Hanna Vilmille jo kahdeksas sokkopingiksen Euroopan mestaruus – Suomelle hopeaa joukkueturnauksesta

Hanna Vilmi nostaa kultaista pokaalia ilmaan ympärillään valkoisiin edustuspaitoihin pukeutunut joukkue mitalit kaulassa.

Hanna Vilmi pelasi varmoin ottein jo kahdeksatta kertaa sokkopingiksen naisten Euroopan mestariksi Sofian EM-kilpailuissa 2024. Suomen kolmesta miespelaajasta parhaiten sijoittui hallitseva Suomen mestari Jouni Viitamäki, joka taisteli kovatasoisen turnauksen viidennelle sijalle. Turnauksen kruunasi loistavalla yhteishengellä otettu hopea joukkueturnauksesta.

Bulgarian Sofiassa 8.–10. elokuuta kilpaillut sokkopingiksen Euroopan mestaruuskisat päättyivät lauantaina naisten sarjassa odotetusti Suomen Hanna Vilmin mitalijuhliin.

Helsinkiläinen eteni torstain ensimmäisenä kilpailupäivänä alkulohkonsa voittajana jatkopeleihin. Puolivälierissä Vilmi päihitti Saksan Antje Samorayn puhtain erin 3–0 (11–9, 12–5, 12–2) ja välierissä Italian Piera Folinon samoin lukemin 3–0 (11–5, 11–0, 12–1) edeten kevyesti lauantaiseen finaaliin.

Kovia naispelaajia ehti pudota matkasta jo ennen finaalipelejä. Esimerkiksi suomalaisen vastustajikseen odottamat tutut kilpakumppanit Viron Tia Innos ja monessa kansainvälisen turnauksen finaalissa Vilmin kanssa nähty Ranskan Elvina Vidot jäivät ulos mitalipeleistä ja loppusijoituksissa kahdeksanneksi ja viidenneksi.

Myös Puolan naisilta osattiin jo etukäteen odottaa kovia otteita, ja finaalissa Vilmi kohtasikin kyseisen maan Weronika Szynalin, joka päihitti ensin omassa välieräottelussaan maannaisensa Monika Szwalekin kolmessa erässä 0–3 (4–12, 8–11, 7–12).

Kultamitalitaistosta tuli viiden erän trilleri, jossa Vilmi hävisi ensimmäisen erän Szynalille 6–12, voitti kaksi seuraavaa 12–7 ja 12–4, menetti taas yhden puolalaiselle 8–11 vieden lopulta kuitenkin viimeisen erän reilulla erolla pistein 12–2.

– Oli hurjan jännittävää vääntöä, vaikka oli todella vaikea lähteä peliin, kun oli juuri joukkuefinaalin tappio alla. Sain vain normaalin viiden minuutin tauon otteluiden välissä, ja olin ensimmäisen erän alussa vielä lamaantunut, mutta siitä lähti sitten taistelumoodi taas päälle ja onnistumisten myötä vireystilakin nousi, Vilmi kertoo.

– Neljännessä erässä, kun pääsin taas 6–6-tilanteeseen, olin päättänyt, että se on minun erä, mutta ei muuta kun se tyttö vei pelin vielä viidenteen. Viimeisessä erässä olin jo sitten niin, että kuuleppas neitonen, nyt minä otan tämän pelin tästä.

Viitamäelle hieno viides sija, Kytöviita 10. ja Lahtinen 18.

Myös miehissä saatiin alkulohkoista yksi lohkovoittaja, kun espoolainen, nyt kahtena vuonna peräkkäin miesten Suomen mestaruuden vienyt Jouni Viitamäki otteli F-lohkon ykköseksi yli Belgian Nathan Van Driesschen, maajoukkuetoverinsa Ari Lahtisen ja Hollannin Stefan Heukerin.

Jatkolohkossa Viitamäki kärsi ensin 1–2-tappion Latvian Deniss Ovsjannikovsille (9–11, 12–7, 6–11), mutta voitti sitten Belgian Jelle Stuerin 2–0 (12–9, 11–0) ja Tšekin Šimon Rejtarin 0–2 (4–12, 3–12) edeten puolivälieriin, jossa vastaan tuli Puolan Krystian Kisiel.

Kisiel vei puolivälierätaiston 3–1 (8–11, 11–4, 11–6, 13–10) jättäen Viitamäen ottelemaan vielä sijoituksesta Slovakian Stefan Marcinin kanssa. Viimeisen ottelunsa Viitamäki vei luvuin 0–2 (7–11, 7–11) ja ruksasi siten Sofian EM-turnauksesta viidennen sijan.

Krystian Kisiel sen sijaan eteni omissa peleissään lopulta finaaliin asti voittaen miesten Euroopan mestaruuden Liettuan Mindaugas Dvylaitisin kanssa käydyssä taistossa 0–3 (2–11, 8–11, 8–12). Mestaruus on Kisielille toinen, ensimmäinen tuli kaksi vuotta sitten Ranskassa.

– Tavoite oli saada ensimmäinen henkilökohtainen mitali, mutta yhden ottelun hävisin liikaa, ja se oli turnauksen voittajalle. Kovaa pelaan, mutta velä pitää saada jotain – jos ei muuta niin tuuria. Ei tässä nyt sieluaankaan viitsi ruveta myymään, mutta katsotaan mitä keksitään ensi vuonna, Viitamäki harmitteli.

Tähän mennessä ainoana suomalaisena miehissä EM-kultaa (2018) voittaneen Olli Kytöviidan turnaus alkoi alkulohkon toisella sijalla ennen Saksan Mafred Scharpenbergia, Latvian Nikolajs Osipovsia ja Tanskan Gert Thomsenia, mutta Ranskan Pierre Bertrandin perässä.

Jatkolohkossaan Kytöviita kohtasi Jouni Viitamäen tavoin kovat vastustajat tahkoen kaikkien kanssa täydet kolme erää. Slovakian Stefan Marcinia ja Liettuan Mindaugas Dvylaitisia vastaan tuli 1–2-tappiot, mutta 1–2-voitto Slovenian Denis Repasta nosti espoolaisen sijoitusta parilla sijalla.

Perjantain ja lauantain sijoituspeleissä viime vuosina ja myös EM-turnauksen alla terveyshaasteista kärsinyt Kytöviita hävisi ensin Viron Alisher Hožanijazoville 1–2 (6–11, 12–6, 9–11) mutta voitti sitten Belgian Jelle Stuerin 0–2 (8–11, 6–11) ja Bulgarian Hakan Osmanin 2–1 (12–5, 1–11, 11–6). Näin Kytöviidan tulokseksi tuli 10. sija.

– Kun otetaan huomioon, että tavoitteet EM-kullasta muuttuivat reilu kuukausi sitten siihen, että päästään edes kävelevänä pelipöydän taakse, kisat meni aivan todella hyvin. Pistin aina niin paljon, kun oli kerralla pistettävissä. Kyllähän se virheissä kuitenkin näkyi, ja syystä sijoitus oli mikä oli, Kytöviita toteaa.

Miehellä riittää kuitenkin uskoa katsoa eteenpäin, kunhan terveys saataisi kohdilleen:

– Toivotaan että kroppa kestää vielä vuoden, niin katsotaan sitten, minkälaisessa tilanteessa pääsisi MM-kisoihin valmistautumaan, tai muihinkin tuleviin kansainvälisiin kisoihin. Kyllä se peli on hallussa, kunhan pystyy siihen keskittymään.

Suomen kolmas miespelaaja, helsinkiläinen arvokisakonkari Ari Lahtinen tippui ensimmäisenä pelipäivänä kärkitaistelun ulkopuolelle, mutta perjantain jatko-otteluissa vain Italian Luciano Florion onnistui napata häneltä yksi erävoitto.

Lahtisen pelit päättyivät lopulta toisen aikaisen tippujan ja Lahtisen kanssa jo monesti keskinäisestä paremmuudesta eri turnauksissa mitelleen Italian Marco Carrain kohtaamiseen alemman jatkosarjan finaalissa, jossa kilpailtiin sijoista 17–18. Lahtinen venytti ottelun kolmanteen erään, mutta Carrai vei pidemmän korren ja Lahtisen loppusijoitukseksi jäi 18.

– Turnaus alkoi katastrofaalisesti, kun tiedossa oli että pahin vastustaja Jouni on vastassa heti ensimmäisessä pelissä, ja siitä tuli sitten kirvelevä 2–1-tappio. Seuraavaksi Belgian pelaaja [Nathan Van Driessche], jota ei oltu ennen juuri nähty, olikin hyvä ja tehokas, ja yllätti ainakin minut tuottamalla toisen 2–1-tappion, minkä myötä lähti mahdollisuus päästä 16 parhaan joukkoon. Alemmassa jatkosarjassa yritin kuitenkin pelata niin hyvin kuin mahdollista, Lahtinen kertaa.

Suomelle joukkuehopeaa Puolan viedessä mestaruuden

Vilmin finaalin lisäksi Suomi kohtasi Puolan joukkueturnauksen finaalissa. Vilmi, Kytöviita, Viitamäki ja Lahtinen aloittivat henkilökohtaisten sarjojen rinnalla pelatun joukkueturnauksen torstaina pistein 31–20 saadulla voitolla Viroa vastaan, ja jatkoivat perjantaina lyömällä Tšekin pistein 32–18.

Puolivälierissä kaatui Tanska pistein 32–8 ja välierissä Italia pistein 17–31. Finaalissa kuitenkin miesten mestaruuden ja naisten hopean ja 4. sijan vienyt tiukka Puola pisti reilummin kampoihin, vei joukkuemestaruuden lukemin 32–20 ja jätti Suomen hopealle. Joukkuekilpailun pronssiottelussa Latvia voitti Italian pistein 31–28.

Suomalaiset ovat yksimielisiä joukkueensa pätevyydestä.

–Meillä on kultajoukkue, vaikka hopeat on kaulassa. Todella räväkkä, hyvä aloitus Puolalla, ja siinä ei omaa ensimmäistä tinttiä saanut kasaan sitten, siitä jää paljon jossiteltavaa. Saatiin kuitenkin jollain sisulla – tai mitä sanoja nyt heittäisi – tappio pienemmäksi, sanoo Olli Kytöviita.

Pelaajilla riittää kehuja summatessaan turnauksen ja finaalipäivän tunnelmaa.

– Tässä on pitkä turnaus alla, kaikki yksilöpelit ja joukkuepelit siihen päälle – pitkiä päiviä ollaan vedetty, mutta hurjan hyvä fiilis ja tsemppi! Meillä on varmasti kaikista maista paras joukkuehenki tässä porukassa. Tosi hyvä meininki on muutenkin ollut koko päivän, aivan finaalipäivän arvoista. Vaikka joukkuefinaali hävittiin, ei Puola kuitenkaan ihan pöytää tyhjentänyt. Upea fiilis turnauksesta, Hanna Vilmi summaa.

 


IBSA Showdown European Championships 2024

5.–11.8. Sofia, Bulgaria


Tuloksia


LA 10.8. Naiset, finaali

Hanna VILMI (FIN) vs. Weronika SZYNAL (POL) 3–2 (6–12, 12–7, 12–4, 8–11, 12–2)


LA 10.8. Miehet, finaali

Mindaugas DVYLAITIS (LTU) vs. Krystian KISIEL (POL) 0–3 (2–11, 8–11, 8–12)


LA 10.8. Miehet, sijoitusottelu 5–6

Stefan MARCIN (SVK) vs. Jouni VIITAMÄKI (FIN) 0–2 (7–11, 7–11)

PE 9.8. Miehet, sijoitusottelut 9–12

Olli KYTÖVIITA (FIN) vs. Hakan OSMAN (BGR) 2–1 (12–5, 1–11, 11–6)


PE 9.8. Miehet, sijoitusottelu 17–18

Marco CARRAI (ITA) vs. Ari LAHTINEN (FIN) 2–1 (5–12, 11–9, 12–5)


LA 10.8. Joukkueturnaus, finaali

Puola vs. Suomi 1–0 (32–20)

 

Loppusijoitukset, naiset

  1. Hanna Vilmi (FIN)
  2. Weronika SZYNAL (POL)
  3. Piera FOLINO (ITA) 

Loppusijoitukset, miehet

  1. Krystian KISIEL (POL)
  2. Mindaugas DVYLAITIS (LTU)
  3. Christoff EILERS (BEL) 
  4. Adrian SŁONINKA (POL) 
  5. Jouni VIITAMÄKI (FIN) 
    … 10. Olli KYTÖVIITA (FIN)
    … 18. Ari LAHTINEN (FIN) 


Loppusijoitukset, joukkuekilpailu

  1. Puola
  2. Suomi
  3. Latvia
     

Katso lisää tuloksia EM-kilpailuista

 

Suomen joukkue


NAISET

  • Hanna Vilmi, Helsinki

MIEHET

  • Olli Kytöviita, Espoo
  • Ari Lahtinen, Helsinki
  • Jouni Viitamäki, Espoo

 

Lue lisää sokkopingiksestä

 

Lisätietoa EM-kilpailuista:

Akseli Makkonen
Joukkueenjohtaja, maajoukkuevalmentaja
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
+358 50 363 4529

Teksti: Jasmin Koskinen & Konsta Kuorikoski
Kuva: kisajoukkue