Saila Luumi pronssille World Boccia Challenger -kotiturnauksessa Pajulahdessa

Saila Luumi pitelee hymyillen Suomen lippua ja pronssimitaliaan ulkona Pajulahdessa.

Vantaalaisen Saila Luumin voittama pronssi on Suomelle kautta aikain ensimmäinen parabocciamitali kansainvälisellä tasolla. Nyt ensi kertaa Suomessa paralympiavalmennuskeskus Pajulahdessa 9.–17. toukokuuta kilpailtu World Boccia Challenger -turnaus oli menestyksekäs Suomen joukkueen kuudelle hyvässä kehitysvaiheessa olevalle pelaajalle.

Lahden Nastolan Liikuntakeskus Pajulahdessa 9.–17.5. kilpailtuun ja nyt ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettyyn kovan luokan kansainväliseen World Boccia Challenger -turnaukseen saapui aurinkoisella toukokuun viikolla yli 60 pelaajaa eri puolilta maailmaa.

Varsinkin Euroopassa korkeatasoisessa, vaikeavammaisille urheilijoille suunnatussa paralympialajissa on viime vuosina nähty kotimaassa nousujohteista kehitystä sen jälkeen, kun pelaajamäärissä alkoi tapahtua virkistävää nousua Tokion paralympiaisten jälkimainingeissa.

Suomalaisten kasvava kärkipelaajien joukko on aiemmin kiertänyt kansainvälisiä World Boccia Challenger -turnauksia ulkomailla. Nyt turnauksen saapuessa kotikentille nähtiin Suomesta pelaamassa jopa kuusihenkinen joukkue.

Turnauksen parhaana suomalaistuloksena todistettiinkin lopulta historiallista suoritusta, kun BC2-luokassa pelaava vantaalainen Saila Luumi ylsi kautta aikain ensimmäisenä suomalaisena kiinni tämän tason kansainväliseen mitaliin.

BC2-luokan mitalistit palkintojenjaossa Pajulahdessa.

Luumi päihitti alkulohkon otteluissaan sekä Kazakstanin Meruyert Tlebaldyn että Italian Claudia Targan lukemin 2–5 ja eteni lohkovoittajana suoraan semifinaaleihin. Seuraavalle vastustajalle, Belgian Tina Pinxtenille Luumi koki niukan tappion lukemin 4–3, ja eteni sen myötä pronssiotteluun.

- Jokainen pelaamani ottelu oli todella tiukka ja jännittävä. Loppuun asti kumpi vain olisi voinut olla voittaja, kaikki pelit olivat todella tasavertaisia. Belgialaista pelkäsin ehkä eniten harjoituskentän näyttöjen perusteella, mutta turhaan, Luumi sanoo vastustajistaan.

Pronssiottelussa Luumia vastaan tuli toinen kazakstanilainen Itiana Shingiskhanova, jonka suomalainen kukisti hienosti pistein 5–3.

- Minulta ei odotettu mitään. Oli helppo pelata ilman paineen tuntua, kuvaa Luumi historiallisen mitalin tuonutta ottelua.

Vaikka 41-vuotias Luumi on paraboccian pelaajana vielä suhteellisen tuore tapaus, on hänellä pitkä tausta urheilijana: yli parikymmenvuotisen sähköpyörätuolisalibandyuran varrelta löytyy palkintokaapista myös MM- ja EM-pronssit (2010 ja 2012).

Parabocciassa kilpailemisen Luumi aloitti vuonna 2021. Ennen Challenger-pronssia hän on ehtinyt kotimaassa saavuttaa SM-hopeaa ja voiton Pajulahti Games -kilpailuiden turnauksessa 2023. Kansainvälisissä kilpailuissa Luumi on nähty tätä ennen kahdesti: 2022 Rooman ja 2023 Zagrebin World Boccia Challenger -turnauksissa, joissa hän taisteli vasta pelkistä erävoitoista.

Luumi heittämässä palloa ottelussa. Tuomari seuraa pelikenttää vieressä.

Mikä oli menestysresepti sen takana, että pelaaja onnistui nyt ottamaan loikan suoraan mitalisijalle?

- En olisi uskonut, että Suomen joukkueesta minä olisin mitalin saavuttaja, mutta on hienoa, että ahkera harjoittelu 2–3 viikoittaisine lajitreeneineen on selvästi kehittänyt taitojani. Otteluissa koin todella tärkeäksi pään pysymisen kasassa loppuun asti. Jokainen pallo kerrallaan. Herpaantuminen näkyi heti suorituksissa – itsellä ja vastustajalla.

Lajin vielä pienten pelaajamäärien vuoksi Suomessa heittäjien luokat (BC1, BC2, BC4), joita Luumikin edustaa, pelaavat samoissa sarjoissa toisiaan vastaan pelaajien eritasoisista toimintakyvyistä huolimatta. Vain pelikourua nahkaisen bocciapallon kentälle toimittamiseen käyttävä BC3-luokka pelaa omassa sarjassaan.

- On hienoa päästä pelaamaan fyysisesti samanlaisia haasteita omaavia vastaan oikeasti samalta viivalta. Turnauksessa oli hyvät puitteet, vaikka järjestäjiä taisi ensimmäinen tämän lajin iso turnaus välillä jännittää enemmän kuin pelaajia. Pelejä pääsi seuraamaan hyvin ja katsomossa oli tunnelmaa. Minä opin kentällä virheistäni ja uskon että kisajärjestäjät oppivat kokemuksesta myös.

Seuraavaksi Luumi aikoo jatkaa tunnollista harjoittelua.

- Tie on pitkä mahdollisiin paralympialaisiin, mutta onhan se siellä taustalla haaveena. Haastavinta ja toisaalta parasta bocciassa on olla itse vastuussa tekemisistään. Voi syyttää vain itseään jos pelissä mokailee. 

Kuvat: Jade Laajajärvi

Mitali lähellä myös Vivi Virtasella ja Antti Eemeli Huttusella

Suomalaisten kärkipelaajaksi mitalinsa myötä noussut Luumi kertoo olevansa ylpeä koko Suomen joukkueen tekemästä työstä ja ottelusuorituksista. Hänen lisäkseen hyvinkääläinen Vivi Virtanen naisten kouruluokassa BC3 ja helsinkiläinen Antti Eemeli Huttunen miesten heittäjien luokassa BC4 pelasivat itsensä pronssiotteluihin asti.

Virtanen koki pronssiottelussaan niukan tappion Italian Giulia Marchisiolle lukemin 4–3 ja Huttunen puolestaan taipui Iso-Britannian Tyler Mclellandille luvuin 5–1. Molemmat sijoittuivat luokissaan hienosti neljänsiksi.

Muista Suomen joukkueen pelaajista hämeenlinnalainen Juho Lehtonen ja joensuulainen Jari Rummukainen miesten BC3-kouruluokassa jäivät ilman otteluvoittoja alkulohkoissaan sijoille 10 ja 12, ja ensikertalaisena nyt kansainvälisessä turnauksessa pelannut, Vivi Virtasen kanssa samaan alkulohkoon päätynyt helsinkiläinen Elina Ino naisten BC3-kouruluokassa sijalle 9.

BC3-luokan paripeleissä Vivi Virtanen ja Juho Lehtonen kärsivät ensin tappion paraboccian mahtimaan Singaporen paria vastaan 1–7, ja heidän pelinsä päättyivät 8–1 tappioon Saudi-Arabian parille.

Kokonaisuudessaan turnaus ylitti Suomen joukkueen päävalmentajan Jan Huopaisen odotukset:

- Lähdimme turnaukseen odottaen muutamaa otteluvoittoa sekä hyviä pelejä laaditulla taktiikalla. Lopulta kirjoitettiin Suomen paraboccian historiaa uusiksi joka ikinen pelipäivä ensin otteluvoitoilla, sitten lohkovoitoilla ja semifinaaleihin pääsyillä sekä lopulta suurimman yllätyksen eli Sailan pronssimitalin myötä. Myös Elina Ino uusimpana parabocciaperheen tulokkaana pelasi silminnähden hyvää peliä. Tästä on todella hyvä jatkaa eteenpäin ylpein mutta nöyrin mielin.

 

Lahti 2024 World Boccia Challenger

Liikuntakeskus Pajulahti, Nastola 9.–17.5.2024


Tuloksia


BC2, naiset

 1. Kayleigh Haggo, Iso-Britannia
 2. Tina Pinxten, Belgia
 3. Saila Luumi, Suomi


BC3, naiset

 1. Nurulasyiqah Taha, Singapore
 2. Nancy Poser, Saksa
 3. Giulia Marchisio, Italia
 4. Vivi Virtanen, Suomi

  ... 9. Elina Ino, Suomi


BC3, miehet

 1. Patrick Wilson, Iso-Britannia
 2. Gabriele Zendron, Italia
 3. Matthew Berry, Iso-Britannia

  ... 10. Juho Lehtonen, Suomi
  11. Jari Rummukainen, Suomi


BC4, miehet

 1. Louis Saunders, Iso-Britannia
 2. Radek Procházka, Tshekki
 3. Tyler Mclelland, Iso-Britannia
 4. Antti Eemeli Huttunen, Suomi


BC3, parikilpailu

 1. Singapore
 2. Italia
 3. Saudi-Arabia
 4. Saksa
 5. Suomi (Vivi Virtanen & Juho Lehtonen)
 6. Kazakstan

 

Katso kaikki turnauksen tulokset Lahti 2024 World Boccia Challenger -kisasivustolta

Suomalaisten ottelukohtaiset tulokset

 

Lue lisää:

Suomen ensimmäinen World Boccia Challenger -turnaus Pajulahdessa 9.–17.5. on ensimmäinen kansainvälinen parabocciakilpailu Elina Inolle

Pajulahti isännöi Suomen ensimmäistä World Boccia Challenger -turnausta toukokuussa 2024

Pajulahti Games 2024 -Bocciaturnauksessa voittajiksi Jari Rummukainen ja Antti Eemeli Huttunen

Vivi Virtanen oli lähellä yltää puolivälieriin paraboccian EM-kisoissa – ”Ilahduttavaa nähdä konkreettisesti oma kehitys”

Vivi Virtaselle ja Antti Eemeli Huttuselle paraboccian Suomen mestaruudet

Juho Lehtonen ylsi pudotuspeleihin paraboccian EM-kilpailuissa