Uutiset Kaikki Uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
23.01.2019 | Paralympiakomitea

Suomi väkilukuun suhteutettuna maailman 11. paras urheilumaa – paralympialajit lähes tavoitevauhdissa

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on tehnyt kattavan tilannekatsauksen suomalaiseen urheiluun.

Suomi oli väkilukuun suhteutettuna maailman 11:nneksi paras urheilumaa vuonna 2018. Näin ainakin, jos luetaan huippu-urheiluun erikoistuneen verkkosivuston Greatest Sporting Nationin kattavaa seurantaa, joka pitää sisällään olympialajien lisäksi merkittävimmät ei-olympialajit.

– Greatest Sporting Nation tarkastelee urheilua objektiivisesti ja kattavasti. Se on työkalu, jota käytetään luotettavana työkaluna useissa huippu-urheilumaissa, Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki toteaa.

– Suomen kannalta ongelmallista ja harmillista on se, että sivusto ei huomioi moottoriurheilua lainkaan katsaukseensa. Kun tiedämme Suomen timanttisen tason moottoriurheilussa, sen voi katsoa laskevan sijoitustamme hieman. Korkea sijoitus kertoo joka tapauksessa urheilukulttuurimme laajuudesta.

Greatest Sporting Nation tilastoi ja pisteyttää erilaisilla kertoimilla eri lajien globaalit arvokilpailut tai niihin rinnastettavat kilpailut. Lähtökohta on se, että pisteitä saa lajin kahdeksan parasta urheilijaa tai joukkuetta. Merkittävimmissä joukkuepeleissä pistekertoimet ovat suurimpia.

Kun kaikki maat laitetaan samalle viivalle ja unohdetaan väkiluvut, Suomi keräsi GSN:n taulukossa 30:nneksi eniten pisteitä vuonna 2018.

Greatest Sporting Nationin pistetaulukko on yksi osa Huippu-urheiluyksikön tekemää laajaa suomalaisen huippu-urheilun tilannekatsausta, joka julkaistaan jatkossa kaksi kertaa vuodessa. Kuten Lehtimäki on aiemmin todennut, Huippu-urheiluyksikkö seuraa suomalaisen urheilun menestystä jatkuvasti neljällä isolla sektorilla: olympialajit, ei-olympialajit, joukkuepelit ja paralympialajit.

Paralympialajit lähes tavoitevauhdissa

Huippu-urheiluyksikkö on laskenut olympialajeissa ennustetta seuraaviin olympiakisoihin jo parin vuoden ajan. Nyt samankaltaista kilpailuseurantaan pohjautuvaa ennustetta on rakennettu myös paralympialajeihin. Tämän hetken näkymällä ennuste Tokion paralympialaisiin on 5,05 mitalia.

– Se on sanottava paralympialajien ennusteesta, että kaavan määrittäminen on ollut merkittävästi vaikeampaa kuin olympialajeissa. Se johtuu lajien monimutkaisen luokittelujärjestelmän lisäksi otannan pienuudesta – sekä urheilijoiden että kilpailujen osalta. Olemme kuitenkin käyneet 2010-luvun historiaa läpi lajiryhmävastaavien Mika Vakkurin ja Kimmo Mustosen kanssa, ja uskallan sanoa, että tämä ennuste on ainakin suuntaa-antava, huippu-urheiludatan ja viestinnän asiantuntija Ilkka Palomäki taustoittaa.

Suomi saavutti PyeongChangin paralympialaisista kolme mitalia, joten jotta olympiadille asetettuun kymmenen mitalin tavoitteeseen päästään, Tokiosta pitäisi saavuttaa seitsemän mitalia.

– Erityisesti kesän EM-kisat parayleisurheilussa oli loistava menestys laajalla urheilijakirjolla, jolta on loogista odottaa huipputulosta myös paralympiatasolla. Myös muissa lajeissa on tullut menestystä. Vuosi 2019 on monessa paralympialajissa MM-vuosi, joten alkanut vuosi antaa vielä tarkemmat askelmerkit kohti Tokiota, Lehtimäki painottaa.

Talvilajien tilannetta tarkastellaan tarkemmin vasta kauden jälkeen sekä vammattomien lajeissa että paralympialajeissa.

Lue lisää Olympiakomitean sivuilta

TUNNUSLUKUJA SUOMALAISEN URHEILUN TILANNEKATSAUKSESTA 21.1.2019

Suomen sijoitus Greatest Sporting Nation -vertailussa 2018: 30.
Suomen sijoitus asukaslukuun suhteutettuna GSN-vertailussa 2018: 11.

Tokion kesäolympiakisojen mitaliennuste: 2,15
Tokion kesäparalympiakisojen mitaliennuste: 5,05

HUY:n kriteerit täyttävien talenttien määrä kesälajeissa: 24+2 (olympialajit + ei-olympialajit)
Suomen saavuttamat mitalit vuonna 2018: 124 MM-mitalia, 171 EM-mitalia (olympialajit 1+7, paralympialajit 1+28, ei-olympialajit 122+136)

Lähde: Suomen Olympiakomitean tiedotus