Uutiset Kaikki Uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
06.03.2019 | Paralympiakomitea

Unen merkitys kiireen keskellä

Kun minua pyydettiin kirjoittamaan unen merkityksestä minulle urheilijana, päätin kertoa päivästäni viime viikolla. Se päivä muistutti minua jälleen unen merkityksestä kiireisen arkeni keskellä.

Keskiviikko 13.2

Avaan silmät aamulla, ja sen huomaa heti. Tänään on taas se päivä, kun CP-vamma näyttää huonoa puoltaan. Väsymys tuntuu kaikessa, mitä teen. Raajat eivät tunnu omilta, eivätkä kuule käskyjä. Kaikki vaatii enemmän keskittymistä.

Saliharjoituksen jälkeen harmittaa, etten pystynyt parempaan, vaikka kuinka keskityin ja halusin. Tilanne pitää kuitenkin nollata ja keskittyä tulevaan uintiharjoitukseen. Kun raajat eivät tottele, pitää luottaa kehon tietävän, mitä tehdä.

Uinnin jälkeen käymme nopeasti harjoituksen läpi valmentajan kanssa. Päädymme siirtämään seuraavan aamun harjoituksen iltaan, jotta voin nukkua pidempään. Jatkan nopeasti matkaa töihin.

Töihin päästyä juon kupin kahvia, mutta se ei tällä kertaa riitä. Pitää hakea seuraava. Istun hetken hiljaa, mietin asioita, jotka tekevät minut onnelliseksi ja aloitan töiden tekemisen. 

Illalla unta ei tarvitse odottaa. Laitan silmät kiinni klo21 ja avaan ne seuraavan kerran aamulla klo7.30.

Tuntuu, kuin paino olisi tippunut hartioilta. Yö tuntuu kestäneen samaan aikaan muutaman minuutin ja iäisyyden. Eilinen tuntuu olevan kaukana takana. Kaikki tuntuu erilaiselta kuin edellisenä päivänä. Tuntuu, että tänään olen taas paikalla – kokonaan.

Olen monen vuoden ajan samanaikaisesti ollut työelämässä ja harjoitellut tavoitteellisesti. Arki on ajoittain erittäin kuluttavaa. Laadukas ja riittävä uni on yksi avaintekijöistä, jotta molemmista pystyy selviytymään kiitettävästi. Kiireisen arjen keskellä riittävä ja laadukas uni on minulle prioriteetti.

Viime vuonna muuttaessani uuteen kotiin päätin sijoittaa nukkumiseen ja hankkia uuden sängyn. Käännyin JYSK:n ammattitaitoisten myyjien apuun, ja nyt sänkyni, tyynyni ja peittoni ovat juuri minulle sopivia. Sen ansiosta yöuneni laatu on parantunut ja yhä useammin päiväni alkavat hyvin.

Kirjoittaja: Meri-Maari Mäkinen, parauimari

 

JYSK on mukana tukemassa paraurheilijoita matkalla huipulle. JYSK lahjoittaa jokaisesta 7.-16.3. myydystä Wellpur Lyngen- tyynystä 1 euron Suomen Paralympiakomitealle.