Finlandia Trophy ei aiheuta Special Olympics -luistelija Viivi Väistölle ylimääräistä jännitystä

Viivi Väistö vuoden 2021 Finlandia Trophyssa

Taitoluistelun kansainvälisessä Finlandia Trophy -kilpailussa on kolmatta kertaa mukana kehitysvammaisten luistelijoiden Special Olympics -sarja. Mukana on 11 luistelijaa Suomesta ja Latviasta. Kilpailu käydään Finlandia Trophyn alussa, torstaina 6. lokakuuta klo 13 alkaen Espoon Metro Areenalla.

Nummelalainen Viivi Väistö, 22, on jo Finlandia Trophyn konkari. Vuonna 2019, kun Special Olympics -sarja oli ensi kertaa osana Finlandia Trophya, Väistö sijoittui divisioonassaan kuudenneksi. Vuonna 2021 hän nappasi riemukkaan divisioonavoiton.

Isä Timo Väistön mukaan Viivi ei liikoja stressaa ennen isoja kisoja. Rutiinit jäälle mennessä ovat samat, oli kyse sitten kansainvälisestä kisasta, luistelunäytöksestä tai harjoitusvuorosta Nummelan jäähallilla.

– Se tuntuu kivalta, mutta vähän jännittää, Viivi vahvistaa.

Viivi Väistö ja hänen pitkäaikainen luistelukaverinsa, niin ikään kolmatta kertaa Finlandia Trophyyn osallistuva Vilja Tamminen, luistelevat Vihdin Taitoluistelijoiden Myllyt-erityisryhmässä. Se kuuluu Suomessa pitkäikäisimpien urheiluseurojen erityisryhmien joukkoon. Takavuosien taitoluistelusuuruus Ragnar Wikström (k. 2007) perusti ryhmän jo vuonna 1999.

Viivi Väistön ja Vilja Tammisen vanhemmat etsivät vuonna 2005 tuolloin 5-vuotiaille down-tyttärilleen harrastusta, joka kehittäisi heidän motoriikkaansa. Taitoluistelu tuntui sopivalta, erityisesti koska Myllyissä myös vanhemmat saivat olla tiiviisti mukana.

Tyttöjen varttuessa on siirrytty perheluistelusta yksilöllisempään luisteluohjelmien hiomiseen. Väistö ja Tamminen ovat kilpailleet vuodesta 2011 alkaen. Nykyään heitä valmentaa Myllyissä Anna Haataja.

– Luistelussa mukavaa ovat kivat luistelukaverit ja kivat valmentajat. Harjoitusten jälkeen on aina kiva käydä Nummelan jäähallin kahviossa mummin ja papan kanssa, Viivi Väistö sanoo.

Kehitysvammaisten toimintakeskuksessa arkisin työskentelevä Väistö on muutenkin aktiivinen harrastamaan. Luisteluvuorojen lisäksi viikko-ohjelmaan kuuluu muskari sekä yleisurheilu- ja jalkapalloharjoitukset. Nummelassa kaikki harrastuspaikat ovat onneksi kätevästi lähellä kotia.

– Lisäksi tykkään kuunnella musiikkia ja kyläillä isovanhempien luona. Ja tietysti nähdä kavereita musiikkikerhossa ja jalkapallossa, Viivi linjaa.

Kehitysvammaisten urheilun suurin tapahtuma on Special Olympics -maailmankisat. Viivi Väistö oli jo valittu vuoden 2022 Special Olympics -talvimaailmankisoihin, mutta kisat peruuntuivat koronaviruspandemian vuoksi. Seuraavat talvimaailmankisat käydään vuonna 2025 Italian Torinossa, mutta Viivi ei vielä mieti niin pitkälle.

– Minun tavoitteenani on vain luistella kaverien kanssa, hän sanoo.

Vihdin Taitoluistelijoiden Viivi Väistön ja Vilja Tammisen lisäksi Finlandia Trophyn Special Olympics -sarjassa luistelevat suomalaisista tamperelaisen Varala-Tiimin Elina Salminen, Jenna Jokela ja Milla Muukki.

Lisätiedot Finlandia Trophysta tapahtuman sivuilla