Palaa lajin sivulle

Pyörätuolirugbyn säännöt ja luokittelu

Säännöt

Peliaika on 4 x 8 minuuttia. Pelialueena on tavallinen koripallokenttä, jonka päädyissä ovat 8 x 1,75 metrin levyiset maalialueet. Joukkueen tavoitteena on tehdä maali vastustajan päähän kelaamalla pallo hallussa maaliviivan yli. Maalialueella saa olla yhtä aikaa kolme puolustajaa. Hyökkääjiä ei saa olla maalialueella 10 sekuntia kauempaa. Pelaaja saa kuljettaa palloa sylissään korkeintaan 10 sekunnin ajan, jonka jälkeen palloa on pompautettava tai se on syötettävä. Virheistä ja rikkeistä seuraa pallon menetys vastustajalle tai jäähy. Joukkueeseen voi kuulua 12 pelaajaa. Yhdestä joukkueesta on kentällä yhtä aikaa neljä pelaajaa.

Pelaajan pelituoli rakennetaan mittojen mukaan. Hyökkäävät ja puolustavat pelaajat käyttävät erilaisia tuoleja. Pelaajat käyttävät hanskoja kelauksen ja pallon käsittelyn helpottamiseksi. Pallo muistuttaa lentopalloa, mutta pintamateriaali on tahmeampaa.

Luokittelu

Pyörätuolirugbypelaajalla tulee olla toimintakyvyn rajoituksia käsissä. Lajia voivat harrastaa myös henkilöt, jotka eivät käytä jokapäiväisessä elämässään pyörätuolia. Pelaaja luokitellaan toimintakyvyn mukaan 0.5–3.5 pisteen pelaajaksi. Mitä alhaisempi pistemäärä on, sitä vähemmän pelaajalla on ylävartalossa toimivia lihasryhmiä. Kentällä olevien neljän pelaajan pistemäärä ei saa ylittää 8 pistettä.

Pyörätuolirugbyn luokittelijat

  • Paula Leppänen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
  • Sanna Weurlander, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Hyödyllisiä linkkejä