Tokion paralympialaisiin on vuosi aikaa – syksyn arvokisoissa jaossa maapaikkoja

1 year to go

Vuoden kuluttua 25.8.2020 juhlitaan Tokion paralympialaisten avajaisia. Suomen joukkueella on tällä hetkellä kolme paikkaa kisoihin: ampumaurheilussa, pyöräilyssä ja jousiammunnassa. Suomi tavoittelee Tokioon noin 30 urheilijan joukkuetta, joista osa ratkeaa tämän syksyn arvokisoista.

Tokion paralympialaisissa kilpailee 4350 urheilijaa 540 mitalilajissa. Urheilumuotoja on 22, uusina lajeina ovat sulkapallo ja taekwondo. Purjehdus puolestaan tippui kisaohjelmasta pois. Kansainvälinen Paralympiakomitea on määrätietoisesti pyrkinyt nostamaan naisurheilijoiden määrää eri toimenpiteillä. Tokiossa naisurheilijoita on 1756, joka on 17% enemmän kuin Lontoon 2012 paralympialaisissa.

Parasta aikaa neljä suomalaisratsastajaa kilpailee Rotterdamin EM-kilpailuissa. Parasulkapallossa ratkotaan puolestaan MM-mitalit tällä viikolla Sveitsin Baselissa. Paralympiapaikat jaetaan lähinnä nelinpelin mukaan ja siihen vaaditaan venymistä Suomen ykkösparilta Thomas Puskalta ja Timo Villaselta. Parauinnin MM-kilpailut järjestetään Lontoon paralympia-altaassa syyskuussa ja siellä paralympiapaikkoja on jaossa lajin kahdelle parhaalle jokaisessa luokassa. Lokakuussa naisten ja miesten maalipallojoukkueilla on viimeinen mahdollisuus saavuttaa paralympiapaikka lajin EM-kisoista. Syksyn aikana suomalaisia nähdään myös paratriathlonin MM-kilpailuissa, parapyöräilyn MM-kilpailuissa, parapöytätenniksen EM-kilpailuissa, para-ampumaurheilun MM-kilpailuissa sekä parayleisurheilun MM-kilpailuissa.

Ensimmäiset suomalaisurheilijat Tokion paralympialaisiin nimetään joulukuussa. Sen jälkeen valintoja tehdään vielä kahdessa vaiheessa. Paralympiajoukkueen johtaja ja Paralympiakomitean valmennuspäällikkö Kimmo Mustonen näkee tulevien arvokisojen näyttävän tärkeää suuntaa Suomen joukkueen osalta.

– Paralympiapaikat jaetaan pitkälti arvokisojen suorien paikkojen ja lajien rankinglistojen perusteella. Pelkästään tulosrajat eivät ratkaise paikkaa, mikä on suuri ero verrattuna olympiapuolelle. Valintaprosessissa käytetään samaa toimintatapaa kuin olympiajoukkueenkin osalta. Valintaesitys valmistellaan huippu-urheiluyksikössä (HUY) yhdessä lajien kanssa, jonka jälkeen HUY:n urheilijavalinnat menevät komiteoiden hallitusten vahvistettaviksi, Mustonen taustoittaa.

– Valmisteluissa niin Suomen joukkueen kuin Tokiossa kisajärjestelyiden osalta edetään suunnitelmien mukaan. Valmistautumisessa olemme pyrkineet huomioimaan nimenomaan jo tiedossa olevan kuuman ja kostean ilmaston, Mustonen summaa.

Näkyvyys kasvaa Suomessa ja kansainvälisesti

Paralympialaisten medianäkyvyys on kasvanut kisa kisalta ja odotuksena on, että edellisten kesäkisojen ennätykset menevät tälläkin kertaa rikki. Rion paralympialaisia seurasi 4.1 miljardia ihmistä TV:n kautta kumulatiivisesti. Kansainvälinen Paralympiakomitea (IPC) tarjoaa suoran lähetyssignaalin 19 lajista. Rion 2016 paralympialaisista tarjolla oli signaali ainoastaan 12 lajista. Paralympialaiset näkyvät myös YLE:n kanavilla entistä kattavammin. Rion paralympialaisista lähetysaikaa oli noin 90 tuntia ja Tokiosta on luvassa reippaasti yli 100 tuntia lähetyksiä YLE:n kanavilla sekä YLE Areenassa.

Paralympialaiset edistävät tutkitusti kisaisännän ihmisoikeustilannetta ja vammaisten ihmisten asemaa. Tokiossa esimerkiksi esteettömyyttä on jo kisavalmisteluvaiheessa edistetty julkisessa liikenteessä ja hotelleissa. Lisäksi vammaisten ihmisten työllistyminen on Japanissa nousussa, ja vammaisurheilu on saanut tuntuvasti lisää näkyvyyttä.

– Paralympialaiset muovaavat niin yksitäisten ihmisten, kaupunkien kuin yhteiskuntien kuvaa vammaisuudesta. Olemme vuoden päässä todennäköisesti kautta aikain suurimmista ja seuratuimmista Paralympialaisista maailman väkirikkaimmassa kaupungissa. Kisojen merkitys tulee olemaan globaalisti ainutkertainen niin urheilutapahtumana kuin sosiaalisen muutoksen mahdollistajana, Paralympiakomitean pääsihteeri Tero Kuorikoski painottaa.

Vuoden 2019 paralympialajien arvokilpailut, joissa on suomalaisia mukana

  • 19.-25.8.          Ratsastus, EM-kilpailut/NED
  • 20.-25.8.          Sulkapallo, MM-kilpailut/SUI
  • 9.-15.9.            Uinti, MM-kilpailut/GBR
  • 31.8.-1.9.         Triathlon, MM-kilpailut/SUI
  • 12.-15.9.          Pyöräily, MM-kilpailut/NED
  • 14.-16.9.          Triathlon, EM-kilpailut/SPA
  • 16.-21.9.          Pöytätennis, EM-kilpailut/SWE
  • 5.-14.10.          Maalipallo, A-sarjan EM-kilpailut/GER
  • 9.-19.10.          Ampumaurheilu, MM-kilpailut/AUS
  • 7.-15.11.          Yleisurheilun MM-kilpailut/UAE

Lisätietoja: