PARIISI 2024: Marjaana Heikkisen kadonneen tekniikan metsästys tuottamassa tulosta sopivasti ennen paralympialaisten tiukkaa keihästaistoa
Yksi Suomen paralympiajoukkueen mitalitoivoista, siilinjärveläinen keihäsnainen Marjaana Heikkinen uskoo pystyvänsä pistämään taas hyvin kampoihin F34-luokan naisten kilpailussa paralympialaisten toisesta ja kolmannesta sijasta, kun välissä hukattu tekniikka alkaa olla kohdillaan.
Marjaana Heikkinen on yltänyt mitaleille tähän mennessä kaikissa paralympialaisissa, joihin on osallistunut. Saldona on kaksi pronssista (Lontoo 2012, Tokio 2021) ja yksi hopeinen (Río de Janeiro 2016) paralympiamitali.
Odotukset ovat korkealla jälleen Pariisissa, varsinkin kun viime vuonna sairastelun ja tekniikkamuutoksen jäljiltä kadoksissa ollut heittovire alkaa sopivasti löytyä keihäsnaisen neljänsien paralympialaisten alla.
– Luottavaisena tässä viimeisiä viikkoja mennään – kadonneen tekniikan metsästys alkaa pikkuhiljaa tuottaa tulosta, Heikkinen sanoo viitaten hankalaan edelliseen kauteensa ja vielä kuluvana vuonna työstettyihin tekniikkaongelmiin.
Kaiken muun Heikkinen kertoo sujuneen suunnitellusti.
– Fyysisten ominaisuuksien puolesta ollaan siellä missä pitääkin, ainoastaan tekninen tekeminen heittämisessä kaipaa vielä viilausta, että saa heittovarmuuden ja on itseluottamus semmoisella levelillä, että pystyy haastamaan tilastoissa edellä menevät, eikä puske myöskään kukaan selän takaa ohi.
Koronavirustaudeilla ja uhkarohkealla tekniikkamuutoksella kauaskantoiset vaikutukset
Heikkisellä on takanaan viimevuotinen, omien sanojensa mukaan vaikein kausi lähes 15-vuotisella urheilu-uralla. Kaksi sairastettua koronaa sotki pahasti hermotusta, ja samoihin aikoihin yritetty tekniikkamuutos sekoitti lopulta koko heittämisen kunnolla.
– Lähdettiin uhkarohkeaan yritykseen muuttaa tekniikka suoraviivaisesta kiertämiseen, minkä voi nyt sanoa olleen totaalinen virhe, varsinkin kun ei tiedetty miten korona meikäläisessä vaikuttaa, Heikkinen kertaa.
Haasteet vaikuttivat läpi koko kauden 2023. Paralympiakaupunki Pariisissa tuolloin järjestetyissä MM-kilpailuissa irtosi kuitenkin pronssia maltillisella tuloksella 16,90 ja samalla jo maapaikka paralympialaisiin, mutta tuliaisina oli myös toinen koronavirustartunta.
– Koko viime kesän oli käytännössä se tilanne, ettei minulla ollut mitään käryä siitä, miten heitän keihästä. Oli ihan sama ajattelinko heittämistä vai en, sieltä saattoi tulla ihan mitä tahansa, hermotus oli niin sekaisin. Kun on kätisyydenkin vaihtanut, ja sitten sairaus iskee suoraan hermostoon ja asentotuntemukseen, sen vaikeammaksi ei voi mennä.
Heikkisen tiimissä ajatuksena oli ollut, että jos kokeiluun otettu uusi tekniikka ei toimi, palataan entiseen, mutta yhtäkkiä ei löytynytkään tekniikkaa mihin palata. Kokenut heittäjä kuvaa kerran opitun ja automatisoidun asian hukkaamista totaalisesti kokemuksena, jollainen ei kenelläkään tiimissä ollut käynyt mielessä. Sittemmin tiimissä on tehty urakalla ja monen ihmisen voimin töitä, että toimiva tekniikka on saatu taas lihasmuistiin.
– On ihan käsittämätöntä, miten yksinkertainen asia voi olla niin vaikeaa – kun vie taakse, se meneekin vasemmalle tai oikealle, eikä itselläni ole mitään käryä, että se menee vasemmalle tai oikealle. Vielä tänä kesänäkin heinäkuu oli vähän haastava, tuntuu että joka päivä fiilis muuttui siitä, onko homma hallussa vai sinne päin. Nyt on kuitenkin taas jo monta treeniä peräkkäin, ettei olla hukassa.
Olympialaisten aikana Pariisin kisakylästä ja kilpailupaikoilta kantautuneet uutiset koronavirustartunnoista – niin Suomen joukkueen kuin mitaleita ottaneiden maailmantähtien parista – eivät tunnu hermostuttavan Heikkistä liiaksi, vaikka arveluttavatkin:
– Kyllä se jollain tasolla vähän huolettaa – valehtelisin jos sanoisin, ettei heilauta millään tavalla. Itselläni on kokemus tosi vaikeasta taudista, joka meni molemmilla kerroilla keuhkoihin. Nyt on vuosi viimeisestä, rokotuksista vielä enemmän, ja liikkeellä taas uusi muunnos. Lieviähän ne tartunnan oireet tuntuvat olevan, mutta koskaan ei tiedä mihin ryhmään sitä itse taas siinä tilanteessa kuuluu. Toki teen kaiken minkä voin, ettei ole tulilinjalla ainakaan ensimmäisenä.
Pariisissa luvassa jännittävä keihäsfinaali
Haasteiden jälkeen Heikkinen odottaa jännityksellä Pariisin finaalia. Tällä kaudella hän kiskaisi jo toukokuussa kauden parhaansa 17,73 – vain 10 sentin päähän silloisesta kauden kärkituloksesta. Sen perään Koben MM-kisoissa, jotka Heikkinen oli jo hyvissä ajoin valmentajansa kanssa päättänyt jättää väliin, heitti luokan kärkinainen, Kiinan Lijuan Zou tällekin kaudelle yli 21-metrisen.
Heikkinen ennustaa Pariisiin tasaväkistä finaalia kaikkien muiden sijoitusten paitsi Zoulle jälleen odotetun kultamitalin osalta.
– Kiinalainen menee menojaan, sille ei kukaan voi mitään, kun hän on toimintakyvyltään meitä muita niin super paljon edellä. Mutta uskon ja toivon, että me muut kärjen tuntumassa tullaan varmasti olemaan hyvin tasaisia, eikä sijoilla 2–5 tule olemaan suuria eroja tuloksissa. Kiinalaiset toki ovat arvaamattomia, kun eivät juuri muulloin näytä tekemistään.
Luokalleen F34 ominaisena Heikkinen pitää juuri sitä, ettei mihinkään voi tuudittautua. Varsinkin kun puhutaan neurologisista statuksista, päivän vireystila voi vaikuttaa kropassa isosti.
– Nyt kun Pariisissa on tulossa iltakisa ja vielä ilmeisen myöhään, meistä kukaan ei tiedä miten meidän kehot toimii kisahetkellä. Voi toimia hyvin, tai voi olla, ettei kroppa tottele mitään käskytystä niin kuin toivoisit, ja olet pian käyttänyt niin suunnitelman a-, b-, c-, d- kuin e:kin.
Vaikka uskoa omaan tekemiseen taas tekniikan hioutumisen myötä löytyy, haluaa Heikkinen vielä parannusta tulostasoonsa ennen Pariisin tiukkaa taistoa. Siellä hän ei sano kannattavaksi lähteä edes esittämään 16–17 metrin heittoja. Heikkisen ennätys on 19,58 kesältä 2018.
– 17,50 ja 18 väliin pitää vähintään päästä, että mitaleissa on kiinni. Väittäisin, että liki 18 tarvitaan pronssiinkin – yllättyisin jos kaikille sattuisi samaan aikaan huono päivä, ja vähemmillä senttiluvuilla siellä taisteltaisi. Jännää tulee – sehän se kai urheilun suola on, ettei ole liian helppoa. Mitä lähemmäs päästään omaa entistä heittoani, sitä varmempaa on saada pitkä heitto.
Rakennustyöt on tehty
Elokuun puolessa välissä viimeinen todellinen treeniviikko on suoritettu fysioterapeuttien tuntuman mukaisesti – enää ei ole varaa jumeille.
– Tämä vaihe on se kriittisin, vähemmän on enemmän. Rakennustyöt on tehty, ja nyt voi vain tuhota. Tästä maaliin asti on lähinnä henkimaailman taistoa, viretilan hakemista ja herkistelyä. Jos mennään näin, että loppuun asti pysyn terveenä ja viimeistely onnistuu, en näe mitään estettä vastata tytöille Pariisin finaalissa.
Sateisessa Mikkelissä juuri kilpaillut parayleisurheilun SM-kilpailut Heikkinen jätti jo aamukisan aikataulun puolesta väliin, mutta suunnitelmissa on kisata vielä ennen Pariisiin lähtöä Oulun Motonet GP:ssä lauantaina 17. elokuuta.
– Siitä tulee kenraali tasan viikko ennen lähtöä ja kaksi viikkoa ennen Pariisin finaalia.
Marjaana Heikkinen
- 4. paralympialaiset
- Ikä: 57
- Asuinpaikka: Siilinjärvi
- Urheiluseura: Siilinjärven Ponnistus
- Valmentaja: Olavi Parjanen
- Lajit Pariisissa: keihäänheitto
- Luokka: F34 (tuoliluokka)
- Määritelmä: Urheilijat, joiden vamma tai toimintakyvyn rajoite vaikuttaa sekä ylä- että alaraajojen koordinaatioon. Urheilijat käyttävät yleensä pyörätuolia, ja kilpailusuorituksessa heittotuolia.
Kisaohjelma Pariisissa (Suomen aikaa)
- SU 1.9. klo 20.43 Yleisurheilu, naiset F34 keihäs (suoraan finaalina)
Ennätykset
- 19,58 SE, EE (28.7.2018, Lapinlahti /FIN)
- Huom! ns. vanhoilla säännöillä ennätys 20,79 (2013)
- Kauden paras 2024: 17,73 (22.5.2024, Jyväskylä /FIN)
- ME: 22,28 (Lijuan Zou, CHN, 2018/2021)
Aiemmat paralympialaiset
- Tokio 2021: Keihäästä pronssia
- Rio de Janeiro 2016: Keihäästä hopeaa, kuulantyönnössä 7.
- Lontoo 2012: Keihäästä pronssia, kuulantyönnössä 4.
Aikuisten arvokisamitalit
- 1 paralympiahopea (Río de Janeiro 2016, keihäs), 2 paralympiapronssia (Lontoo 2012, keihäs; Tokio 2021, keihäs)
- 3 MM-hopeaa (Lyon 2013, keihäs; Lontoo 2017, keihäs; Dubai 2019, keihäs), 1 MM-pronssi (Pariisi 2023, keihäs)
- 3 EM-kultaa (Grosseto 2016, keihäs; Berliini 2018, keihäs; Bydgoszcz 2021, keihäs), 2 EM-hopeaa (Stadskanaal 2012, kuula; Swansea 2014, keihäs)
Katso koko arvokisahistoria Pohjoisen tähdet -esittelysivulta
Maailmanranking 2024
- Lijuan Zou, CHN, 21,22, 19.5.2024 /Kobe, JPN
- Yousra Ben Jemaa, TUN, 17,83, 18.2.2024 /Nabeul, TUN
- Frances Herrmann, GER, 17,79, 15.2.2024 /Dubai, UAE
- Caiyun Zuo, CHN, 17,75, 19.5.2024 /Kobe, JPN
- Marjaana Heikkinen, FIN, 17,73, 22.5.2024 /Jyväskylä, FIN
Muuta
- Esimerkki paraurheilijan polun moninaisuudesta: vammautui yli 40-vuotiaana, mutta on noussut lajissaan maailman huipulle.
- Harrasti keihäänheittoa jo nuorempana ennen niskaleikkauksen komplikaatioiden seurauksena vuonna 2008 tapahtunutta vammautumistaan.
Kuvat: Tokio 2021, Harri Kapustamäki /KIHU
Pariisi 2024 – Lue lisää paralympialaisista ja Suomen joukkueesta