Uutiset Kaikki Uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
23.11.2019 | Paralympiakomitea

Uusi Paralympiakomitea aloittaa toimintansa 1.1.2020

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ja Suomen Paralympiakomitea yhdistävät toimintansa vuoden 2020 alusta alkaen. Asian sinetöi Suomen Paralympiakomitean vuosikokous ja Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n valtuuston kokous lauantaina 23.11. Yhdistyminen tapahtuu siten, että VAU vaihtaa nimensä Suomen Paralympiakomiteaksi ja nykymuotoinen Paralympiakomitea lopettaa toimintansa.

Koska uusi Suomen Paralympiakomitea perustetaan VAU:n pohjalle, VAU:n nykyiset jäsenet, eli 260 paikallista yhdistystä ja urheiluseuraa jatkavat jäseninä ilman erillistä liittymistä. Nykyisen Paralympiakomitean jäsenistö, eli urheilun lajiliitot voivat liittyä uuden järjestön jäseniksi.

Uudella järjestöllä on siis kahden eri tason jäseniä, paikallisia yhdistyksiä ja seuroja sekä valtakunnallisia lajiliittoja. Nyt myös muiden kuin paralympialajien lajiliitot voivat liittyä Suomen Paralympiakomitean jäseniksi. Paralympiakomitean pääsihteerinä aloittaa VAU:n nykyinen toiminnanjohtaja Riikka Juntunen.

– Yhdistymisen myötä saamme leveämmät hartiat vaikuttaa vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden urheilun ja liikunnan harrastamisen mahdollisuuksiin. Uuden järjestön toiminta kattaa koko urheilijan ja liikkujan polun harrastuksen löytämisestä aina kansainväliselle huipulle saakka, Juntunen toteaa.

– Työn tehokkuuden osalta yhdistyminen tuo mukanaan paljon etuja, kun päällekkäisistä toiminnoista päästään eroon. Työntekijöille kyseessä ei ole iso muutos, sillä valtaosa heistä on työskennellyt samassa avokonttorissa Sporttitalolla jo kaksi vuotta, Juntunen sanoo.

Uuden Paralympiakomitean päätehtävänä on saada vammaisille henkilöille sujuva polku harrastamisen ja urheilun pariin, yltäen valintavaiheeseen ja aina kansainväliselle huipulle. Järjestö jatkaa kymmenen lajin, kuten maalipallon ja pyörätuolirugbyn, lajiliittona sekä vastaa kehitysvammaisten Special Olympics -toiminnasta sekä elinsiirron saaneiden urheilusta Suomessa. Paralympiakomitea tekee tiivistä yhteistyötä Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön kanssa.

Nykyinen pääsihteeri Tero Kuorikoski näkee muutoksen suurena mahdollisuutena.

-Liikkujan ja urheilijan polun yhä parempi palveleminen tässä yhdistymisessä on se iso juttu. Näin Tokion paralympiavuoden alla huippu-urheilu on erityisen huomion kohteena. Meillä on yhteisellä matkalla entisestään mahdollisuus vahvistaa yhteistyötä huippu-urheiluyksikön ja koko huippu-urheiluverkoston kanssa. Vaikka oma roolini muuttuu, odotan uuden komitean ensimmäisen toimintavuoden tuovan mukanaan menestystä ainutlaatuiselle liikkeellemme niin mitalien kuin kasvavien mahdollisuuksien, näkyvyyden ja arvostuksen muodossa, Kuorikoski tiivistää.

Mustonen ja Vakkuri siirtyvät Huippu-urheiluyksikön työntekijöiksi

Paralympiakomitean lajiryhmävastaavat Kimmo Mustonen ja Mika Vakkuri siirtyvät yhdistymisen myötä Olympiakomitean alaisen Huippu-urheiluyksikön työntekijöiksi. He johtavat asiantuntijatyötä omissa lajiryhmissään sekä vastaavat omien lajiensa Huippu-urheiluyksikön tukipäätösten ja urheilija-apurahaesitysten valmisteluista. Tehtävään kuuluu myös vammaisurheilun integraatiokehityksen edistäminen.

Tero Kuorikoski toimi Paralympiakomitean pääsihteerinä kolme vuotta, joiden aikana Kuorikosken oma käsitys urheilusta muuttui pysyvästi.

-Oma reilu kolmen vuoden pääsihteerimatkani avarsi ja rikasti käsitystäni urheilusta pysyvästi. Oli etuoikeus työskennellä alati kehittyvässä ja kasvavassa liikkeessä asialleen omistautuneiden ihmisten kanssa. Vahva tarina kantaa liikettä jatkossakin, Kuorikoski ennustaa.