Kansainvälinen Paralympiakomitea hyllytti Venäjän ja Valko-Venäjän jäsenyyden

Yleiskuvaa IPC:n yleiskokouksesta

Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n yleiskokous päätti hyllyttää Venäjän ja Valko-Venäjän kansallisten paralympiakomiteoiden jäsenyyden keskiviikkona 16.11. Saksan Berliinissä järjestetyssä kokouksessa.

IPC:n jäsenmaat äänestivät erikseen Venäjän ja Valko-Venäjän hyllyttämisestä. Läpihuutojutusta ei ollut kyse; Venäjä hyllytettiin äänin 64–39 (16 äänesti tyhjää) ja Valko-Venäjä äänin 54–45 (18 tyhjää).

Pohjoismaat olivat jo etukäteen äänekkäästi vastustaneet Venäjän ja Valko-Venäjän minkäänlaista mukaan ottamista kansainväliseen paraurheiluun, niin kauan kuin Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on käynnissä.

– Oikeus toteutui. Kokouksessa pidettiin puheenvuoroja myös sen puolesta, että venäläisiä ja valkovenäläisiä paraurheilijoita ei pidä rankaista heidän maidensa johdon tekemisistä, mutta me yhdessä pohjoismaisessa rintamassa näemme vahvasti, että maiden komiteat eivät ole tuominneet sotaa. Tässä on kyse rauhan ajamisesta ja Ukrainan kansan tukemisesta. Siksi tämä oli ainoa oikea päätös, totesi Suomen Paralympiakomitean puheenjohtaja Sari Rautio.

Venäjän ja Valko-Venäjän paralympiakomiteat voivat valittaa päätöksestä, mutta ellei mahdollinen valitus mene läpi, voidaan hyllyttäminen kumota vasta vuoden 2023 loppupuolella järjestettävässä seuraavassa IPC:n yleiskokouksessa.

– Tosin yksi takaportti vielä jätettiin, kun kokouksessa meni läpi myös sellainen esitys, että IPC:n hallituksella on mahdollisuus päättää venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailuoikeudesta myös ilman yleiskokousta. Eli jos sota loppuu, niin IPC:n hallitus voi ryhtyä toimiin jo ennen ensi vuoden lopun yleiskokousta, sanoi Suomen Paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen.

Venäjän ja Valko-Venäjän paralympiakomiteoiden hyllytys tarkoittaa sitä, että maiden urheilijat eivät voi osallistua IPC:n alaisiin kilpailuihin ennen kuin hyllytys kumotaan.

Lisätiedot IPC:n tiedotteessahttps://www.paralympic.org/news/npc-russia-and-npc-belarus-suspended-ipc-extraordinary-general-assembly

Kuva: Ralf Kuckuck, IPC