Uutiset Kaikki Uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
03.12.2018 | Paralympiakomitea

Suomen Leijonan ritarimerkit vuoden 2018 olympia- ja paralympiavoittajille

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Suomen Leijonan ritarikunnan suurmestarin ominaisuudessa, on päättänyt antaa Suomen Leijonan ritarimerkit vuoden 2018 olympia- ja paralympiavoittajille; maastohiihtäjä Iivo Niskaselle sekä paralumilautailija Matti Suur-Hamarille.

– Onhan tämä ihan uskomattoman hieno huomionosoitus ja suuri kunnia ottaa vastaan tämä Suomen Leijonan ritarimerkki. Eihän tällaista ihan joka päivä tapahdu mutta merkitsee sitä, että jotain tässä uralla ollaan tehty tiimin kanssa oikein. Isot kiitokset siis heille ja kaikille ympärille oleville ihmisille, jotka ovat mahdollistaneet nämä asiat, kertoo Matti Suur-Hamari.

PyeongChangin paralympialaisissa Matti Suur-Hamari voitti paralympiakultaa lumilautacrossissa sekä pronssia lumilautailun banked slalom kisassa SB-LL2 luokassa. Mitalit olivat Suur-Hamarille uran ensimmäiset paralympiamitalit.

Iivo Niskanen saavutti uransa ensimmäisen henkilökohtaisen olympiavoiton PyeongChangin olympialaisten 50 kilometrin hiihdossa. Aiemmin Niskanen on voittanut olympiakultaa parisprintissä Sotšin olympialaisissa vuonna 2014 yhdessä Sami Jauhojärven kanssa.

Vuosina 1967 – 2017 Suomen Leijonan ritarimerkillä on palkittu 102 olympiavoittajaa. Asetusten mukaisesti kunniamerkkejä ei anneta henkilön kuoleman jälkeen. Paralympiavoittajia on palkittu vuodesta 2000 alkaen. Tämän taustalla on Kansainvälisen Olympiakomitean (IOC) ja Kansainvälisen Paralympiakomitean (IPC) välinen vuonna 2000 solmittu Sydneyn sopimus, joka käynnisti kiinteämmän yhteistyön järjestöjen välillä.

 

Tietoa suomalaisista olympia- ja paralympiavoittajista on saatavilla Olympiakomitean ja Paralympiakomitean verkkosivuilla:
https://www.olympiakomitea.fi/huippu-urheilu/olympiahistoria-2/olympiahistoria/
https://www.paralympia.fi/etusivu/suomenparalympiakomitea/paralympiaurheilijat/paralympiakultamitalistit-2000-2016/

Lisätietoja:
Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen, 040 5410 295
Paralympiakomitean pääsihteeri Tero Kuorikoski, 0400 242 009
http://www.ritarikunnat.fi/index.php/fi/

Ritarikuntien teema-artikkeli asiasta:
http://www.ritarikunnat.fi/index.php/fi/kunniamerkit/teemat/387-suomen-vuoden-2018-olympia-ja-paralympiavoittajat-palkitaan-kunniamerkilla 

Ritarikuntien rekisteri kunniamerkin saaneista:
http://www.ritarikunnat.fi/index.php/fi/ritarikunnat/rekisterit/279-suomen-leijonan-pro-finlandia-mitalin-sl-pf-kotimaiset-saajat-1945-2017