Aino Tapola tavoittelee mitalia parapöytätenniksen MM-kisoissa Granadassa

Aino Tapola

Helsinkiläinen Aino Tapola ja siilinjärveläinen Timo Natunen edustavat Suomea parapöytätenniksen maailmanmestaruuskilpailuissa, jotka pelataan 6.–12. marraskuuta Espanjan Granadassa.

Molemmat suomalaispelaajat pelaavat vaikeavammaisten pelaajien luokassa 1. Toisin kuin viime vuoden Tokion paralympialaisissa MM-kilpailuissa naisten 1-luokka saa pelata omana luokkanaan, mikä parantaa Aino Tapolan menestysmahdollisuuksia huomattavasti. Tokiossa luokka 1 oli yhdistetty lievempivammaisten luokan 2 kanssa.

– Mitalia lähdetään hakemaan; hopeaa tai kultaa. Jos en ole finaalissa, niin jotain kummallista on tapahtunut, linjaa Tapola, 25.

Viimeisten parin vuoden tulosten perusteella Tapolan usko vähintään hopeaan on varsin perusteltua. Hän on pystynyt voittamaan säännöllisesti muut 1-luokan pelaajat rankingykköstä, puolalaista Dorota Buclawia lukuun ottamatta.

– Kohtasin Dorotan edelliskerran maaliskuussa Espanjassa. Hävisin suoraan erin 0–3, mutta se oli paras peli, mitä olen häntä vastaan pelannut, Tapola sanoo.

Tapola ja valmentaja Martti Autio kääntävät kaikki kivet, jotta Buclawin etumatka saadaan kurottua umpeen.

– Dorota pelaa sellaisella mailalla, jossa on pitkää näppyläkumia. Se muuttaa lyöntien kierrettä tosi paljon. Lyönnit näyttävät lähtevän eri kierteellä kuin todellisuudessa lähtevät. Se on sekoittanut peliäni. Nyt olemme hankkineet samanlaisen mailan, ja treenivastustajani ovat pelanneet sillä, joten osaan lukea sen kierteitä paremmin, Tapola toteaa.

Tapolan päätähtäin on vuoden 2024 Pariisin paralympialaisissa, mutta MM-mitali, mieluusti mahdollisimman kirkas sellainen, olisi tärkeä välietappi.

– Arvostusta saa vasta, kun on arvokisamitaleja. Se näkyy selkeästi tukisummissa. Nämä kisat ovat siksi tosi tärkeät, Tapola toteaa.

Suomalaisella parapöytätenniksellä on pitkä ja menestyksekäs historia, mutta viime vuosina menestystä ei ole tullut. Edelliset arvokisamitalit ovat Esa Miettisen ja Ismo Lallon EM- ja MM-joukkuepronssit vuodelta 2017. Edelliset henkilökohtaiset arvokisamitalit ovat Miettisen EM-pronssi ja edesmenneen Matti Launosen EM-hopea vuodelta 2007 ja viimeisin henkilökohtainen MM-mitali on Launosen MM-pronssi 20 vuoden takaa.

Tapola ja Timo Natunen pelaavat kaksinpelin lisäksi myös sekanelinpelissä. Ne ovat ohjelmassa Granadan MM-kisoissa ensin, sunnuntaina 6.11. alkaen. Kaksinpelit käynnistyvät tiistaina 8.11.

Parapöytätenniksen MM-kilpailujen tulospalvelu