Maalipallomiehille tärkeä voitto Tanskasta B-sarjan EM-kilpailuissa

Petri Posio heittää palloa

Suomen miesten maajoukkue otti tärkeän 8–7-voiton Tanskasta maalipallon B-sarjan EM-kilpailuissa Portugalin Matosinhosissa. Naisten maajoukkuekin varmisteli paikkaansa välierissä voittamalla keskiviikon ensimmäisessä ottelussaan Kreikan 12–5. Päivän toisessa pelissä Suomen naiset taipuivat 3–5-tappioon puhtaalla pelillä turnauksessa jatkavalle Ukrainalle.

Suomen miehet aloittivat Tanska-ottelun heikosti ja juutit siirtyivät 2–0-johtoon. Puoliaikaan mennessä Suomi oli kuitenkin kammennut itsensä jo 3–2-johtoon. Toisella jaksolla Suomen johto kasvoi parhaimmillaan 6–3:een ja 8–5:een. Tanska teki viimeisellä minuutilla kaksi kavennusmaalia, mutta aikaa ei jäänyt enää tasoitusmaalin yrittämiseen.

– Peli oli juuri niin tiukka kuin saattoi odottaakin. Tiedossa oli, että Tanska tulee olemaan kova, he olivat pelanneet aamulla hyvän pelin, jossa voittivat Portugalin. Pari maalia annettiin heille eteen, mutta sitten päästiin peliin mukaan, totesi miesten joukkueen päävalmentaja Jarkko Pokkinen.

Ville Montonen ja Markus Tihumäki heittivät kolme maalia mieheen. Petri Posio säesti kahdella maalilla ja Miika Honkanen keskittyi keskipelaajana ansiokkaasti puolustustehtäviin.

Naisten maajoukkue kohtasi keskiviikkona ennakkoon kaksi kovinta vastustajaansa. Kreikkaa vastaan Suomi latoi komeat 12–5-voittolukemat seitsemän maalia tehneen Krista Leppäsen johdolla.

– Aiemmat kohtaamiset Kreikkaa vastaan olivat olleet pienimaalisia ja tiukkoja pelejä, joten olimme hyvin valmistautuneita otteluun. Alussa pidimme itsemme pelissä mukana ja pikkuhiljaa hyökkäyspelimme alkoi purra, naisten joukkueen päävalmentaja Arttu Mäkinen totesi.

Miina Grönroos teki Kreikkaa vastaan turnauksen avausmaalinsa ja Milla Lappalainen koko arvokisauransa avausmaalin.

Naisten joukkueen päivän toisessa pelissä Ukraina aiheutti Suomelle ensimmäisen tappion turnauksessa lukemin 3–5. Iida Kauppila heitti kaksi maalia ja Grönroos yhden, mutta Suomen maalitykin Krista Leppäsen Ukraina onnistui pitämään maaleitta.

– Kaikki taktiset keinot käytettiin lopussa, jotta saatiin heittopaikkoja, mutta ei vain osunut ja uponnut. Ukraina puolusti hyvin, mutta siellä oli myös paljon tuuria mukana, heittoja osui sormenpäihin ja kengänpohjiin. Jäätiin tällä kertaa aavistus siitä tasosta, mitä tiukassa paikassa tarvitaan, Mäkinen totesi.

Suomen naiset kohtaavat torstaina alkusarjan kahdessa viimeisessä pelissään Portugalin ja Espanjan. Kahdella voitolla Suomi varmistaisi alkusarjan kakkospaikan ja hyvät asetelmat perjantaisiin välieriin.

Miesten joukkue kohtaa torstaina alkulohkon päätöspelissään Bulgarian. Lohkossa on pelattu paljon ristiin ja Suomella on tiistain Portugali-tappiosta huolimatta mahdollisuudet vielä lohkovoittoonkin. Bulgaria-voitolla varmistuisi ainakin paikka puolivälieriin.

Sekä miesten että naisten turnauksen kolme parasta maata nousee vuodeksi 2023 EM-kilpailujen A-sarjaan.