Uutiset Kaikki Uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
19.03.2018 | Paralympiakomitea

Talviparalympialaiset PyeongChangissa päättyivät – Suomi täytti mitalitavoitteensa, mutta tulevaisuus huolestuttaa

Talviparalympialaiset päättyivät eilen PyeongChangissa. Suomen joukkueen tavoitteena oli saavuttaa kolme mitalia, mikä toteutui. Mitalit Suomelle toivat Matti Suur-Hamari lumilautailusta (kulta ja pronssi) ja Ilkka Tuomisto maastohiihdosta (pronssi). Lisäksi Suomi saavutti kuusi pistesijaa, jotka toivat Santeri Kiiveri alppihiihdosta (sijat 4, 6 ja 6), Ilkka Tuomisto maastohiihdosta (sija 5) sekä Inkki Inola niin ikään maastohiihdosta (sijat 7 ja 8).

– Mitalien osalta voidaan olla erittäin tyytyväisiä. Juuri Matti Suur-Hamari ja Ilkka Tuomisto olivat niitä urheilijoita, joilta menestystä myös odotettiin. Pistesijoista pääosa osa tuli nuorten ja kisojen ensikertalaisten toimesta. Erityisesti alppihiihtäjä Santeri Kiiverin vakuuttavat esitykset lupaavat hyvää tuleviin vuosiin, toteaa Paralympiakomitean valmennuspäällikkö Kimmo Mustonen.

Kuitenkin ainoastaan neljä urheilijaa kolmestatoista täytti valintakriteerin vaatimuksen sijoittua lajissaan kahdeksan parhaan joukkoon.

– Tämä ei missään nimessä ole tyydyttävä tilanne. Haasteita tulevaisuuteen lisää myös se tosiasia, että Ilkka Tuomiston pitkä ja menestyksekäs ura paramaastohiihdossa päättyi PyeongChangissa. Näin ollen maastohiihdossa on edessä uusien urheilijoiden nostaminen mitalitasolle, mihin ei välttämättä yksi paralympiadi vielä riitä, jatkaa Mustonen.

PyeongChangin 2018 paralympialaiset jäävät historiaan yhtenä parhaimmin järjestetyistä talvikisoista.

– Urheilijoille ja lajeille tärkeät asiat, kuten kilpailupaikat, majoitus, ruokailut ja kuljetukset olivat erinomaisesti järjestetty huolimatta välillä haasteellisista sääolosuhteista. Suomen joukkueelle paralympialaiset ja PyeongChang jätti unohtumattoman muiston, toteaa Mustonen lopuksi.

PyeongChangin paralympialaisten päättäjäisissä Suomen lippua kantoi alppihiihtäjä Santeri Kiiveri, joka täytti samana päivänä 18 vuotta. Päättäjäisissä nähtiin lavalla myös huomionosoituksia suomalaisurheilijoille. Sini Pyylle ojennettiin Whang Youn Dai -palkinto aktiivisesta työstään paralympialaisten hengen ja arvojen edistämiseksi. Lisäksi hiihtäjä Rudolf Klemetti valittiin kansainvälisen paralympiakomitean urheilijavaliokuntaan. Kaikki valitut saivat virallisen huomionosoituksen valinnastaan osana päättäjäisten ohjelmaa.

PyeongChangin paralympialaisten menestynein maa oli Yhdysvallat 36 mitalillaan, joista 13 oli kultaisia. Suomi oli mitalitilastossa 16. sijalla yhdellä kullallaan ja kolmella pronssillaan. Muista pohjoismaista Norja ylsi Suomen edelle ollen mitalimäärällä laskettuna kymmenes (mitalit 1+3+4). Vastaavasti Ruotsi jäi yhdellä hopeallaan sijalle 22. Tanskan vain yhden mieslumilautailijan kokoinen joukkue jäi ilman mitaleita.

Jälleen kerran paralympialaiset rikkoivat kaikki aikaisemmat ennätykset niin osallistuja- kuin yleisömäärissä. PyeongChangissa kilpaili 49 eri maasta yhteensä 670 urheilijaa, mikä on 24 % enemmän kuin edellisissä talviparalympialaisissa Sotsissa neljä vuotta sitten. Erityisesti naisosallistujien määrä oli kasvanut, ollen nyt 44 % enemmän. Ennätys tehtiin myös niiden maiden määrässä, jotka voittivat paralympialaisista kultaa – maita oli nyt yhteensä 20.

Median määrä kasvoi Sotsin paralympialaisista 15 prosentilla ja kilpailulähetyksiä välitettiin yli sataan maahan. Suomessa Yle välitti yli 70 tuntia kuvaa paralympialaisista, joka oli lähes kaksinkertainen määrä Sotsiin verrattuna. PyeongChangin katsomoihin myytiin 343 000 lippua, ollen 27 000 enemmän kuin Sotsissa.

Seuraavat talviparalympialaiset järjestetään Pekingissä Kiinassa vuonna 2022.