Jyväskylän SISU Paraicehockey parajääkiekon Suomen mestariksi

SISU Paraicehockey tekee maalin Kiekko-Nikkareita vastaan.

Jyväskyläläinen SISU Paraicehockey voitti parajääkiekon Suomen mestaruuden riemukkaasti kotijäällä, Tikkakosken jäähallissa pelatussa liigan päätösturnauksessa.

Tikkakosken Tikan organisaatioon kuuluva SISU lähti päätösturnaukseen takaa-ajajana, kolme pistettä edelliskauden mestarin, Riihimäen Kiekko-Nikkareiden perässä.

Viikonlopun aikana SISU pelasi Kiimingin Kiekko-Poikien kanssa 2–2-tasapelin sekä voitti Kiekko-Nikkarit 3–1 ja Turun Palloseuran 6–1. Se riitti nostamaan jyväskyläläiset pisteen erolla Kiekko-Nikkareiden edelle.

SISU sai hieman apua erinomaisen turnauksen pelanneelta Kiimingin Kiekko-Pojilta, joka onnistui sunnuntaiaamuna voittamaan Kiekko-Nikkarit 2–1. Sen jälkeen SISUlle riitti voitto TPS:stä SM-kultaan, ja se tulikin selkein lukemin. Kiimingin Kiekko-Pojat nousi ohi TPS:n SM-pronssille. Se on KKP:n historian ensimmäinen parajääkiekon SM-mitali.

– Tiukillehan tämä meni. Paljon on ollut ylä- ja alamäkiä pitkin kautta. Loppukautta kohden on saatu parannettua yhteispeliämme ja tämä viimeinen turnaus oli jo aivan nappisuoritus, iloitsi mestarijoukkue SISUn kapteeni Sampo Hautamäki.

Hautamäki aloitti parajääkiekon – tai silloin nimeltään vielä kelkkajääkiekon – parissa jo vuonna 2001. Laji oli silloin Suomessa aivan alkutekijöissään.

– Silloin vuosituhannen alussa aloitin Jyväskylän kaupungin erityisliikunnan vuorolla. Meitä oli vain muutama tyyppi jäällä, ja on ollut sellaisiakin aikoja, että olen ollut yksin valmentajien kanssa siellä, Hautamäki muisteli.

– Vuonna 2017 perustettiin SISU Paraicehockey ja sen jälkeen toiminta on muuttunut tavoitteellisemmaksi. Sitä ennen en osannut edes haaveilla, että Suomessa voitaisiin pelata joskus liigaa ja että vielä voitettaisiin mestaruus, hän jatkoi.

Parajääkiekkoliigan historian ensimmäisellä kaudella 2021–2022 SISU sijoittui Kiekko-Nikkareiden ja TPS:n perässä pronssille. Hautamäki kuuluu joukkueen konkariosastoon, mutta kokonaisuudessaan SISU on hyvinkin nuorekas joukkue, jolla on edessään valoisa tulevaisuus.

– Seuraava tavoite suomalaisessa parajääkiekossa on, että saadaan maajoukkuekin menestymään. Meillä SISUssa on kasvamassa monta lupaavaa nuorta maajoukkueen tueksi, Hautamäki totesi.

Tällä hetkellä Suomen Paraleijonat pelaa MM-kilpailujen B-sarjatasolla. Talviparalympialaisiin on vielä matkaa, mutta laji on toisaalta Suomessa nyt lupaavalla kasvukäyrällä.

– Tampereella ja Kuopiossa ollaan aloittelemassa toimintaa, joten toivottavasti pian saadaan liigaankin uusia joukkueita, Hautamäki pohti.

PARAJÄÄKIEKKOLIIGA 2022–2023

Päätösturnauksen tulokset

  • SISU Paraicehockey–Kiimingin Kiekko-Pojat 2–2
  • Kiekko-Nikkarit–Turun Palloseura 4–0
  • SISU Paraicehockey–Kiekko-Nikkarit 3–1
  • Turun Palloseura–Kiimingin Kiekko-Pojat 1–2
  • Kiimingin Kiekko-Pojat–Kiekko-Nikkarit 2–1
  • Turun Palloseura–SISU Paraicehockey 1–6

Liigan loppujärjestys

  1. SISU Paraicehockey, Jyväskylä 9 5 1 3 23–28 16
  2. Kiekko-Nikkarit, Riihimäki 9 5 0 4 28–13 15
  3. Kiimingin Kiekko-Pojat, Oulu 9 4 1 4 19–19 13
  4. Turun Palloseura 9 3 0 6 16–26 9

Suomen mestarit 2022–2023, SISU Paraicehockey: Jarkko Tervakangas, Maare Hänninen, Heli Hänninen, Leevi Kurki, Tomi Rovio, Iiro Knoll, Eemi Rovio, Sampo Virtanen, Aaron Hänninen, Sampo Hautamäki, Taavi Laukkarinen, Juha Rautiainen, Iivu Parkkila, Eemi Laurila, Markus Lopez. Toimihenkilöt: Teemu Kurki (päävalmentaja), Johannes Hänninen (apuvalmentaja), Marika Kurki (joukkueenjohtaja), Tomi Rovio (huoltaja), Vesa Laurila (huoltaja).

Kuva: Esa Jokinen