Uutiset Kaikki Uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
12.02.2019 | Paralympiakomitea

Yli 1,3 miljoonaa euroa apurahoina kesälajeille

Yhteensä 163 kesälajien urheilijaa saa kaikkiaan 1 376 000 euroa verovapaina urheilija-apurahoina. Urheilija-apurahat ovat harkinnanvaraisia. Suuren apurahan, eli 20 000 euroa, sai 17 urheilijaa. Urheilija-apurahan sai 22 paraurheilijaa, joista viisi sai suuren 20 000 euron apurahan. Yhteensä paraurheilijat saivat 230 000 euroa urheilija-apurahoja.

Yhteensä valtion talousarviossa on varattu urheilija-apurahoihin 2 300 000 euroa. Kasvua viime vuoteen on 100 000 euroa. Urheiluministeri Sampo Terhon myöntämien urheilija-apurahojen tavoitteena on luoda taloudelliset edellytykset ammattimaiselle ja päätoimiselle valmentautumiselle. Apurahat myönnetään Veikkauksen tuotosta.

– Tokion olympialaiset ja paralympialaiset ovat jo puolentoista vuoden kuluttua. Tämä vuosi on tulevien kisojen osalta valtaosassa lajeista ehkä se kaikista tärkein, sillä useimmissa lajeissa karsitaan olympialaisiin pääsevät urheilijat ja maapaikat. Kilpailu kisapaikoista on äärimmäisen kova ja siksi meidän potentiaalisimmille urheilijoillemme on annettava täysi työrauha, sanoo urheiluasioista vastaava ministeri Sampo Terho.

– On hyvä, että esityksessä on otettu huomioon myös tulevat kisat ja sinne tähtäävät urheilijat. Yhä vieläkin meillä jäädään jälkeen vaiheessa, jolloin nuorten sarjoista siirrytään aikuisten sarjoihin. Yritysyhteistyötuet ovat siinä vaiheessa pienimmillään, kun panostusta täysipäiväiseen valmentautumiseen tulisi lisätä. Tulemme ministeriössä yhdessä Suomen Olympiakomitean kanssa paneutumaan tämän ongelman ratkaisemiseen vielä tämän kevätkauden kuluessa uudistaessamme apurahojen myöntö- ja arviointikriteerejä, ministeri Terho jatkaa.

Niin sanotun suuren, 20 000 euron, apurahan sai 17 urheilijaa, 10 000 euron apurahan 40 urheilijaa ja 106 urheilijaa sai 6 000 euron apurahan. Urheilija-apurahan sai 22 paraurheilijaa, joista viisi sai suuren 20 000 euron apurahan. Yhteensä paraurheilijat saivat 230 000 euroa urheilija-apurahoja (katso lista alta).

Apurahaa myönnettäessä huomioidaan urheilijan kansainväliset näytöt sekä huomioidaan urheilijan tulos- ja menestyskehitys suhteessa lajin kansainväliseen tasoon ja kehitykseen. Arvioinnissa otetaan huomioon lajien erityispiirteet, kansainvälinen arvostus ja taso, paralympialajeissa myös eri kilpailuluokkien taso sekä kilpailuihin osallistuvien maiden ja kilpailuluokassa kilpailevien urheilijoiden määrä.

Apurahan saamisen edellytyksenä on se, että urheilijalla on henkilökohtainen valmentaja tai valmennustiimi ja lajilla on kansainvälisiin arvokilpailuihin valittu maajoukkue. Lähtökohtaisesti apurahan saaminen edellyttää urheilijan kuulumista lajiliiton maajoukkue- ja valmennusjärjestelmän piiriin.

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Hannu Tolonen, p. 02953 30314
Erityisavustaja Toni Ahva, p. 02953 30340

Urheilija-apurahat paralajit:

20 000 euroa

Triathlon
Lilja Liisa

Yleisurheilu
Heikkinen Marjaana
Kotaja  Amanda
Piispanen Toni
Tähti Leo-Pekka

10 000 euroa

Jousiammunta
Antonius Jean-Pierre
Forsberg Jere

Pyöräily
Sopanen Harri

Ratsastus
Karjalainen Katja
Kivimäki Jaana

Uinti
Lähteenmäki Leo

Yleisurheilu
Manni Henry

6 000 euroa

Ammunta
Mylly Jarkko

Maalipallo (VAU)
Honkanen Miika
Miinala Erkki
Montonen Ville

Pöytätennis
Miettinen Esa

Pyöräily
Polvi Teppo

Triathlon
Lotvonen Jussi

Uinti
Latikka Antti
Markkanen Jessika

Yleisurheilu
Peitso Petteri

Lähde: Opetus- ja kulttuuriministeriö