto sanoi välipäivän jälkeen seuraaviin kilpailuihin katsoen.

Tuomiston luokassa kilpaili suomalaisista myös Lasse Kankkunen, joka oli 20:s. Näkövammaisten luokassa kilpailleesta kolmesta suomalaisesta parhaiten sijoittui nuori Inkki Inola, joka oli oppaansa Vili Sormusen kanssa 10:s. Rudolf Klemetti oli 11:s ja Juha Hanhimäki 16:s. Kilpailun voitti Ruotsin Zebastian Modin oppaansa Johannes Anderssonin kanssa.

– Ihan ok. Vähän oli jaloissa tukkoisuutta, huomasin, että alkoi vähän painamaan ylämäissä.  Muuten positiivinen kisa. Tulos oli aika lailla sellainen mitä lähdettiin hakemaan. Hyvä avauskisa, tärkeämmät kisat ovat torstaina ja perjantaina. Alkukaudesta ennen joulua oli sairastelua, joten kauden aloitus siirtyi suunniteltua myöhemmäksi, Inola sanoi.

Kelkkahiihtäjien luokassa jo ampumahiihdossa kilpaillut Sini Pyy jätti kilpailun väliin ylähengitystietuntemusten takia. Kilpailut jatkuvat maastohiihdon sprinteillä torstaina. Sprintti on ennakkoon ajatellen Pyyn vahvin matka maastohiihdossa.

 

Tuomisto viides, Pyy kuudes parahiihdon maailmancupin sprinttipäivänä Vuokatissa

Liikuntavammaisten pystyhiihtäjien luokassa kilpaileva Ilkka Tuomisto oli parhaana suomalaisena viides parahiihdon maailmancupin vapaan sprintissä torstaina 8.2. Vuokatissa. Finaaliin selvisi myös kelkkahiihtäjä Sini Pyy, joka oli kuudes.

– Kisassa oli hyviä elementtejä ja myös sellaista, missä on parannettavaa vielä. Vaikea vaihtaa rytmiä ja pitää sitä oikeasti yllä. Siltä osin on parannettavaa. Muut olivat tänään parempia. Aika-ajon yritin ottaa aika rauhallisesti, välieränkin päästä mahdollisimman helpolla. Se onnistui, mutta kun pitäisi lähteä lyömään isoa kovaa, iskee hapot aika helposti ja meno tyssää. En pysty ihan tällä hetkellä pitämään sellaista vauhtia mitä haluaisin, Tuomisto sanoi.

Vuokatin maailmancup-viikko päättyy perjantaina 9.2. perinteisen pitkiin matkoihin, jolloin Tuomiston luokassa hiihdetään 20 kilometriä.

– Se on mieluisaa. Pertsaa pystyy hiihtämään hyvällä tasolla, vaikka jalka ei ole ihan yhtä terävässä kunnossa. Hyvä kisa tulossa, odotan tosi paljon. Lähdetään huomenna pitämään itseä tiukilla koko kaksikymppiä, Tuomisto suunnitteli.
Sini Pyy jätti varotoimenpiteenä tiistain kilpailun väliin, mutta palasi tositoimiin mielimatkallaan sprintissä. Tuloksena oli loppukilpailupaikka ja sijana kuudes.

– Yllättävän hyvä näihin lähtökohtiin, kolme päivää jouduin ottamaan aika iisisti, enkä ihan niin terävänä pystynyt lähtemään kuin olisin halunnut. Siihen nähden varsinkin alkuerässä oli hyvää menoa. Se yllätti itsenkin, koska se on ollut yleensä vaikein. Semifinaali oli helppo, ja finaalissakin ihan hyvä suoritus. Olen tyytyväinen, ei huippu päivä, mutta lähtökohtiin nähden hyvä. En olisi parempaan tänään pystynyt, Pyy sanoi.

Muista suomalaisista näkövammaisten luokassa kilpaileva Inkki Inola nähtiin ensimmäisen kerran urallaan välierässä, mutta finaaliin asti hän ei vielä tällä kertaa yltänyt. Inola oli seitsemäs. Hän hiihti karsinnan oppaansa Vili Sormusen kanssa ja välierän ilman opasta.

– Aika hyvä päivä! Ekan kerran jatkoon, mukava kokemus. Semifinaali ei enää niin hyvin mennyt, kun olin ensimmäistä kertaa, meni opettelun piikkiin. Olisi pitänyt vähän röyhkeämpi olla, mutta kun yhteislähtöjä ei ole tullut hirveästi vielä hiihdettyä, se on harjoitusasteella. Pitkistä matkoista olen aina enemmän tykännyt, ja perinteinen on mennyt eteenpäin, joten ihan luottavaisin mielin lähden huomiseenkin, Inola sanoi.

 

Inola neljäs, Tuomisto viides maailmancupin päätöksessä

Inkki Inola sijoittui oppaansa Vili Sormusen kanssa neljänneksi parahiihdon maailmancup-kauden päättäneessä perinteisen 20 kilometrin kilpailussa perjantaina 9.2. Vuokatissa. Liikuntavammaisten pystyhiihtäjien luokassa Ilkka Tuomisto taisteli uransa viimeisessä maailmancup-startissa pitkään palkintokorokesijasta ja oli lopulta viides.

– Loppuun saakka ei tasapainoista kovaa hiihtoa saa tehtyä. Linjassa sen kanssa, mitä täällä tämä viikko ollut. Alku lähtee aina asiallisesti, kun siitä saa homman toimimaan normaalisti, pystyy loppuun tulemaan ihan eri lailla, Tuomisto sanoo.
Paralympialaisiin on kuukausi aikaa, ja niitä kohti mentäessä hän hakee menoonsa terävyyttä keventämällä harjoittelua.

Uransa viimeistä maailmancupia hän ei edes loppusuoralla ihmeemmin fiilistellyt, sillä kauden tärkeimmät kisat ovat vielä edessä.
– Pitkä setti takana. Mukava on ollut kiertää. Tärkeitä kisoja on vielä edessä, ja täytyy keskittyä niihin, Tuomisto naurahti pitkän uransa päätöksen lähestyessä.

Siinä missä Tuomisto on uransa loppusuoralla, on Inkki Inola vasta alussa.

– Kyllä 20 kilsaa aina on kova. Itselläni pitäisi vielä saada parempaa kestävyyttä, että jaksaisi täysillä mennä. Omasta mielestäni oli todella hyvä kisa. Kehitystä on tullut, mutta vielä pitää saada kestävyyttä uudelle tasolle, että pystyy haastamaan maailman huippuja. Nämä kisat osoittivat, että kunnon suunta on hyvä, Inola sanoi.

Parahiihdon päävalmentaja Toni Myllylä piti suomalaisurheilijoiden suorituksia Saksan Oberriedissä ja Vuokatissa kokonaisuutena positiivisena.

– Koko joukkueella olemme selvästi menneet eteenpäin. Inkin suoritukset jäävät positiivisena mieleen, tason nostoa on tullut. Varmasti tulevaisuudessa erittäin lupaava urheilija. Ilkalle Saksassa kaksi podium-paikkaa, vaikka Vuokatti oli alavireisempi, podium-sijat kertovat Ilkan olevan yhä taistelussa mukana ja pystyvän hyvänä päivänä kamppailemaan Koreassa mitaleista. Sini oli kahdesti sprintin finaalissa. Meillä on joukkueena ihan hyvä tilanne. Nyt täytyy vaan miettiä, miten eri urheilijoiden osalta viimeiset viikot ennen paralympialaisia käytetään hyväksi ja tehdään hyviä ratkaisuja, Myllylä sanoo.

Sini Pyy jätti perjantain kilpailun hiihtämättä, sillä hän ei tuntenut oloaan täysin terveeksi, eikä halunnut paralympialaisten lähestyessä ottaa riskiä. Lasse Kankkunen keskeytti.

Paralympialaisiin lähtevät suomalaishiihtäjät palaavat vielä Vuokattiin viimeistelyleirilleen helmikuun lopulla ennen lähtöä Koreaan.

 

Kuvassa: Ilkka Tuomisto
Kuva: VuokattiSport/Heidi Lehikoinen