Liikkumisen suositukset nyt saatavilla myös selkokielellä

Wulfhorst Terrain -kolmipyörä

Vuonna 2019 päivitetyistä liikkumisen suosituksista on ollut tarjolla materiaalia eri kielillä, ja nyt aineistot ovat täydentyneet selkokielisillä versioilla.

Asiatekstit haastavat lukijaansa usein monella tapaa, vaikkapa vaikeilla ja pitkillä lauseilla tai sanoilla. Siksi selkokielinen materiaali toimii monelle paremmin, ja on erityisen tarpeellista erilaisia ymmärtämisen haasteita omaaville henkilöille.

Selkokielellä onkin nyt saatavilla myös terveysliikunnan tutkimuskeskus UKK-instituutin julkaisemat liikkumisen yleiset suositukset

sekä soveltavan liikkumisen suositukset

Ensin selkokielinen taulukko, joka kertoo, kuinka paljon viikossa on hyvä liikkua: Ylimpänä Unta: tarpeeksi, sen alla

Oheisessa kuvassa voit vertailla selkokielistä ja yleistä suomenkielistä, visuaalisemmin esitettyä tyyliä suosituksissa. Vasemmalla näkyy selkokielinen versio ja oikealla yleinen versio liikkumisen suosituksista aikuisille, joiden liikkuminen on vaikeutunut.

Tutustu selkokieliseen materiaaliin lisää UKK-instituutin sivustolla


UKK:n sivustolta löytyy myös runsaasti lisämateriaalia aiheesta. Tutustu tietopankkiin ja löydä sopiva materiaali hyötykäyttöön joko itsellesi tai ohjattavalle kohderyhmällesi!

Liikutko tarpeeksi?

Uudet liikkumisen suositukset on julkaistu Suomessa vuonna 2019, jolloin ne korvasivat perinteisen liikuntapiirakan. Suositukset perustuvat amerikkalaiseen tutkimukseen, ja niitä on tarjolla eri ikäryhmille sekä soveltavaan liikuntaan aikuisille, joiden liikkuminen on vaikeutunut, jotka kävelevät apuvälineen avulla tai jotka liikkuvat itsenäisesti pyörätuolilla.

Uusi liikkumisen suositus 18–64 -vuotiaille

  • poistaa 10 minuutin pätkät liikkumisen minimikestosta 
  • tunnistaa kevyen liikkumisen terveyshyödyt 
  • ottaa kantaa paikallaanolon keskeytyksiin 
  • kuvaa unen ja liikkumisen välistä yhteyttä

Aiemmin suositeltu liikkumisen määrä on pysynyt samana, ja viikon aikana suositellaankin edelleen harrastettavaksi vähintään 2,5 tuntia reipasta liikuntaa.

Uusien suositusten nimessä liikunta muuttui liikkumiseksi, mikä voi madaltaa monen kynnystä tutustua aineistoon. Muutoksen toi myös unen ja paikallaan olon huomioiminen kokonaisuudessa. Kaikenlainen liikkuminen on hyödyllistä, joten jokainen askel ja kelattu metri lasketaan.

Oletpa sitten harrastaja, arkiliikkuja tai kilpaurheilija, voit arvioida omaa liikkumistasi liikkumisen suositusten kautta. Paljonko liikun päivisin? Voisinko liikkua kävellen tai apuvälineellä kauppamatkan?

Arki- ja hyötyliikuntaa ovat niin halkojen hakkaus kuin marjojen ja sienten poimiminenkin. Haravointi, lumityöt ja monet muut kerryttävät liikkumisen pääomaa.

Amerikkalaisen tutkimuksen lisäksi myös englantilaiset ovat tehneet aiheesta tutkimusta nimellä fyysisen aktiivisuuden suositukset, joissa näkökulmana on toimintakyky arjessa. Liikkumisen määrä on molemmissa suosituksissa sama.

Myös fyysisen aktiivisuuden suositukset ovat käännetty suomeksi, ja löydät ne Paralympiakomitean materiaaleista. Käy tutustumassa!

 

Jos kaipaat vinkkejä matalan kynnyksen kunto- ja harrasteliikkumiseen, tutustu myös:

Kuntokuu -vinkkipankkiin

Lisätietoja: