Tyytyväiset uimarit ja kokeneita kisaajia vetänyt maalipalloturnaus viimeistelivät Para Junior Games 2022 -kisat Jyväskylässä

Veera Luhtanen ui selkää uimaradalla, Eemi Utriainen kumartuneena pelikentällä heittoasentoon taakse suoran käden varaan viemänsä maalipallon kanssa.

Vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten Para Junior Games 2022 -urheilutapahtuman päätöspäivänä kisattiin Jyväskylän AaltoAlvarissa uinnissa ja Monitoimitalolla maalipalloturnauksessa. Lajit innostivat ensikertalaisten ohella myös kokeneempia kilpailijoita paikan päälle.

Jo lähes 40 vuoden ajan kilpaillut vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten Junior Games -kisat uudistuivat tänä vuonna kaksipäiväiseksi viiden urheilulajin Para Junior Games -tapahtumaksi. Suomen Paralympiakomitean yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa 30.11.–1.12. järjestämiin kisoihin saapui lopulta yli 350 alle 19-vuotiasta eri puolilta Suomea.

Kaksipäiväisten kisojen päätöspäivänä kisattiin kahdessa lajissa, uinnissa ja maalipallossa. Molemmissa nähtiin ensikertalaisten rinnalla myös kokeneita, jo kansainvälisisissä kisoissakin käyneitä nuoria urheilijoita.

Kokeneimmasta päästä oli Special Olympics -urheilija Veera Luhtanen, joka jo kisojen ensimmäisenä päivänä käväisi Jyväskylässä suorittamassa yleisurheilun kolmiottelussa kuulantyönnön, 60 metrin juoksun ja pituushypyn – ja nappaamassa ottelusta kehitysvammaisten urheilijoiden K-luokan hopeamitalin.

Illaksi oli lähdettävä Seinäjoelle oman päälajin rytmisen voimistelun harjoituksiin, mutta se ei estänyt innokasta urheilijaa palaamasta torstaiaamuna Para Junior Games -kisojen uintipaikalle, missä niin ikään ohjelmassa oli kolme voittoisaa kisamatkaa.

- Suosikki oli vapaauinti, krooli. Se meni parhaiten. Hyvin meni kisat, olen tyytyväinen, jalasjärveläinen totesi palkintojenjakoa odotellessaan.

Veera Luhtanen poseeraa hymyillen kameroille palkinojenjaossa, kolme kultaista mitalia kaulassa roikkuen.

Nyt uintikisoista saamiensa Para Junior Games -mitalien ohella Veera on kerryttänyt ahkerasti palkintokaappiaan osallistumalla esimerkiksi Special Olympics -urheilun kansainvälisinä päätapahtumina järjestettäviin maailmankisoihin. Hän valmistautuukin jälleen lähtemään osana Suomen Sisujengin voimistelujoukkuetta ensi kesänä Berliinissä kilpailtaviin vuoden 2023 kesämaailmankisoihin.

Vaikka Special Olympics -urheilun taso on muun paraurheilun tavoin entisestään kiristynyt viime vuosina, on Luhtasella toistaiseksi riittänyt voimistelun ohella aikaa myös yleisurheilulle, alppihiihdolle ja uinnille, jota hän on harrastanut vauvasta lähtien. Ykköslajin asema ei kuitenkaan ole päässyt horjumaan:

- Edelleen ykkösenä pysyy voimistelu, 17-vuotias lausuu varmana.

Luhtaselta uintimallia pääsi kotiseutukisoissaan ottamaan Joni Kaikkonen, joka niin ikään mainitsi kisalajeista suosikkityylikseen kroolauksen.

- Nautin omasta uintityylistä. Parasta on tykinkuulat!

Vaikka Joni kertoo harrastaneensa uintia jo ainakin seitsemän vuotta, olivat päivän Para Junior Games -kisat hänelle ensimmäiset kilpailut lajissa. Vuonna 2008 syntynyt uimari avasi saman tien mitalitilinsä nappaamalla avoimessa luokassa hopeaa 25 metrin vapaauinnista ja kultaa 25 metrin selkäuinnista.

Joni Kaikkonen ui selkää kilparadalla ja poseeraa haastattelijalle palkintojenjakotilaisuudessa.

Saatuaan uimariuransa ensimmäiset mitalit kaulaan Joni tutkaili isä Toni Kaikkonen kanssa tyytyväisenä muistoksi saamaansa kilpailukorttia ja siihen merkittyjä tuloksia.

- No nyt tiedetään, kuinka nopeaa sinä menet, isä totesi molempien naurahtaessa.

Paraurheilun tulevaisuuden tähti Eemi Utriainen kipparoi nuoremmat pelitoverit maalipallovoittoon

Torstaina iltapäivän puolella oteltiin Hippoksen liikunta-alueen toisella laidalla Monitoimitalolla laadukas neljän joukkueen maalipalloturnaus.

Kisaamaan oli lähtenyt myös lajissaan pidemmälle edennyt 16-vuotias Eemi Utriainen, joka kertoo pitäneensä itse Junior Games -kisoissa kilpailusta ja houkutelleensa nyt vuorostaan nuoremmat kaverinsa Havin Hussein-Diyarin ja Juuso Somerkiven mukaan turnausjoukkueeseen.

- Meillä on vähän sekalaisesti eri paikoista jengiä – on pelaaja, joka on pelannut vähän kauemmin, ja sitten taas semmoinen, joka ei ole pelannut paljoa. Mutta hyvä, varsinkin ryhmähengeltä hyvä porukka, konkarin elkein niin omansa kuin vastajoukkueiden nuorempia pelaajia kentällä kannustanut järvenpääläinen esittelee.

Eemi Utriainen taivuttaa selkäänsä taaksepäin heittäessään, viereisessä kuvassa kyyristyneenä alas toiseen heittoon.

11-vuotiaana maalipallon löytänyt Utriainen pelasi ensimmäisen kokonaisen kautensa maalipallon avoimessa SM-sarjassa vantaalaisen Aisti Inclusionin riveissä 2021–22. Hän on viimeisen kahden vuoden ajan treenannut myös Paralympiakomitean luotsaamassa nuorten paralympiaryhmä Tulevaisuuden tähdissä, ja pääsi kesäkuisessa Maalipallogaalassa lunastamaan kauden kehittyneimmän pelaajan Ben Katro Trophyn.

Heinäkuun alussa hänet nähtiin ensimmäisissä kansainvälisissä kisoissaan, kun eurooppalaisten nuorten paraurheilun monilajikisat European Para Youth Games (EPYG) järjestettiin toista peräkkäistä kertaa Suomessa, Liikuntakeskus Pajulahdessa Nastolassa.

Utriainen olikin voittavassa joukkueessa jo, kun maalipalloturnaus viimeksi ennen pandemiavuosia järjestettiin Junior Games -kevätkisoissa 2019, ja pääsi nyt yhdessä joukkuetovereidensa kanssa kirjaamaan nimensä myös ensimmäiseen uudistetun Para Junior Games -kisan mestaruusluetteloon, kun heidän Sloths-nimellä kutsuttu kisajoukkueensa vei turnausvoiton.

Hyväksi kakkoseksi kisasivat Utriaisen kesäiset EPYG-joukkuetoverit nuorten maajoukkueesta, Aino Jaakkola ja Paavo Tulisalo yhdessä Kosmo Kähösen ja Linnea Granlundin kanssa hopealle yltäneessä JP Terminators -joukkueessa, joka Slothsin lisäksi sai turnauksessa vastaansa kaksi koululaisjoukkuetta Valteri Onervan koulusta: Seikkailun ja Marsin.

Eemi Utriainen torjumassa syyliinsä tulevaa palloa, kuvattuna takana olevan maalin verkon läpi. Kaukana edessä näkyy vastapuolen maali ja sen edessä pieninä siellä puolustavat pelaajat.

- Tosi hyvät fiilikset. Lähdettiin alun perin tänne pitämään hauskaa, mutta voittoa tavoittelemaan loppujen lopuksi. Hauskaa oli, ja vielä että se voitto tuli sieltä, niin onhan se hieno homma. Vikassa pelissä pääsi vastustaja vähän yllättämään, ja pääsivät ohi ja viemään ottelun, mutta tällä kertaa aikaisemmat voitot kääntyivät kumminkin meidän puolelle, tulevaisuuden tähti summaa matkalla pukuhuoneeseen.

Maalipallo-ottelun myötä tulivat päätökseen ensimmäiset vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten kisat uudella Para Junior Games -konseptilla. Kilpailujohtaja Henry Manni Paralympiakomiteasta kertoo, että viimeisen lajin päätyttyä on helppo hymyillä.

- Isossa tapahtumassa tapahtuu aina yhtä sun toista, mutta pääsääntöisesti onneksi positiivista. Olen ylpeä meidän kisaajista sekä mahtavista Gradian ja Jyväskylän yliopiston opiskelijoista ja kaikista muista, joita oli mukana järjestämässä kisoja. Tästä on hyvä lähteä kehittämään vielä tätäkin parempia ensi vuoden kisoja, jotka ovat jo kovaa vauhtia suunnitteilla marraskuun lopulle 2023.


Kuvat: Joni Alhonen


Katso Para Junior Games -kisojen tulokset


Lue lisää:

Para Junior Games 2022 -tapahtumasivu

Yleisurheilu, sokkopingis ja boccia vetivät Jyväskylän Hipposhallin täyteen lapsia ja nuoria läheltä ja kaukaa Para Junior Games -kisojen avauspäivänä

Para Junior Games tuo rakastetut vammaisten lasten ja nuorten kisat uudistettuna 5 lajin paraurheilutapahtumana Jyväskylään

Uudistettu Para Junior Games rantautuu marras–joulukuun vaihteessa entistä isommin Jyväskylän Hippokselle

Lisätietoa: