Uutiset Kaikki uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
22.06.2017 | Paralympiakomitea

Uudistunut Suomen joukkue valmiina pyörätuolirugbyn EM-kilpailuihin

Suomen pyörätuolirugbymaajoukkue nousi täksi vuodeksi takaisin Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon ja pelaa 24.6.–1.7. EM-kilpailujen A-sarjassa Saksan Koblenzissa.

Suomen joukkue on uudistunut kakkossijaan ja sarjanousuun päättyneiden viime syksyn B-sarjan EM-kilpailujen jälkeen. Mukana on kolme uutta pelaajaa Aino Tapola, Jouni Räsänen ja Tuomas Manni.

20-vuotias Manni on tuorein pelaaja maajoukkueringissä. Vielä tasan vuosi sitten lohjalainen edusti Suomea parayleisurheilun EM-kilpailuissa Italiassa ja sijoittui parhaimmillaan T34-luokan ratakelauksen 200 metrillä neljänneksi. Tuomas Manni on Rion paralympialaisten ratakelauksen pronssimitalistin Henry Mannin nuorempi veli.

– En ole ratakelausta kokonaan jättänyt, mutta tällä hetkellä kelaustuolini vaatii vähän korjausta, jotta pääsisin taas kelailemaan tosissaan, myös vuoden 2015 parayleisurheilun MM-kilpailuissa kisannut Manni sanoo.

Mannilla on intensiivistä pyörätuolirugbyuraa takana vasta muutamia kuukausia, mutta hän on pelannut lajia satunnaisesti aiemminkin. Mannilla on taustaa myös pyörätuolikoripallosta ja kelkkajääkiekosta. Kun tähän lisää vielä sen, että nuori lohjalainen on ehtinyt kilpailla uinnissakin kansainvälisellä tasolla, voi todeta kyseessä olevan erittäin monipuolinen urheilijanuorukainen.

– Tuomas on tuonut joukkueeseen sellaista tervettä fyysisyyttä. Hän tarjoilee treeneissä kovia tööttejä. Hän on osoittanut myös olevansa nopea oppimaan ja opiskelee itse aktiivisesti peliä, kertoo maajoukkueen päävalmentaja Jussi Immonen.

Mannin odotukset oman roolinsa osalta ovat maltilliset. Ensimmäiset pyörätuolirugbyn arvokisat ovat hänelle ennen kaikkea oppimiskokemus.

– En varmaan aloituskentällisen pelaaja ole, mutta yritän auttaa joukkuetta parhaani mukaan, kun kentälle pääsen, Manni muotoilee.

Valmentaja Immonen uskoo, että Suomi voi päästä yllättämään vastustajansa uusien pelaajien Mannin, Räsäsen ja Tapolan tuomien uusien pelillisten vaihtoehtojen avulla. Yllätysmomenttia myös tarvitaan, sillä lähtökohtaisesti Suomi ei kuulu turnauksen suosikkien joukkoon.

– Haastajan asemasta lähdetään. Ykköstavoite on sarjapaikan säilyttäminen, toteaa Immonen.

Kahdeksan joukkueen turnauksesta kaksi viimeistä putoaa B-sarjaan. Toisaalta neljän parhaan joukkoon yltäminen tietäisi paikkaa vuoden 2018 MM-kilpailuihin Australiaan.
Pyörätuolirugbyn EM-kilpailut, Koblenz, Saksa 24.6.–1.7.2017

Suomen joukkue kuvassa: alarivi vasemmalta: Santeri Martikainen, Antti Sinisaari, Jukka Parviainen, Aino Tapola, Tuomas Manni, Anna Pasanen, Tuukka Nisso, Jouni Räsänen, Tuomas Tella. Ylärivi vasemmalta: Teemu Janhunen, Heli Sinisaari, Jussi Immonen, Osku Kuutamo

Joukkueet (suluissa sijoitus maailmanrankingissa)

Lohko A

Ruotsi (6)
Ranska (7)
Saksa (10)
Suomi (13)

Lohko B

Iso-Britannia (5)
Tanska (8)
Irlanti (11)
Puola (12)

SUOMEN OTTELUT JA JATKOPELIT (AJAT SUOMEN AIKAA)

Ti 27.6.

19.00 Saksa–Suomi

Ke 28.6.

14.00 Ranska–Suomi

To 29.6.

14.00 Ruotsi–Suomi

Pe 30.6.

12.00 Sijoitusottelu, sijat 5–8: A3–B4
14.00 Sijoitusottelu, sijat 5–8: A4–B3
16.00 Välierä: A2–B1
18.00 Välierä: A1–B2

La 1.7.

10.45 Sijoitusottelu, sijat 7–8
12.45 Sijoitusottelu, sijat 5–6
14.45 Pronssiottelu
16.45 Loppuottelu

SUOMEN JOUKKUE

Pelaajat

Anna Pasanen, Helsinki
Aino Tapola, Helsinki
Tuomas Manni, Lohja
Jouni Räsänen, Salo
Jukka Parviainen, Helsinki
Antti Sinisaari, Porvoo
Tuukka Nisso, Espoo
Tuomas Tella, Järvenpää
Santeri Martikainen, Lahti

Joukkueenjohto ja valmennus: Jussi Immonen ja Osku Kuutamo
Mekaanikko: Teemu Janhunen
Avustajat: Heli Sinisaari, Tiina Portti ja Emmi Kähkönen

EM-kilpailujen kotisivut: http://wrec2017.de/home

Suomalainen pyörätuolirugby Facebookissa: www.facebook.com/FinnishWheelchairRugby

Lähde: Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry