Uutiset Kaikki Uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
10.04.2019 | Paralympiakomitea

Suomen ja Kiinan Paralympiakomiteat kartoittavat yhteistyömalleja

Suomen ja Kiinan välisen talviurheilun juhlavuoden kunniaksi maiden väliset suhteet vahvistuvat myös paralympiaurheilussa. Suomen Paralympiakomitean pääsihteeri Tero Kuorikoski ja Kiinan Paralympiakomitean pääsihteeri Zhao Sujing tapasivat maaliskuun lopussa Pekingissä Kiinassa. Kuorikoski kävi tutustumassa vierailun aikana muun muassa maailman suurimpiin kuuluvaan paralympialajien harjoituskeskukseen Pekingissä.

-Painimme maiden kokojen puolesta eri sarjoissa, mutta pystymme tukemaan toisiamme monella tavalla. Suomella on paljon osaamista, jota voimme tarjota Kiinalle ja toisaalta Kiinan harjoitteluolosuhteissa on paljon opittavaa meidän päässämme. Uskon, että yhteistyöstä tulee hedelmällinen ja molempien maiden paralympiavalmisteluja tukeva, kun muistetaan, että seuraavat talviparalympialaiset kilpaillaan Pekingissä, Kuorikoski kuvailee.

Kiina voitti Rion 2016 kesäparalympialaisissa 239 mitalia ja oli mitalitaulukon selkeä ykkönen, Pyeongchangin talviparalympialaisissa 2018 tuomisina oli yksi kultamitali, joka tuli pyörätuolicurlingista. Kiinalaisia kiinnostaakin erityisesti suomalaisten osaaminen talviurheilussa. Kiinan Paralympiakomitea kuuluu kiinalaisen vammaisjärjestö CDPF:n alaisuuteen, joka työllistää peräti 120.000 ihmistä ja liikuttaa 10 miljoonia kiinalaisia.

Suomen ja Kiinan Paralympiakomiteoiden välinen yhteistyö tarjoaa monia mahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille. Kiinan delegaatio saapuu pääsihteeri Zhaon johdolla toukokuussa Suomeen, jolloin on tarkoitus sopia yhteistyömuodoista tarkemmin. Delegaatio vierailee Helsingissä ja Vuokatissa viisi päivää kestävän vierailun aikana.

Presidentti Xi Jinpingin valtiovierailulla Suomeen huhtikuussa 2017 Suomen ja Kiinan presidentit sopivat maiden kahdenvälisestä talviurheilun teemavuodesta 2019. Teemavuoden eteenpäin viemiseksi Suomi ja Kiina perustivat yhteisestä ohjelmasta vastaavan työryhmän ministeri Sampo Terhon vieraillessa Pekingissä ja Harbinissa maaliskuussa 2018.

Talviurheilun teemavuosi toteutuu muun muassa ministeriöiden, kaupunkien, Suomen Olympiakomitean, Suomen Paralympiakomitean, lajiliittojen ja urheiluopistojen yhteistyönä. Teemavuodelle on nimetty kahdeksan urheilijalähettilästä, joiden mukana on kaksi paralympiaurheilijaa: lumilautailija Matti Suur-Hamari ja kelkkahiihtäjä Sini Pyy.

Lisätietoja:

Opetus- ja kulttuuriministeriön uutinen juhlavuodesta

Kiinan vammaisjärjestön CDPF:n verkkosivut