Iloa ja liikuntaa vertaisvoimin - Haku Iloliikuttaja-koulutukseen 2023 on auki

Jumppapallon päällä musta näköapuväline silmillään pomppiva henkilö, liikuntasalin lattialla kontallaan oleva henkilö, jolle vieressä polvillaan oleva henkilö ohjaa liikettä sekä kaksi sähköpyörätuolinkäyttäjää venyttämässä käsiään ylöspäin ulkona.

Iloliikuttaja -vertaisohjaajakoulutuksessa 2022 koettiin riemua niin soveltavan liikunnan ahaa-elämyksistä kuin osallistujien kesken vaihdetuista ajatuksista. Paralympiakomitea kouluttaa Iloliikuttaja-vertaisohjaajaksi esimerkiksi yhdistysten toimintaan yli 30-vuotiaita vammaisia ja pitkäaikaissairaita henkilöitä, jotka haluavat osaltaan levittää liikunnan ilosanomaa. Haku vuodelle 2023 on nyt auki!

Nauru raikaa ja jumppapallot pomppivat lihasvoimin. Toinen osa Suomen Paralympiakomitean vuoden 2022 Iloliikuttaja-koulutuksesta on käynnissä syksyisessä Pajulahdessa. Osa osallistujista istuu liikuntasalissa jumppapallon päällä, osa pompottaa palloa käsillään.

- Teen jumppaa pallon kanssa ensimmäistä kertaa, tuumii Eija ja katsoo Päiviä, joka liikkuu istuen edestakaisin pallo allaan.

Osallistujien toimintakykyjen kirjoon mahtuu kaikenlaista, mutta se ei estä ketään liikkumasta, kun liikuntaa sovelletaan jokaiselle sopivaksi. Iloliikuttaja- eli vertaisohjaajakoulutuksessa erilaisuus koetaan vahvuudeksi, ja koulutukseen voikin hakeutua niin Paralympiakomitean jäsenjärjestöistä kuin niiden ulkopuoleltakin.

Iloliikuttajia on koulutettu erilaisten yhdistysten liikuntatoimintaa edesauttamaan jo kauan, ja nykyisellä kaksiosaisella konseptilla vuodesta 2016 lähtien. Vertaisohjaajaksi haluava voi osallistua joko itsekseen tai avustajan, oppaan tai tulkin kanssa.

Vuoden 2022 koulutuksessa osallistujia oli kuusi, ja heistä neljällä oli mukanaan avustaja, opas tai tulkki. Kokonaisuudessaan mukana ohjaajien, Anna-Kaisa Hokkasen, Suvi Leinosen ja Tiina Siivosen mielestä hyvän kokoinen porukka.

Mitä kaikkea Iloliikuttaja-koulutuksessa sitten tehdään? Materiaalina käytetään Liikun ja liikutan -opasta, joka sisältää ohjeita esimerkiksi jumpan, ulkoilun, vesiliikunnan, rentoutuksen, kuntopiirin ja motoristen harjoitteiden ohjaamiseen.

- Tehdään itse, kokeillaan, sovelletaan ja ohjataan miettien erilaisia kohderyhmiä, joita etenkin vammaisten ja pitkäaikaissairaiden yhdistyksissä liikkuu. Mennään matalalla kynnyksellä, yksi koulutuksen ohjaajista, Paralympiakomitean Tiina Siivonen kertoo.

Siivosen mukaan kilpailua ei koulutuksessa tavoitella, mutta sitäkin koulutuksissa vääjäämättä syntyy erilaisten tiimitehtävien kautta:

- Aina löytyy kilpailuhenkisyyttä. Tämä todettiin nytkin syyskuussa vuoden toisena viikonloppuna, kun ryhmien piti rakentaa mahdollisimman korkea rakennelma paperiarkeista. Hauskaa oli ja korkeampi paperipino vei voiton!

Iloliikuttaja-koulutus sopii hyvin kaikille liikkumisesta pitäville. Moniin yhdistyksiin kaivataan ohjaajia vetämään liikunnallista toimintaa, ja tähän vertaispohjainen koulutus voi olla suurena apuna.

Kaksi naista ulkoiluasuissa puistossa, toinen seisoo katsoen korkealle ylöspäin, toinen istuu penkillä ja nostaa kättään lukien ohjeita paperista.

Koulutusvuoden kahden Pajulahden Liikuntakeskuksessa vietetyn lähiviikonlopun välissä tehdään välitehtävä, joka sisältää myös ohjausta omassa yhdistyksessä.

Ohjata voi esimerkiksi venyttelyä, taukojumppaa tai vaikka pidempiä lenkkejä ulkona – oman yhdistyksen tai muun ohjattavan ryhmän kohderyhmästä riippuen mahdollisuuksia on monia. Jokainen tekee ohjauksen omalla taidollaan ja tasollaan.

- Ohjasin rentoutuksen ja se oli mukava kokemus, vaikka osallistujia oli vähän, kertoi tämänvuotisten osallistujien joukossa opiskellut Helena.

Vuoden 2022 koulutusviikonloppujen aikana onkin mietitty ohjaajuutta sekä paljon myös sitä, miten vakavaksi liikuntatuokiot ovat saattaneet yhdistyksissäkin mennä.

- Lisää iloa siis! Tästä osiosta kaikki tämänvuotiset osallistujat kyllä pääsivät läpi. Taas tuli todettua yhdessä myös se, että ohjaaminen, kuten monet muutkin taidot, vaatii harjoittelua. Kaksi viikonloppua antavat eväät ja työkalut, mutta sitten alkaa niiden käyttö, minkä myötä jokainen löytää oman tavan toimia. Ei liian ryppyotsaisesti!

Osallistujat pääsivät koulutuksen aikana käsiksi soveltavan liikunnan ongelmanratkaisuun parhaimmillaan, ja kohtasivat sekä ylittivät välitehtäviä suorittaessaan myös monenlaisia haasteita.

Milla kertoi huomanneensa, kuinka haastavaa kuurosokeiden ohjaajan voi olla huomata antaa tarpeeksi aikaa tulkeille tulkata liikuntaan osallistuville, mitä tehdään. Salla taas päätyi pohtimaan erilaisia käsillä tehtäviä sovelluksia harjoituksiin, jos jumppatuokioon osallistuu niitä, joiden jaloissa on toimintarajoitteita.

- On hienoa, että tulee itsekin liikuttua työajalla, fiilisteli puolestaan Islannissa asuva Kaisu, joka on saanut työyhteisössään luvan liikuttaa muita esimerkiksi keppijumpaten.

Koulutusviikonloput tarjoavat parhaimmillaan myös monenlaista vertaistukea erilaisista yhdistyksistä perinteisesti tuleville osallistujille. Tällä kertaa päästiin yhdessä tutustumaan esimerkiksi uudenlaiseen apuvälineeseen IrisVisioniin, joka näkövammaisella Kaisulla oli koulutusviikolla käytössään.

Muut osallistujat eivät aikaisemmin olleet Suomessa nähneet virtuaalilaseilta näyttävää apuvälinettä, jonka etuosassa olevan kännykän kameraa hyödynnetään ympäristön tarkasteluun. Kaisu kertoi osallistujille pystyvänsä apuvälineen kanssa jopa lukemaan pientä tekstiä sekä näkemään ihmisten ilmeet ja opettajan työskentelyn taululla, vaikka istuu takapenkissä, mikä ei ilman apuvälinettä olisi mahdollista.

Osallistujista Milla saikin melkoisia kokemuksia kokeillessaan apuvälinettä koulutuksen lomassa:

- Pystyn lukemaan pientä tekstiä ja näen miltä tulkkini näyttää!

Niin kokemuksia ja ajatustenvaihtoa esimerkiksi apuvälineistä kuin silmiä avaavia kokemuksia soveltavan liikunnan mahdollisuuksista on taas tarjolla seuraavassa, vuoden 2023 Iloliikuttaja-koulutuksessa.

Ensi vuonna lähiviikonloput järjestetään Liikuntakeskus Pajulahdessa 24.–26. helmikuuta ja 8.–10. syyskuuta. Ilmoittautuminen on auki, ja päättyy 20.1.2023.

Iloisiin liikkumisiin!


Lue lisää vuoden 2023 Iloliikuttaja-koulutuksesta

Ilmoittaudu mukaan koulutukseen täällä


Lue lisää:

Iloliikuttaja-koulutuksesta saatu liikuntakipinä sai valtavan vaikean olon väistymään

Lisätietoja: