Maria Sipari hiihtää ensimmäisenä lyhytkasvuisena 62 kilometrin Finlandia-hiihdon – ”Tämä on minulle sisukkuuden näytös”

Maria Sipari

Sunnuntaina 26. helmikuuta lappeenrantalainen Maria Sipari osallistuu ensimmäistä kertaa elämässään Finlandia-hiihtoon ja sivakoi Päijät-Hämeen maastoissa heti pisimmän, 62 kilometrin matkan.

Poikkeukselliseksi Siparin ensiesiintymisen Finlandia-hiihdossa tekee se, että hän on ensimmäinen lyhytkasvuinen henkilö perinteikkään hiihtokilpailun 50-vuotisessa historiassa.

– Olin yhteyksissä Finlandia-hiihdon järjestäjiin ja he vahvistivat, että lyhytkasvuisia hiihtäjiä ei ole aiemmin mukana ollut. Voi olla, että olen maailmanlaajuisestikin ensimmäinen näin pitkän hiihtokilpailun hiihtävä lyhytkasvuinen. Järjestäjätkin olivat innoissaan siitä, että olen tulossa hiihtämään, Sipari sanoo.

– Minulla on mittaa 130 senttiä. joten kyllähän siinä hiihtäessä saa tuplasti enemmän käyttää lihaksia, jotta pääsee saman matkan kuin normaalimittainen hiihtäjä, Sipari toteaa.

– Haluan omalla esimerkilläni rohkaista muitakin kokeilemaan rajojaan ja olemaan samalla juuri sellainen kuin on. Ei tarvitse katsoa ulkoisia tekijöitä ja nähdä ne esteinä, vaan voi lähteä ennakkoluulottomasti haastamaan itseään, hän jatkaa.

Sipari sai hiihtokipinän alakoulun kuutosluokalla, kun hän voitti tyttöjen sarjan oman koulunsa hiihtokilpailuissa ja pääsi edustamaan kouluaan koulujenvälisiin kisoihin. Nuoruusvuosina hiihtoharrastus jäi hieman taka-alalle, mutta kolme vuotta sitten Sipari löysi ystävänsä kanssa takaisin hiihdon ilojen pariin.

Sipari sai viime vuonna neljältä ystävältään syntymäpäivälahjaksi ilmoittautumisen Finlandia-hiihtoon Lahteen.

– Heistä kukaan ei lähtenyt kanssani hiihtämään Finlandiaan, mutta ovat tulossa huoltojoukoiksi ja kannustajiksi. He uskovat vahvasti, että tulen sieltä itseni voittaneena kotiin, Sipari naurahtaa.

Sipari uskoo nyt itsekin siihen, että hän pystyy hiihtämään Finlandia-hiihdon, kunhan vain pysyy viimeiset päivät ennen h-hetkeä terveenä eikä matkalla satu haavereita.

– Kävin toissa sunnuntaina hiihtämässä kenraalihiihtona 62 kilometriä ja sain sen puristettua alle kuuteen tuntiin. Kiitos ystäväpariskunnalle peesiseurasta! Toivottavasti sitä saa jokainen hiihtäjä tarvitessaan myös Finlandiassa.

– Kenraalihiihdon onnistuminen otti itseltäni ison epäilyksen pois mielestä, kun ei jälkikäteen tullut edes minkäänlaista pahaa oloa eivätkä lihakset krampanneet, Sipari toteaa.

Maria Sipari on 32-vuotias lappeenrantalainen, alun perin maalaistalon tyttö, jolla on kolme normaalikasvuista pikkuveljeä.

– Lääkärit ennustivat, kun olin alakouluikäinen, että en pystyisi käymään normaaleja kouluja ja suunnittelivat jopa leikkausta, jossa jalkojani suoristettaisiin, että saisin vähän enemmän pituutta. Onneksi ei leikattu, ja olen kyllä tasan tarkkaan käynyt kaikki normaalit koulut, kiitos vanhempieni! Tämä Finlandia-hiihto on minulle omanlainen sisukkuuteni näytös, että aina pusketaan eteenpäin, Sipari linjaa.

– Kiitän jokaista rohkaisijaa, rinnalla kulkijaa ja esirukoilijaa, ja nostan myös oman katseeni kohti taivasta ja laitan käteni ristiin, jotta kaikki menisi Finlandiassa hyvin!