Uutiset Kaikki uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
13.03.2018 | Paralympiakomitea

Suomen Paralympiakomitean kannanotto Porilaisten marssin soittamisesta koskevaan keskusteluun

Suomen Paralympiakomitea edistää yhdenvertaisuuden toteutumista urheilussa yhdessä muiden yhteiskunnan toimijoiden kanssa. Viime vuosien aikana kiinnostus monia eri paralympialajeja kohtaan on kasvanut niin Suomessa kuin maailmalla. Tämän faktan on tiedostanut myös Yle, mistä kertoo esimerkiksi nelinkertaiseksi kasvaneet lähetysmäärät Sochin paralympialaisista Pyeongchangin paralympialaisiin. Yle lähettää lähes 80 tuntia lähetystä Pyeongchangin paralympialaisista, kun Sotshin paralympialaisten vastaava luku oli noin 20 tuntia.

Suomen Paralympiakomitean ja Ylen yhteistyö on edennyt varsin myönteiseen suuntaan ja tiivistynyt entisestään viime vuosien aikana. Tämä kehitys kertoo kasvavasta paralympiaurheilun arvostuksessa sekä Ylen valmiudesta ja halusta panostaa paraurheiluun. Kasvaneesta näkyvyydestä ja arvostuksesta huolimatta meillä on vielä pitkä matka yhdenvertaiseen urheiluun.

Olympialaiset ja paralympialaiset ovat eri kilpailu mutta eivät eriarvoinen kilpailu. Suomen Paralympiakomitean näkökulmasta Porilaisten marssin soittamatta jättäminen on osa isompaa vammaishuippu-urheilun yhdenvertaisuuskeskustelua. Samaa keskustelua, jota käytiin esimerkiksi taannoisen Leo-Pekka Tähden vuoden urheilija -valinnan alla, jolloin niin kansan ääni kuin urheilutoimittajien äänestys katsoivat vammaisurheilun ja vammattomien urheilun samanarvoiseksi. Suomen Paralympiakomitea ja Yle ovat keskustelleet asiasta ja Paralympiakomitea toivoo, että jatkossa käytössä olisi yhdenvertainen traditio.

– Jatkamme hyvää yhteistyötä Ylen ja muiden urheilutoimittajien kanssa vammaisten urheilijoiden näkyvyyden edistämiseksi, sillä haluamme että yhdenvertaisuus toteutuu mediassa ja viestinnässä. Urheilugaalan ja kultamitalistien Porilaisten marssin soiton yhteydessä tullut palaute ovat hyviä esimerkkejä siitä, että myös suomalainen kansa tukee vammaisten urheilijoiden yhdenvertaista asemaa mediassa, sanoo Mina Mojtahedi, Suomen Paralympiakomitean puheenjohtaja.

On tärkeää muistaa iso kokonaiskuva sekä se, että Suomen Paralympiakomitea sekä Yle aikovat myös tulevaisuudessa jatkaa urheilun yhdenvertaisuuskeskustelua sekä kehittää viestintää ja paralympiaurheilun näkyvyyttä. Porilaisten marssin sanoin siis ”Eespäin rohkeasti vaan” yhdessä kehittämään huippu-urheilun yhdenvertaisuutta.

Lisätiedot
Mina Mojtahedi, puheenjohtaja, puh. +358 50 3611 031, mina.mojtahedi@paralympia.fi
Tero Kuorikoski, pääsihteeri, puh. +358 40 0242 009, tero.kuorikoski@paralympia.fi

Kuva: Riku Valleala