PARIISI 2024: Ensimmäisiin paralympialaisiinsa lähtevä Jonna Aaltonen on pararatsastajana tuore tapaus mutta kilparatsastajana varma, hetkessä elävä konkari
Pitkä tausta kilparatsastajana auttaa ensimmäistä kertaa paralympialaisiin matkaavaa Jonna Aaltosta pysymään tyynenä, kun edessä on yhtäkkiä paraurheilun kirkkaimmat kilpailut Versaillesin palatsin majesteetillisella kilpailupaikalla. Edessä ovat suoritukset paitsi henkilökohtaisessa kilpailussa myös osana Suomen paralympiahistorian ensimmäistä ratsastusjoukkuetta.
Hausjärveläisen Jonna Aaltosen kesä on mennyt äkkiä sen jälkeen, kun hänet huhtikuun alussa nimitettiin Suomen paralympiajoukkueeseen.
– Muutamat ulkomaankisat ja välissä ahkerasti töitä, että saa rahoitettua tätä lystiä. Sitten ollaankin jo lähdössä reissuun – yllättävän nopeasti on kisat käsillä, vaikka ihan äskettäin tuntui, että kyllähän sinne on aikaa.
Nyt 10 päivää ennen paralympialaisten alkua Aaltonen matkustaa Saksaan viimeistelemään kisakuntoaan. Siellä odottaa jo kilpakumppani Laxton for U eli ”Lohis”, joka jäi Suomen joukkueen toisen ratsastajan Laura Kangasniemen pidempiaikaiseen harjoituspaikkaan heinäkuisten Hollannin CPEDI3* – pararatsastuksen Grand Prix A-sarja – kisojen jälkeen.
– Hevosta olisi ollut liian raskasta kuljettaa Suomeen, kun tulin itse tässä välissä vielä muutamaksi viikoksi kotiin tekemään töitä. Oli myös 9-vuotiaan nuorimman lapseni koulun alku sun muuta, joten vielä ei ollut mahdollista jäädä koko loppuajaksi treenaamaan ja valmistautumaan.
Aaltonen pyörittää kotikaupungissaan Hausjärvellä tallia, ja onkin päässyt treenaamaan viime viikot ahkerasti oppilaidensa hevosilla, vaikka on ollut Lohiksesta erossa.
– Lohiskin on ollut hyvässä treenissä Saksassa, uskon että pieni ero on tehnyt meille molemmille ihan hyvää, urheilija arvelee.
Kesä ennen hetken erossaoloaikaa meni Aaltosen mielestä Lohiksen kanssa hyvin, ja hän sanoo lähtevänsä kohti Pariisia innoissaan ja hyvillä mielin. Hän kertoo kuitenkin olevansa lievästi pettynyt tuloksiin, joita Lohiksen kanssa ratsukkona saavutti kesän aikana kiertämissään kansainvälisissä kisoissa.
– Ollaan selkeästi menty viime kaudesta eteenpäin, mutta samalla tuomarit on olleet älyttömän tiukkoina antamassa pisteitä – niitä ei todellakaan ole helpolla saanut. Mutta hevonen on tuntunut tosi hyvältä, ja viimeisin startti Hollannissa oli ehdottomasti yksi meidän parhaita ratoja.
Kokenut kilpailija ei liikoja jännitä
Vaikka Aaltosen ura pararatsastajana on vasta reilun vuoden mittainen, on hän kokenut urheilija, joka on ratsastanut kilpaa jo 10-vuotiaasta saakka.
Aaltonen sairastui koronarokotuksen seurauksena keskushermostoon vaurioita jättäneeseen selkäydintulehdukseen vuonna 2021, ja sai luokituksen lievimmin toimintarajoitteisten pararatsastajien ryhmään V vuonna 2023. Samana vuonna pääsi kilpaura jatkumaan parapuolen kouluratsastajana.
Pitkä tausta rutinoituneena kilparatsastajana auttaa nyt pysymään tyynenä, kun edessä ovat jo pararatsastuksen kirkkaimmat kilpailut, jotka vieläpä käydään Versaillesin palatsin hulppeassa ympäristössä Pariisin vieressä. Aaltonen listaakin yhdeksi ehdottomaksi vahvuudekseen hyvät kilpailuhermot.
– Minulla ei oikeastaan koskaan ole ollut pahempaa kilpailujännitystä, aika hyvin pystyn aina menemään omaan kuplaan ja suorittamaan hevosen kanssa sen, mitä sinä päivänä on mahdollista suorittaa.
”Helpottaa, kun ei liikaa suunnittele”
Paralympialaisten alla Aaltonen ruokki kisafiilistä ja tutustui tulevaan kilpailupaikkaan luonnollisesti seuraamalla tarkkaan olympialaisten ratsastusta.
– Suomen olympiaratsastajat ovat tuttuja, kun ollaan Emman ja Henrin [Kanerva & Ruoste] kanssa nuorempana kisattu yhdessä. Elin siis vahvasti mukana jo heidän suorituksissaan. Tanjan [Takkula] ja valmentajani Jannen [Bergh] kanssa, jotka olivat jo olympiajoukkueen mukana paikalla, ollaan käyty läpi kisapaikan puitteita. Mieletöntä päästä sinne nyt myös itse.
Vielä Aaltonen ei kuitenkaan ole ehtinyt tai edes halunnut tarkemmin ajatella, millaista Versaillesissa ratsastaminen tulee olemaan. Kun hevosurheilu on kyseessä, ensimmäinen jännitysnäytelmä on päästä konkreettisesti paikalle kisoihin.
– Hevosten kanssa voi aina sattua kaikenlaista, ensimmäinen tavoite on päästä Pariisiin, ja katsotaan sitten siitä, miten päästään starttaamaan ja kisaamaan. Esimerkiksi yleisurheilussa voi aina pyytää seuraavat lenkkarit tai vaikka uuden keihään, mutta hevosta ei voi vaihtaa lennossa, jos tulee ongelmia.
Ratsastuksessa myöskään kilpailusuoritus ei ole pelkästään itsestä kiinni, vaan yhtä lailla hevosen päivästä.
– Se, miten saat kilpatoverin kanavoitua suoritukseen, jännittyykö hevonen vai ei… Se on niin monen tekijän summa, eikä kaikkeen voi varautua. Itse olen kuitenkin onneksi hetkessä eläjä, ja niin on Lohiskin. Se helpottaa, kun ei liikaa suunnittele.
Suomen ensimmäisessä paralympiaratsastuksen joukkueessa hyvä henki
Kun Jonna Aaltonen, kohta viisinkertainen paralympiaratsastaja ja Lontoon 2012 hopeamitalisti Katja Karjalainen ja villin kortin Pariisiin napannut Kangasniemi nimettiin Suomen paralympiajoukkueeseen keväällä, oli maan paralympiahistoriassa ensimmäistä kertaa kolme ratsastajaa lähdössä kisoihin.
Kolmikko pääseekin nyt tekemään historiaa edustamalla ensimmäisinä Suomea jparalympialaisten oukkuekilpailussa, joka käydään Pariisissa syyskuun 6. päivä. Aaltonen kertoo, että koossa on hyvä porukka siihen tarkoitukseen, ja Kangasniemen ja Karjalaisen kanssa on mukava lähteä taas yhteiseen reissuun.
– Hevosista varsinkin on tullut jo läheisiä, Lohis on aivan rakastunut Lauran Prinssiin ja vahtii yhteisissä kisoissa koko ajan, missä ystävä menee. Ne tunnistavat toisensa äkkiä, vaikka ei oltaisi nähty puoleen vuoteen.
Teksti: Jasmin Koskinen
Kuvat: 1 & 3 /Hanna Heinonen, 2 /Astrid Appels, Eurodressage
Jonna Aaltonen
- 1. paralympialaiset
- Ikä: 45
- Asuinpaikka: Hausjärvi
- Valmentaja: Janne Bergh
- Lajit Pariisissa: Kouluratsastus
- Ratsu: Laxton For U, ’’Lohis’’, ruuna, s. 2015
- Luokka: Ryhmä V
- Määritelmä: Ratsastajat, joilla on toimintarajoite yhdessä tai useammassa raajassa. Myös ratsastajat, joilla on IBSA B2 -tason näkövamma (vaikeasti heikkonäköiset).
Kisaohjelma Pariisissa (Suomen aikaa)
- Ke 4.9. klo 10.30 Ryhmä V, henkilökohtainen ohjelma
- Pe 6.9. klo 10.30 Joukkuekilpailu
- La 7.9. klo 11.57 Ryhmä V, vapaaohjelma
Katso ratsastuksen koko kisaohjelma
Maailmanranking 2023
- Ryhmä V
1) Sophie Wells, GBR, 1500 p.
2) Britney De Jong, NED, 1481 p.
3) Regine Mispelkamp, GER, 1466 p.
… 18. Jonna Aaltonen, FIN, 1096 p.
Katso ranking-lista - Pararatsastajat, kaikki
1) Mari Durward-Akhurst, GBR, 1583 p.
2) Sara Morganti, ITA, 1576 p.
3) Tobias Thorning Joergensen, DEN, 1575 p.
… 87. Jonna Aaltonen, FIN, 1096 p.
Katso ranking-lista
Muuta
- Takana pitkä ura vammattomana kouluratsastajana ja valmentajana
- Sairastui vuonna 2021 koronarokotuksen seurauksena selkäydintulehdukseen, joka jätti vaurioita keskushermostoon. Vauriot ja niiden aiheuttamat MS-taudin kaltaiset oireet – haasteet oikean puolen raajojen käytössä, hermokivut ja nopeampi väsyminen – paljastuivat pysyviksi, ja ratsastaja oli elämänmuutoksen edessä.
- Työskentelee Erkylän tallin toimitusjohtajana Hausjärvellä.
Lajin (ryhmä V, pararatsastus) aiemmat arvokilpailut
- EM, Riesenbeck 2023
Henkilökohtainen ohjelma
1) Michèle George, BEL, 76.308 %
2) Frank Hosmar, NED, 76.000 %
3) Regine Mispelkamp, GER, 74.205 %
… 15. Jonna Aaltonen, FIN, 67.487 % - PM, Drammen 2023 (CPEDI3*, Para Grand Prix A)
Henkilökohtainen ohjelma
1) Lena Malmström, SWE, 71.846 %
2) Line Thorning Joergensen, DEN, 69.051 %
3) Lotta Wallin, SWE, 68.731 %
… 5. Jonna Aaltonen, FIN, 65.692 %
Joukkuekilpailu
1) Ruotsi (Etzner Jakobsson, Malmaström, Wallin, Johnsson), 426.120
2) Tanska (T. Thorning Joergensen, Igelski, L. Thorning Joergensen, Wulff Jelstrup), 425.670
3) Norja (Dokkan, Lübbe, Stoerseth, Johnsen), 424.913
4) Suomi (Kangasniemi, Aaltonen, Koskiluhta, Reitti), 395.831
Jonna Aaltonen Suomen Ratsastajainliiton sivuilla
Seuraa Jonnaa sosiaalisessa mediassa
Instagram: @jonna_aaltonen_paradressage
Facebook: Jonna Aaltonen Tmi
Pariisi 2024 – Lue lisää paralympialaisista ja Suomen joukkueesta