Näkövammaisjalkapalloleiri

Urheiluseurat Old Power (Espoo) ja Aisti Sport (Vantaa) järjestävät Näkövammaisjalkapalloleirin Urheiluopisto Kisakeskuksessa Raaseporissa 6.–8. elokuuta 2021 yhteistyössä näkövammaisten urheilun kansainvälisen kattojärjestön IBSAn jalkapallon alakomitean, Suomen Palloliiton ja Suomen Paralympiakomitean kanssa.

Leiri on suunnattu kaikenikäisille näkövammaisjalkapallosta kiinnostuneille, eikä osallistujalla tarvitse olla aiempaa kokemusta jalkapallosta. Leirillä harjoitellaan ja pelataan jalkapallon B1-versiota, jossa silmät peitetään näkökyvyn estävillä silmäsuojilla. Leirille voi osallistua näkövammasta, näkövammattomuudesta tai taitotasosta riippumatta. Leirille voi myös osallistua pelaajien lisäksi henkilöt, jotka ovat kiinnostuneet toimimaan huoltajana, valmentajana, tuomarina tai lajin ominaisuuksien mukaisena näkevänä maalivahtina. Leirille voit osallistua turvallisin mielin, sillä tapahtuman toteutuksessa kunnioitetaan ajankohtaisia koronavirustilanteesta johtuvia viranomaisten suosituksia ja rajoituksia. Ilmoittaudu rohkeasti mukaan 27.6.2021 mennessä!

Mikä näkövammaisjalkapallo?

Näkövammaisjalkapalloleirillä lajina on pääasiallisesti näkövammaisjalkapallon sokeutettuna pelattava B1-versio, joka tunnetaan englanniksi nimellä Five-a-side football. Five-a-side -jalkapallo on 5vs5-peli, jossa maalivahdit näkevät, mutta pelaajat toimivat silmät peitettyinä. Tästä johtuen pallo sisältää helistimiä, kuten on jo totuttu maalipallossa ja näkövammaiskiekossa. Laji on yksi harrastetuimmista paralympialajeista ja sen suosio kasvaa kaiken aikaa ympäri maailmaa. Leirin järjestävillä Aisti Sportilla ja Old Powerilla onkin yhtenäinen vahva tavoite tuoda laji vihdoin Suomeen pysyvästi ja mahdollistaa näin sen säännöllinen harrastaminen kotimaassa. Five-a-side football on ollut paralympialaji vuoden 2004 Ateenan paralympialaisista lähtien. Laji on muunnos vammattomien futsalista, johon perustuu muun muassa kentän ja maalien koko. Merkittävimpiä sovellutuksia ovat sivurajoilla käytettävät laidat pelin sujuvoittamiseksi, silmät peittävät suojat ja helistimiä sisältävä pallo. Palloa ei myöskään saa pitää paikallaan hiljaisena neljää sekuntia pitempään. Palloa tavoittelevan pelaajan on aina ilmaistava puheella lähestymisensä. Tarkemmat kuvailut, säännöt ja videomateriaalit löydät kansainvälisen näkövammaisjalkapallo-organisaation sivuilta: Säännöt ja videoita englanninkielisellä sivustolla. Siirry Blindfootball.sport -sivustolle.

Kuka voi osallistua leirille?

Leiri on suunnattu kaikenikäisille liikkujille ja se tarjoaa mahdollisuuden kokeilla lajia matalalla kynnyksellä. Leirin osallistujat jaetaan tasonsa mukaisesti pallon käsittelyä opettelevista jo pelitaitoisempiin osaajiin. Harjoitusvuorot ja ohjelma luodaan sen ympärille. Huoltajan, valmentajan, tuomarin tai muiden toimijoiden tehtävistä julkaistaan vielä erillinen tiedote; tervetuloa mukaan.

Mitä leirille osallistuminen kustantaa?

Viikonlopun hinta-arvio on 100 euroa alle 16-vuotiailta ja 125 euroa aikuisilta. Lapsen hintaan sisältyy oma vanhempi tai avustaja. Osallistumismaksu kattaa majoituksen, ruokailut, kaiken ohjelman ja valmennuksen sekä mahdolliset lainavarusteet. Jalkapallovarusteiksi osallistujalle riittävät ulkoliikuntavaatteet ja -kengät, mutta suosittelemme matalapohjaisia kenkiä. Nappulakengät ovat sääntöjen puitteissa lajissa kielletyt. Lisäksi lajissa käytetään silmäsuojia, jotka peittävät näön, sekä sääri- ja polvisuojia. Suojat voi lainata järjestäjältä tai tuoda omasta takaa. Tarjoamme myös kuljetuksen sitä tarvitseville osallistujille joko Helsingistä tai Karjaan juna-asemalta.

Huomaathan, että hinnat ovat arvioita ja pienet muutokset ovat mahdollisia osallistujamäärästä riippuen.

Kuinka ilmoittaudun mukaan?

Ilmoittautumiset on tehtävä 27.6.2021 mennessä sähköpostiviestillä nvjalkapallo(at)gmail.com. Ilmoittautumisesta tulee löytyä seuraavat asiat:

  • Osallistujan yhteystiedot (nimi, syntymäaika, puhelinnumero ja sähköposti), alaikäisen osallistujan osalta tarvitaan myös huoltajan yhteystiedot
  • Lyhyt kuvaus osallistujan näkötilanteesta ja jalkapallokokemuksesta tai vastaavasti kokemattomuudesta
  • Maininta mahdollisen avustajan tai vanhemman mukanaolosta
  • Mahdollinen tarve lainavarusteille
  • Tieto erityisruokavalioista
  • Kuljetuksen tarve leiripaikkana toimivaan Kisakeskukseen ja mistä nousisit kyytiin (Helsinki vai Karjaa)

Huomaathan, että osallistujapaikkoja leirille on rajoitetusti, joten toimi nopeasti!

Mistä vakuutus leirin ajaksi?

Leiriosallistujat eivät ole vakuutettuja järjestäjän puolesta. Suosittelemme kuitenkin liikunnallisen leiritoiminnan kattavaa tapaturmavakuutusta leirin ajaksi. Autamme mielellämme oikeanlaisen vakuutuksen löytämiseksi, joten mainitse asiasta ilmoittautumisesi yhteydessä. Leirille ohjaajaksi tai avustajaksi saapuville on valmiina vakuutus järjestäjän puolesta.

Tiedustele lisää

  • Akseli Makkonen (Aisti Sport), puh. 050 363 4529
  • Susanna Halme (Old Power), puh. 040 842 8413
  • Sähköpostitse: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Ole rohkeasti yhteydessä ja tule osaksi ainutlaatuista tapahtumaa! Potkaistaan näkövammaisjalkapallotoiminta käyntiin Suomessa ja tehdään siten yhdessä jalkapallon harrastamisesta mahdollista myös näkövammaisille.