Lahden Pro Näpäjä päätti Espoon Old Powerin kuusivuotisen voittokulun maalipallon miesten SM-sarjassa

Petri Posio edessä ja Jani Vesalainen takana syöksyvät lähestyvän pallon eteen oikealle kyljelleen maahan.

Paralympialaji maalipallon kansallisten sarjojen (Miesten SM-sarja ja Avoin SM-sarja) kausi 2023–2024 huipentui Espoossa pelattuun finaaliturnaukseen viikonloppuna 17.–19. toukokuuta. Miesten Suomen mestaruuden vei lahtelainen Pro Näpäjä ja Avoimen SM-sarjan mestaruuteen taisteli espoolainen O.P. Gladiators.

Espoossa Leppävaaran liikuntahallilla 17.–19.5. pelatuissa maalipallon kansallisten sarjojen finaaliturnauksessa nähtiin tiukkoja pelejä ja jännittäviä käänteitä Miesten SM-sarjan ja Avoimen SM-sarjan joukkueiden kilpaillessa mestaruuspytyistä.

Avoimessa SM-sarjassa pelattiin viikonlopun aikana sekä puolivälierät, välierät että mitaliottelut, kun taas Miesten SM-sarjan puolella ohjelmassa oli välierä- ja mitaliottelut. Puolivälierä- ja välieräsarjat pelattiin niin, että kahden osaottelun jälkeen enemmän pisteitä kerännyt joukkue selviytyi jatkoon.

Miesten SM-sarjan välierissä kohtasivat ensimmäisenä parina runkosarjan kakkoseksi tullut lahtelainen Pro Näpäjä ja runkosarjan kolmanneksi päätynyt vantaalainen Aisti Sport. Joukkueiden ensimmäinen välienselvittely lauantaiaamuna oli todella tasainen ja päättyi lopulta pistejakoon 5–5-lukemin.

Toiseen osaotteluun Pro Näpäjä tuli päättäväisenä ja repi tavoittamattoman viiden maalin johdon jo avauspuoliajan aikana. Pro Näpäjä voitti toisen osaottelun Lopulta luvuin 11–7 ja eteni näin finaaliotteluun.

Toisen välieräparin muodostivat espoolaiset Old Power ja veljesjoukkuensa O.P. Hurricanes. Old Power on pitänyt miesten Suomen mestaruutta hallussaan viimeiset kuusi vuotta, ja vahvisti tällä kaudella joukkuettaan entisestään nappaamalla riveihinsä kokeneen ruotsalaistähden Fatmir Seremetin ja tanskalaisen hyökkäystykin Gustav Koch Rasmussenin.

Valtaisan hyökkäysvoimansa ansiosta Old Power veikin runkosarjan nimiinsä ylivoimaisesti, eikä antanut välierissä lopulta hieman siipirikkoiselle O.P. Hurricanesille mahdollisuutta. Parivaljakon kaksiosaiset puolivälieräottelut päättyivät Old Powerin 13–7 ja 10–0-voittolukemiin.

Finaalista povattiin huikeaa spektaakkelia jo dynastia-asemaan nousseen Old Powerin ja määrätietoisen haastajan Pro Näpäjän välillä. Old Power sai otteluun unelmastartin, kun Fatmir Seremeti tinttasi pallon verkkoon heti avausheitosta. Finaaliturnauksessa huikeaan iskuun yltynyt Pro Näpäjän Jani Vesalainen kuitenkin käänsi ottelun nopeasti Pro Näpäjän eduksi upeilla osumillaan, ja puoliaikaan mennessä Pro Näpäjä johti 4–3.   

Finaaliottelun toisella puoliajalla Pro Näpäjä onnistui vaimentamaan kerta toisensa jälkeen Old Powerin hyökkäystykit, ja lopulta Old Powerin kuuden vuoden mestaruusputki katkesi Pro Näpäjän 6–4-voittolukemiin. Jani Vesalainen iski finaaliotteluun viiden maalin mahtitehot.

Pro Näpäjän neljä pelaajaa vihreissä paidoissaan rivissä kapteeni Toni Aleniuksen nostaessa kiertopalkintopytyn ilmaan.

- Voittaminen on aina kivaa – totta kai vielä kun vastustajalla on ulkomaanvahvistuksina Ruotsin mestari ja Tanskan mestari. Päästiin näyttämään pojille, miten maalipalloa pelataan. Maalinteko oli tänään tosi helppoa, ja samoin puolustaminen joukkueena – saatiin pallot kiinni eikä höntyilty turhaan, kommentoi Vesalainen finaalia.

Pro Näpäjän kuusankoskelaisen maalitykin Jani Vesalaisen SM-ura päätökseen

Pro Näpäjän Jani Vesalainen on yksi viime vuosien menestyneimpiä maalipalloilijoita Suomessa ja harvoja täysin näkeviä pelaajia maalipallon Miesten SM-sarjassa. Kuusankoskelainen oli mestaruudesta onnellinen mutta samalla haikein fiiliksin, sillä miehen komea peliura on päättymässä tähän kauteen:

- Itselle tämä on tietenkin tosi hyvä lopetus peliuralle. Mestaruudet jää mieleen ja se, että on saanut hyvien pelaajien kanssa pelata – ja se että on itse päässyt Suomen huipulle. Aika tyhjät ajatukset kuitenkin tällä hetkellä. Käydään seurajoukkueiden EM-kilpailut vielä pelaamassa Belgiassa ensi kuun lopussa ja sen jälkeen katsellaan muita juttuja elämään, tuore Suomen mestari summaa.

Jani Vesalainen kurottaa pallon eteen pallon jäädessä hänen kainaloonsa.

Miesten SM-sarjan pronssiottelussa Vantaan Aisti Sport oli kerrassaan päättäväinen kukistaessaan Espoon O.P. Hurricanesin 14–4-murskalukemin. Vaikka Aisti Sport koki kovan pettymyksen edellispäivän välierissä Pro Näpäjää vastaan, erityisesti Markus Tihumäki oli päättänyt päättää kautensa tyylillä.

- Juttelimme vielä eilisillasta joukkuekaveri Jarno Mattilan kanssa, että tänään pitää olla tylyjä ja lähteä hakemaan tuloksellisesti edes hieman tyydyttävä pronssisija. Henkinen lataus oli kohdallaan ja päätös pelata tylysti toimi, joten saimme hyvän luottamuksen omaan pelaamiseen ja sitä kautta henkilökohtaiset maalitkin tulivat mukavana plussana. Tästä on hyvä jatkaa kesän harjoittelukaudelle, pronssiottelussa yhdeksän maalia niitannut Tihumäki tiivistää.     

Miesten SM-sarjan koko kauden maalikuninkuus jaettiin kolmen herrasmiehen kesken: Old Powerin Erkki Miinalan ja Gustav Koch Rasmussenin sekä O.P. Hurricanesin Ehsan Zoveidavin, joka pelasi kauden aikana kaksi ottelua enemmän kuin Old Powerin kaksikko.  

O.P. Gladiatorsilta satumainen nousu Avoimen SM-sarjan mestaruuteen

Avoimessa SM-sarjassa nähtiin huikeaa jännitystä jo perjantai-iltapäivästä lähtien. Puolivälieräsarjoissa koettiin yllätyksiä yllin kyllin, kun runkosarjan kolmonen Aisti United taipui sisarjoukkueelleen, runkosarjan kuudennelle Aisti Revolutionille. Aisti United hävisi ensimmäisen osaottelunsa 3–7 ja päätyi toisessa osaottelussa 7–7-tasapeliin johdettuaan ottelua vielä avauspuoliajan jälkeen viidellä maalilla. 

Toisessa puolivälieräsarjassa kohtasivat runkosarjan nelonen Näpäjä XX ja runkosarjan viides O.P. Gladiators. Viihdyttävää maalipalloa sisältänyt joukkueiden välinen ensimmäinen osaottelu päättyi lopulta pistejakoon 6–6-tuloksella. Toisessa osaottelussa Gladiatorsit repivät heti alkuun turvallisen kolmen maalin johdon, minkä jälkeen joukkueen puolustuspeli alkoi loksahdella pala palalta paikalleen. Gladiators eteni välieriin 7–3-voittolukemin.

Lauantaisissa välierissä runkosarjan ykkönen, ainoastaan naispelaajista koostunut O.P. Vixens esitti huikeaa tasoaan kaatamalla Aisti Inclusionin 6–4 ja 5–2. Vixensien sankari oli huippukokenut maajoukkuenainen Krista Leppänen 9 osumalla.

Toisesta välieräparista odotettiin tasaista näytöstä runkosarjakakkosen O.P. Karunin ja sisarjoukkue O.P. Gladiatorsien välillä. Toisin kävi, sillä Gladiaattorit pelasivat häikäisevää puolustuspeliä molemmissa osaotteluissa.

Juha Oikarinen ja Susanna Halme kontallaan maalin edessä odottamassa hyökkäysheittoa.

 

Kun joukkueen veteraanipelaaja, kaiken maalipallossa niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin voittanut Juha Oikarainen roihahti liekkiin hyökkäyspäässä, marssi Gladiators enemmän kuin näytöstyyliin finaaliotteluun.

Myös sunnuntaisesta finaaliottelusta O.P. Vixensin ja O.P. Gladiatorsin välillä ennustettiin tasaista ja vähämaalista trilleriä, ja sellainen toden totta päästiin todistamaan Leppävaaran liikuntahallilla. Maalittoman avauspuoliajan jälkeen piinaavassa jännityksessä ollut yleisö pääsi tuulettamaan maalia vihdoin toisen puoliajan toisella minuutilla, kun viimekesäinen seurajoukkueiden EM-kultamitalisti Hannele Gröhn onnistui murtamaan Vixens-puolustuksen.

Tämän jälkeen pelattiin todellista kissa–hiiri-leikkiä, jossa Gladiators sai parikin oivaa mahdollisuutta tuplata johtonsa rankkariheitoista. Niin Gröhn kuin Oikarainenkin jättivät kuitenkin tilaisuutensa käyttämättä. Vihdoin 35 sekuntia ennen ottelun päätöstä Krista Leppäsen kolmas hyökkäysvirhe kostautui, ja Oikarainen sijoitti pallon Vixens-verkkoon varmistaen mestaruuden joukkueelleen. 17 suomenmestaruudellaan Juha Oikarainen on kaikkien aikojen menestynein maalipalloilija Suomessa.

- Oli kyllä jännä ottelu, finaalin arvoinen. 2–0 tuloksella tiukka peli, niin kuin finaalin kuuluukin olla, tunnelmoi täydellistä sentteripeliä Gladiators-nutussa finaaliottelussa esittänyt Susanna Halme.

 Halme summaa joukkueensa satumaisen nousun mestaruuteen:

- Rakensimme joukkueemme peliä hyvin koko kauden. Ponnistimme tänne runkosarjan viidenneltä sijalta, mutta nyt viikonloppuna joukkueemme jokainen pelaaja pelasi omalla tasollaan ja jopa sen yli. Ja kun saimme puolustuksemme toimimaan vielä aukottomasti, oli se resepti mestaruuteen.  

Avoimen SM-sarjan pronssiottelussa O.P. Karun täydensi Espoon Old Powerin värisuoran kukistamalla Aisti Inclusionin lukemin 10–4 kokeneen pelimiehen Heikki Penttisen johdolla. 

- Hyvä peli. Pelattiin yhteen ja puolustettiin – korjattiin eiliset virheet. Myös omaan neljään maaliin olen tyytyväinen, heitto kulki ja meni sinne minne piti, tiivisti tyytyväinen Penttinen ottelun jälkeen.

O.P. Gladiatorsin pelaajat rivissä mitalit kaulassaan Jorma Kivisen nostaessa palkintopyttyä ilmaan.

Avoimen SM-sarjan koko kauden maalikuningas on O.P. Karunin Ibrahim Milanovic 65 osumallaan. Vanavedessä seuraavat O.P. Vixensien Krista Leppänen ja Aisti Unitedin Jarno Saapunki 59 maalilla.   

- Haluamme kiittää jokaista pelaajaa, tuomaria ja maalipallon kansallisten sarjojen toimitsijoina tällä kaudella työskennellyttä vapaaehtoista hienosta kaudesta 2023–2024, päättää kauden virallisesti finaaliturnauksen järjestäjän Suomen Paralympiakomitean puolesta lajipäällikkö Timo Pelkonen, joka yhdessä Paralympiakomitean hallitusta edustaneen Harri Lammin kanssa jakoi turnauksen palkinnot.

 

Teksti: Erkki Miinala
Kuvat: Toivo Laiho


Maalipallon kansallisten sarjojen finaaliturnaus

17.–19.5.2024, Espoo


Sarjojen loppusijoitukset


Miesten SM-sarja

 1. Pro Näpäjä, Lahti
 2. Old Power, Espoo
 3. Aisti Sport, Vantaa
 4. O.P. Hurricanes, Espoo
 5. Aisti Revolution, Vantaa
 6. Näpäjä Omega, Lahti


Avoin SM-sarja

 1. O.P. Gladiators, Espoo
 2. O.P. Vixens, Espoo
 3. O.P. Karun, Espoo
 4. Aisti Inclusion, Vantaa
 5. Aisti United, Vantaa
 6. Näpäjä XX, Lahti
 7. Aisti Open, Vantaa

 

Katso ottelukohtaiset tulokset Goalball Finland -sivustolta:

Miesten SM-sarja

Avoin SM-sarja

 

Katso finaaliturnauksen ottelutallenteet selostuksella Goalball Finland -Youtube-kanavalta

 

Lue lisää:

Maalipallon Suomen mestaruudet ratkaistaan Espoossa 17.–19.5. ruotsalaistähtien vahvistuksella

Maalipallon SM-sarjat käynnistyvät – Arttu Luiro on valmis ottamaan uudessa joukkueessaan roolia luotettavana sotaratsuna 

Maalipallonaiset päättivät EM-kilpailut voitolla ja ylsivät viidenneksi, miehet hävisivät ja olivat kuudensia 

O.P. Flying Ducks toista kertaa peräkkäin naisten maalipallon Suomen mestariksi 

Tutustu maalipalloonLisätietoa maalipallon kansallisista sarjoista: