Maalipallon Suomen mestaruudet ratkaistaan Espoossa 17.–19.5. ruotsalaistähtien vahvistuksella

Seremeti puristaa palloa otteessaan pystyssä maalin edessä.

Paralympialaji maalipallon suomenmestaruusmitalien kohtalo ratkaistaan kauden huipentavassa finaaliturnauksessa, joka pelataan Espoossa Leppävaaran liikuntahallilla tulevana viikonloppuna 17.–19. toukokuuta. Suomen Paralympiakomitean järjestämään turnaukseen on yleisöllä vapaa pääsy, ja paikan päällä turnausväkeä palvelee Leppävaaran Pyrinnön kahvio.

Finaaliturnauksessa selvitetään kauden 2023–2024 mitalijoukkueet miesten SM-sarjassa ja avoimessa SM-sarjassa. 

Otteluita voi seurata myös livestream-lähetyksenä Goalball Finland -YouTube-kanavalla

Espoolainen Old Power jahtaa seitsemättä peräkkäistä miesten Suomen mestaruutta

Miesten SM-sarjassa on kuluvalla kaudella kilpaillut kuusi joukkuetta, joista neljä parasta nähdään Leppävaaran liikuntahallin parketilla tulevana viikonloppuna.  

Historiansa aikana 15 Suomen mestaruutta voittanut espoolainen Old Power sekä lahtelainen Pro Näpäjä selviytyivät finaaliturnauksen välierävaiheeseen runkosarjan kärkikaksikkona, kun taas vantaalainen Aisti Sport ja Old Powerin espoolainen veljesjoukkue O.P. Hurricanes raivasivat tiensä finaaliturnaukseen puolivälierien kautta.    

Lauantaina 18. toukokuuta pelattavissa välieräsarjoissa kohtaavat Old Power ja O.P. Hurricanes sekä Pro Näpäjä ja Aisti Sport. Välieräsarjat pelataan kaksiosaisina. Jokaisesta otteluvoitosta saa kolme pistettä, tasapelistä yhden pisteen ja tappiosta nolla pistettä. Kahden osaottelun jälkeen pisteet lasketaan, ja enemmän pisteitä ansainnut joukkue etenee sunnuntaiseen finaaliotteluun*. Turnauksen finaali- ja pronssiottelu ovat yksiosaisia.         

Lähestulkoon kotihallissaan pelaava, viimeiset kuusi Suomen mestaruutta vienyt Old Power on suurin ennakkosuosikki nostamaan mestaruuskannua myös tänä vuonna. Joukkue pelasi vakuuttavan runkosarjan voittamalla 15 ottelustaan peräti 13.  

Old Powerilla on taustallaan pitkä historia voittamisen kulttuuria myös yksittäisten pelaajien tasolla; Mikko Viittalalla on vyöllään yhdeksän suomenmestaruutta eikä runkosarjan maalikuningas Erkki Miinala jää paljoa heikommaksi kahdeksalla suomenmestaruudellaan.  

16-kertainen Ruotsin mestari Fatmir Seremeti palaa 18 vuoden tauon jälkeen tavoittelemaan ensimmäistä mestaruuttaan Suomesta

Old Powerin luottopelaajien rinnalle on tällä kaudella istutettu länsinaapuri Ruotsin kirkkain maalipallotähti Fatmir Seremeti ja tanskalainen maalitykki Gustav Koch Rasmussen, mikä asettelee ennakkosuosikin viittaa entistä tiukemmin espoolaisseuran harteille.      

Hiljattain 41 vuotta täyttänyt Seremeti on tehnyt tällä kaudella paluun Suomen maalipallosarjaan peräti 18 vuoden taon jälkeen. Seremeti on aiemmin pelannut Näpäjä Fiuwaun riveissä maalipallon SM-sarjaa kaudella 2005–2006.  

Kosovolaistaustaisen Seremetin palkintokaapista löytyy huikeat 16 Ruotsin mestaruutta, mutta jo aiemmin tavoiteltu suomenmestaruus jäi 18 vuotta sitten haaveeksi, kun tuon aikaiset sarjasäännöt estivät ulkomaalaispelaajien osallistumisen SM-sarjan finaaliturnaukseen.  

Old Powerin riveihin Seremeti liittyi keväällä 2020 kansainvälisessä Vancouverin turnauksessa juuri ennen koronan puhkeamista. 

- Sen jälkeen olen pelannut Mestareiden Liigaa tämän upean porukan kanssa, joten oli luonnollinen jatkumo palata pelaamaan myös Suomen liigaan. Kokeneena pelaajana täytyy nauttia jokaisesta hetkestä turnaustapahtumissa, ja OP-yhteisön kanssa se on enemmän kuin helppoa, kertoo jo vuonna 2002 Ruotsin maajoukkueen kanssa maalipallon MM-kultaa juhlinut Seremeti.    

Seremeti myöntää, että 18 vuoden takainen ulosjäänti SM-finaaleista kansallisuuden vuoksi on jäänyt hieman hampaankoloon. 

- Nyt on oivallinen tilaisuus napata se ensimmäinen suomenmestaruuteni. Jokainen joukkue tulee parantamaan puolustuksensa tasoa runkosarjasta, joten myös meidän täytyy saada puolustuksemme toimimaan parhaalla mahdollisella tasolla sekä pitää hyökkäyspelimme monipuolisena ja kurinalaisena. Turhia rankkarimahdollisuuksia ei ole varaa näissä otteluissa nälkäiselle vastustajalle antaa.

Krebs kääntää päätään kentällä pystyssä olkansa yli ylös takaviistoon, kädet toisen pelaajan olkapäillä.

Avoimen SM-sarjan mestaruustaisto täysin auki – Siivittääkö Ruotsin naisten maalipalloilun timantti Rebekah Krebs Aisti Inclusionin mitalipeleihin asti?

Avoimen SM-sarjan puolella on nähty kuluneen kauden aikana seitsemän joukkuetta, joista ainoastaan runkosarjan seitsemänneksi jäänyt Aisti Open karsiutui tämänvuotisesta finaaliturnauksesta.  

Ennätystasaisen runkosarjan voiton nappasi espoolaisen Old Power -seuran alainen, kokonaan naispelaajista koostuva O.P. Vixens vanavedessään sisarjoukkue O.P. Karun. Suorituksellaan kärkikaksikko tienasi paikkansa suoraan finaaliturnauksen välierävaiheeseen.      

Avoimen SM-sarjan finaaliturnaus viskaistaan käyntiin jo perjantai-iltapäivästä 17.5. puolivälieräkamppailuiden merkeissä, joissa kohtaavat runkosarjan kolmantena ja kuudentena päättäneet vantaalaisjoukkueet Aisti United ja Aisti Inclusion sekä runkosarjan neljänneksi sijoittunut Lahden Näpäjä XX ja runkosarjan viidenneksi tullut Espoon O.P. Gladiators.  

Puolivälierät ovat myös avoimessa SM-sarjassa kaksiosaiset: enemmän pisteitä kahdesta ottelusta kerännyt joukkue etenee lauantaisiin välieriin ja vähemmän pisteitä keränneen joukkueen tie vie sijoitusotteluun sijoista 5–6. Myös lauantaiset välierät pelataan kaksiosaisina, kun taas sunnuntaiset mitaliottelut ja lauantainen sijoitusottelu yksiosaisena.    

Lisäesimerkki siitä, että Suomen laadukas sarjatoiminta houkuttelee myös ulkomaisia tähtipelaajia mukaan, on vantaalaisen Aisti Inclusionin nousujohteisen runkosarjan arkkitehtinä toiminut Ruotsin naismaalipallon tämänhetkinen timantti Rebekah Krebs. Krebs teki debyyttinsä Suomen liigassa tammikuussa.

- Päädyin pelaamaan Aisti Inclusioniin hieman epäonnekkaankin tapauksen kautta, kun viime marraskuussa nuorten seurajoukkueiden EM-kilpailuissa Henriikka Toivola mursi nilkkansa ja päätti kysäistä minua paikkaamaan häntä Suomen liigaan. Minun ei ole tarvinnut katua päätöstäni lähteä mukaan, sillä minut on otettu mahtavasti vastaan ja olen kokenut avoimen SM-sarjan tason erittäin kehittävänä, taustoittaa 24-vuotias Krebs.

Krebs odottaa innolla, mihin asti joukkueen yhteinen kehitys voi vielä kauden huipentuessa kantaa.

- Viimeinen runkosarjaturnauksemme sujui erinomaisesti. Puolivälierävastuksemme on kivenkova, mutta uskon, että meillä on oiva mahdollisuus yllätykseen. 
 

Teksti: Erkki Miinala
Kuvat: Henriikka Toivola

Maalipallon SM-finaaliturnauksen otteluohjelma

Leppävaaran Liikuntahalli, Espoo 

 
Perjantai 17.5.2024 

Alkamisaika / Sarja / Kotijoukkue – Vierasjoukkue 
 
16:30 Avoin SM-sarja – Puolivälierä 1 / Aisti United – Aisti Inclusion 
17:40 Avoin SM-sarja – Puolivälierä 1 / Näpäjä XX – O.P. Gladiators 
18:50 Avoin SM-sarja – Puolivälierä 2 / Aisti Inclusion – Aisti United 
20:00 Avoin SM-sarja – Puolivälierä 2 / O.P. Gladiators – Näpäjä XX 

Lauantai 18.5.2024 

9:00 Avoin SM-sarja – Sijat 5 – 6 / 
10:15 Miesten SM-sarja – Välierä 1 / Pro Näpäjä – Aisti Sport 
11:30 Miesten SM-sarja – Välierä 1 / Old Power – O.P. Hurricanes 
12:45 Avoin SM-sarja – Välierä 1 / O.P. Karun – Paremmin runkosarjassa sijoittunut puolivälierävoittaja 
14:00 Avoin SM-sarja – Välierä 1 / O.P. Vixens – Heikommin runkosarjassa sijoittunut puolivälierävoittaja 
15:15 Miesten SM-sarja – Välierä 2 / Aisti Sport – Pro Näpäjä 
16:30 Miesten SM-sarja – Välierä 2 / O.P. Hurricanes – Old Power 
17:45 Avoin SM-sarja – Välierä 2 / Paremmin runkosarjassa sijoittunut puolivälierävoittaja – O.P. Karun 
19:00 Avoin SM-sarja – Välierä 2 / Heikommin sijoittunut puolivälierävoittaja – O.P. Vixens 

Sunnuntai 19.5.2024 

10:00 Avoin SM-sarja – Pronssiottelu
11:30 Miesten SM-sarja – Pronssiottelu
13:00 Avoin SM-sarja – Finaali
14:30 Miesten SM-sarja – Finaali

Palkintojen jako välittömästi viimeisen pelin jälkeen. 

 

*Mikäli pisteet ovat kahden välieräsarjan osaottelun jälkeen tasan, edessä on 2 x 3 minuuttia kestävä jatkoaika, joka pelataan kultaisen maalin säännöllä eli ensiksi maalin tehnyt joukkue voittaa ottelun edeten finaaliin, häviäjän tien viedessä pronssiotteluun. Mikäli jatkoaikakaan ei tuo ratkaisua heitetään joukkueiden välillä vapaaheittokilpailu paremmuuden selvittämiseksi.

 

Seuraa pelejä livenä ja katso ottelutallenteet

Goalball Finland -Youtube-kanavalla

 

Lue lisää maalipallon kotimaisista sarjakausista ja maajoukkueiden toiminnasta Goalball.fi-sivustolta 

 

Lue lisää maalipallosta:

Maalipallo

Maalipallon SM-sarjat käynnistyvät – Arttu Luiro on valmis ottamaan uudessa joukkueessaan roolia luotettavana sotaratsuna 

Maalipallonaiset päättivät EM-kilpailut voitolla ja ylsivät viidenneksi, miehet hävisivät ja olivat kuudensia 

O.P. Flying Ducks toista kertaa peräkkäin naisten maalipallon Suomen mestariksi 

 

Kysyttävää maalipallosta? Paralympiakomiteassa auttaa: