PARIISI 2024: Jean-Pierre Antonios valmistautuu paralympialaisten jousiammuntaan ruokkimalla psyykettään: ”Tyhjä pää, tyhjä mieli – ammutaan vaan”
Tänä vuonna parajousiammunnan W1-luokan EM-hopeaa voittanut Jean-Pierre Antonios tähtää täysosumiin Pariisin paralympialaisissa palatessaan taas Agitosten alle kahdeksan vuoden jälkeen. SM-kisoissa nyt viikonloppuna 10.–11.8. kilpailevalta moninkertaiselta MM- ja EM-mitalistilta puuttuu vielä paralympiamitali, ja sitä hän lähtee jahtaamaan taas 20 vuotta ensimmäisten paralympialaistensa, Ateenan 2004 jälkeen.
Yksi Suomen 16-henkisen paralympiajoukkueen konkareihin kuuluvista Pohjoisen tähdistä on tätä ennen jo neljissä paralympialaisissa marinoitunut, 59-vuotias Jean-Pierre Antonios. Debytoituaan tasan 20 vuotta sitten Ateenassa 2004 on turkulaiselta jäänyt väliin vain edelliset, Tokiossa vuonna 2021 pidetyt kilpailut.
Antonios on ollut tänä vuonna hyvässä iskussa, vaikka on kilpaillut kansainvälisissä kisoissa harvakseltaan. Maaliskuussa hän toi Suomen toisen maapaikan Pariisin jousiammuntaan nappaamalla pronssia viimeisessä paralympialaisten karsintaturnauksessa, Dubain Fazza Para Archery -rankingturnauksessa, joka oli Antoniosille siihen mennessä kauden ainoa kansainvälinen kilpailu.
Toukokuussa hän kilpaili Rooman EM-kisoissa, ja palasi hopeaa voittamalla mitalikantaan 10 vuoden tauon jälkeen. Edellinen arvokisamitali, kultainen sellainen, oli tullut Nottwilin EM-kisoista 2014.
Kesän ajan Antonios on kilpaillut muutamissa turnauksissa kotimaassa, mutta treenannut sitäkin ahkerammin. Hän sanoo olevansa tyytyväinen tulostasoonsa ja valmistautuvansa nyt paralympiasuorituksiin ilman suurempia muutoksia ohjelmaansa:
– Samat vanhat treenit, vaikka hieman eri alueita korostetaan, joilla pitää töitä tehdä. Toimintaa – tyhjä pää ja tyhjä mieli, sillä tavalla ruokitaan psyykettä. Näin tämä kausi on pitkälti mennyt, ammutaan vaan. Ja se on tuottanut tuloksia myös ulkomailla, Antonios kuvaa kevättä ja kesää kohti Pariisia.
Viimeiset viikot ennen Pariisin kisakylään ja Esplanade des Invalides -puutarhaan, Hôtel des Invalidesin viereen rakennetulle jousiammunnan kisapaikalle lähtöä mies aikoo keskittyä treenaamiseen rauhallisin mielin.
– Nyt on tärkeintä pitää huolta itsestä, ettei tule mitään ylimääräistä – kaatumisia tai jotakin sellaista. Vielä treenaan 5–6 kertaa viikossa, ja kilpailen SM-kisoissa nyt viikonloppuna, Antonios kertoo kisaviikonlopun alla.
Suomessa Antonios on joutunut viime vuosina edustamaan W1-luokkaa itsekseen, ja myös SM-kisoissa hän osallistuu paralympiajoukkueen toisen jousiampujan Jere Forsbergin avoimen taljajousiluokan kilpailuun.
– Tiedän että teen parhaani, aina täytyy tehdä, kun ampuu heitä vastaan ylemmässä luokassa. Heillä paunamäärä on eri ja käytössä on muun muassa skooppi [tähtäimessä sallittu suurentava linssi], jota minulla ei ole. Ja sateinen viikonloppu vielä, mikä on vähän huono, mutta ammutaan kelillä kuin kelillä, Antonios kertoo juuri SM-kisojen alla.
– Valmentajalta saatiin ohjeet, että ammutaan niin kuin oltaisi jo Pariisissa.
Suomen paralympiajoukkueen Jean-Pierre Antonios ja Jere Forsberg kilpailevat viikonloppuna 10.–11.8. Tampereella yleisten luokkien taulu-SM-kilpailuissa avoimen taljajousen sarjassa. Henkilökohtaisten kilpailujen ottelukierrokset semifinaaleihin saakka kilpaillaan sunnuntaina aamupäivän aikana, pronssiottelut klo 13.30 alkaen ja finaalit klo 14 alkaen. Lauantaina 10.8. henkilökohtaisten kilpailujen ranking-kierroksella Antonios sijoittui 16:nneksi.
Nöyrä ja tyyni Antonios on viettänyt rauhallista urheilijan elämää värikkäiden nuoruusvuosien jälkeen
Jean-Pierre Antonios syntyi Kuwaitissa vuonna 1965 ja kasvoi 2-vuotiaasta lähtien Libanonissa. Siellä hän oli nuoresta pitäen aktiivinen militantissa kristillisessä Lebanese Forces -puolueessa, ja kun puolueen välit Libanonin armeijaan menivät poikki 1980-luvun lopussa, joutui Antonioskin vainon kohteeksi.
Kuulusteluiden ja hakatuksi tulemisen jälkeen oli Libanon jätettävä, ja mies saapui turvapaikanhakijana Suomeen vuonna 1990. Siitä seitsemän vuotta myöhemmin tapahtunut vammautuminen ei enää liittynyt poliittiseen vainoon, vaikka tapahtuikin Libanonin vierailun seurauksena. Menomatkalla saatu kambylobakteeri muunsi itsensä lääkkeille vastustuskykyiseksi virukseksi ja alkoi tuhota tuolloin 32-vuotiaan Antoniosin keskushermostoa.
Palattuaan matkalta Suomeen Guillain-Barrén oireyhtymä vei Antoniosin ensin kolmeksi kuukaudeksi hengityskoneeseen ja yhteensä 13 kuukaudeksi sairaalaan, minkä jälkeen hän on käyttänyt liikkumiseen pyörätuolia.
Siitä asti, kun Antonios vuonna 2000 löysi jousiammunnan, on hän tuonut runsaasti kunniaa uudelle, pitkäaikaiselle kotimaalleen. Suomen kansalaisuuden saatuaan hän on voittanut kirkkaimpina mitaleinaan kaksi MM-joukkuekultaa (2003 ja 2005) ja yhden henkilökohtaisen MM-kullan (2013) sekä EM-kisoista yhden joukkuekullan (2006) ja kaksi henkilökohtaista kultaa (2010, 2014).
Paralympialaisissa Antonios on tähän mennessä yltänyt parhaimmillaan pistesijoille (Ateenassa 5. sija, Lontoossa 6. sija). Edellinen jousiammunnan W1-luokan paralympiamitali Suomella on vuodelta 1996, jolloin Martti Rantavuori voitti Atlantan kesäparalympialaisissa kultaa. Kaikkien luokkien viimeisin paralympiamitali on Jere Forsbergin avoimen taljaluokan kulta Lontoosta 2012.
Jean-Pierre Antonios
- 5. paralympialaiset
- Ikä: 59
- Asuinpaikka: Turku
- Urheiluseura: Arcus
- Valmentaja: Keijo Kallunki
- Laji: Jousiammunta, taljajousi
- Luokka: W1
- Määritelmä: Pyörätuoliluokassa W1 kilpailevilla urheilijoilla ei ole toimintakykyä jaloissa eikä keskivartalossa, ja myös käsien toimintakyky on heikentynyt (esim. neliraajahalvaantuneet).
Kisaohjelma Pariisissa (Suomen aikaa)
- TO 29.8. klo 10.00 Miehet W1, rankingkierros
- SU 1.9. klo 10.00 Miehet W1, 1/8 -karsintakierros
- SU 1.9. klo 11.25 Miehet W1, puolivälieräottelut
- SU 1.9. klo 12.33 Miehet W1, välieräottelut
- SU 1.9. klo 13.22 Miehet W1, pronssiottelu
- SU 1.9. klo 13.39 Miehet W1, kultaottelu
Aiemmat paralympialaiset
- 2016 Río de Janeiro: 9. sija
- 2012 Lontoo: 6. sija
- 2008 Peking: 11. sija
- 2004 Ateena: 5. sija
Aikuisten henkilökohtaiset arvokisamitalit
- 1 MM-kulta (Bangok 2013), 1 MM-hopea (Massa Carrara 2005), 1 MM-pronssi (Torino 2011)
- 2 EM-kultaa (Vichy 2010 ja Nottwil 2014), 2 EM-hopeaa (Nyburk 2006, Rooma 2024)
Katso koko arvokisahistoria Pohjosen tähdet -esittelysivulta
Muuta
- Syntynyt Kuwaitissa vuonna 1965, saapui Suomeen vuonna 1990 jouduttuaan poliittisen vainon kohteeksi pitkäaikaisessa kotimaassaan Libanonissa. Sai Suomen kansalaisuuden vuonna 1998.
- Tutustui jousiammuntaan kuntoutuksessa Helsingissä. Aloitti kilpailemisen lajissa vuonna 2001 ja kansainvälisellä tasolla vuonna 2002.
- On harrastanut myös pyörätuolirugbya, koripalloa, jalkapalloa, pingistä, shakkia ja backgammonia.
- Työskentelee arabian kielen tulkkina ja kääntäjänä.
Kuvat: Riku Valleala, Antonios Río de Janeiron paralympialaisissa 2016.
Pariisi 2024 – Lue lisää paralympialaisista ja Suomen joukkueesta