PARIISI 2024: Suomalaiset Pariisissa perjantaina 6.9. – Luvassa Piispasen ja Karjalaisen paralympiajäähyväiset ja Teijo Kööpikän paralympiadebyytti, yhteensä 8 suomalaista kehissä
Pariisin paralympialaisissa on luvassa kiireinen yhdeksäs kilpailupäivä, kun yhteensä 8 suomalaista nähdään suorituspaikoilla. Toni Piispanen jättää paralympiauralleen jäähyväiset T51-luokan 100 metrin matkalla ja Katja Karjalainen ratsastuksen joukkuekilpailussa yhdessä Jonna Aaltosen ja Laura Kangasniemen kanssa. Teijo Kööpikkä starttaa paralympiauransa kuularingissä, ja Vilma Berg ja Iida Lounela palaavat kisaamaan juoksulajeissaan 400 ja 200 metrillä sekä Henry Manni 800 metrin kelauksessa.
Paralympialaisten kilpailupäivät vähenevät kohti sunnuntain päättäjäisiä, mutta suomalaisilla on edessä vielä varsin vilkas perjantai. 6.9. kilpailemassa nähdään kahdeksan suomalaista, ja edessä on niin paralympiaurien loppuja kuin alkujakin.
Yleisurheilussa kehissä viimeistä kertaa Piispanen ja ensimmäistä kertaa Kööpikkä
Toni Piispanen avasi tiistaina Suomen mitalitilin hienolla, voitetulla hopeallaan T51-luokan 100 metrin kilpailussa. Perjantaina kaksinkertaisen paralympiavoittajan ja yhteensä nelinkertaisen paralympiamitalistin ura Agitosten alla päättyy 100 metrin matkan suoraan finaaliin.
Piispanen voitti 100 metrin paralympiakultaa Lontoossa 2012 ja hopeaa Tokiossa 2021, ja oli välissä Río de Janeirossa matkalla neljäs. Matkan maailmanmestariksi hän on yltänyt vuosina 2013 ja 2019, ja lisäksi siltä on kertynyt yhteensä 8 muuta arvokisamitalia.
Pariisissa jo kelattu 200 metrin hopeamatka osoitti, että urheilija ehti toipua keväisestä kelausonnettomuudestaan päättääkseen uransa huipulle, ja myös Pariisin ensimmäiset, alustavat mitalijuhlat on ehditty juhlia uuden suorituksen alta. Huomenna nähdään, millaisen päätöksen paralympiaura saa viimeiseltä kelausmatkalta klo 21.56 Suomen aikaa.
– Keskiviikko oli lepopäivä ja täynnä tohinaa heti aamusta Radio Suomipopin Aamulypsyn vieraana ja siitä eteenpäin. Tänään palattiin treenikentälle viimeistelyharjoituksiin. Nyt haetaan taas kisafiilistä ja uutta latautumista, urheilija kertoi torstaina päätöskisan alla.
Hieman ennen Piispasen suoritusta Stade de Francelle astelee suomalaisen huippu-urheilun tuoreempi nimi, tähän mennessä kaksi MM-pronssia F57-luokan kuulantyönnössä ottanut Teijo Kööpikkä.
Kuulamörssäri saapui Pariisiin Suomen joukkueesta viimeisenä lauantaina 31.8., ja on sen jälkeen ehtinyt kotiutua kisakylään paralympiatunnelmissa.
– Hyvät fiilikset on. Pidemmällä ajalla valmistautuminen on mennyt hyvin, ja täällä Pariisissa ollaan lähinnä pidetty lihastonusta yllä punttisalin puolella ja fysioterapeutin ja hierojan käsittelyssä – hyvin rennosti on otettu, kun kaikki työ on tehty jo aikaisemmin. Se on sitten lähinnä päivästä kiinni, kun istuu tuoliin ja ottaa kuulan käteen – sitten vasta lopullisesti tietää lentääkö se vai ei.
Nuorempana lupaavana vammattomana kuulantyöntäjänä kilpailleen ja 42-vuotiaana kohti uutta paralympiaunelmaansa matkansa startanneen raumalaisen Kööpikän valmennuksesta vastaa suomalaisten heittolajien konkarivalmentaja Hannu Kangas, joka odottaa suojattinsa tavoin innolla kisaa:
– Mielenkiintoinen kisa on tulossa, neljä ennakkoon ajatellen mitalistiehdokasta työntää paremmuusjärjestyksessä toisena, kolmantena, neljäntenä ja viidentenä, ja siinä Teijo näkee, mitä mitaliin tarvitaan. Mielenkiintoinen järjestys on siis jo ihan alkupäässä, ei tarvitse odottaa ihan kahta ja puolta tuntia. Toivotaan hyvää päivää, silloin mitali on aika lähellä.
Kööpikän suora kuulafinaali on aikataulussa Stade de Francen iltasessiossa klo 20.00 Suomen aikaa.
Lounela ja Berg palaavat Stade de Francelleen kakkoslajiensa 200 metrin ja 400 metrin juoksujen parissa
Piispasen ja Kööpikän lisäksi yleisurheilukentälle palaavat perjantaina Suomen joukkueesta kukin jo yhdessä lajissaan esiintyneet Henry Manni, Iida Lounela ja Vilma Berg.
Hyvät Helsingin Kisa-Veikkojen harjoituskaverit ja ystävykset Lounela ja Berg ovat ehtineet nyt molemmat debytoida ensimmäisissä paralympialaisissaan pituudessa, ja suuntaavat nyt kakkoslajeihinsa juoksumatkoille.
Lounelalla edessä on 200 metrin pinkaisu, jonka hän vaikeasti heikkonäköisten T12-luokan edustajana tekee yhdessä opasjuoksijana toimivan pikkuveljensä Henrik Lounelan kanssa.
– Matkalle saa lähteä sinänsä paineettomasti, kun päälaji on ohi. Kakkosella haluan parantaa ennätystäni, ja toivon että saan mahdollisimman hyvän suorituksen, kun tiedän että juoksukunto on tällä hetkellä hyvä, 21-vuotias sanoo.
Jos klo 11.09 Suomen aikaa perjantaina starttaavissa alkuerissä tulee onnistuminen, on T12-luokan sadalla metrillä edessä vielä samana päivänä iltasessiossa klo 20.40 semifinaalijuoksu, josta yhteensä 19:ää luokan juoksijaa karsitaan viiden alkuerän jälkeen lisää.
Alkuerissä maailmanrankingin 20. sijaa kauden parhaallaan 28,17 pitävä Lounela juoksee neljännessä erässä yhdessä maailmanrankingin viidennen sijan ajalla 25,64 jakavien Iranin Hajar Safarzadeh Ghahderijanin ja Brasilian Clara Daniele Barros da Silvan sekä rankingissa 25:ntenä ajalla 29,45 olevan Cabo Verden Heidilene Patricia Oliveira Lopesin kanssa.
Paralympialaisten juoksumatkaksi useammalla matkalla kilpailevalle Lounelalle valikoitui juuri 200 metriä, sillä sen on ajateltu tukevan ykköslajia pituushyppyä parhaiten.
– Tosi paljon on kovia naisia vastassa, laitan kyllä kaiken peliin jo heti ekassa juoksussa – katsotaan siitä sitten juoksu kerrallaan, jos jatkoon päästään. Tiedän, että tulevina vuosina haluan menestyä myös juoksussa, joten on ihanaa päästä juoksemaan myös täällä, ja tässä vaiheessa haluan nähdä, mikä tasoni on tällä hetkellä.
Myös juoksumatkojen opasjuoksijana Iidalle toimiva veli Henrik Lounela on innoissaan päästessään kisakylästä ja katsomosta huomenna Stade de Francen radan puolelle.
– Onhan se hienoa, kiva tunnelma on ollut tähän asti katsoa kisoja ja seurata Iidan pituutta, kun oli täysi katsomo stadionilla. Kyllä tulee hieno kokemus minullekin.
Samoilla linjoilla on Vilma Berg, jonka oma juoksumatka on perjantaina 400 metriä myöhään iltasessiossa klo 22.25 Suomen aikaa kilpailtavissa T38-luokan alkuerissä. Berg starttaa ensimmäisessä kahdesta erästä, jossa kovimman ajan on ennakkoon juossut tällä kaudella ennätyksensä 59,40 tehnyt Kolumbian Karen Tatiana Palomeque Moreno.
Berg lähtee Koben MM-kisoissa juoksemallaan kauden parhaalla 69,92 tilastollisesti viimeisenä kuuden juoksijan matkaan, mutta lähtee rohkeasti tavoittelemaan ennätystä tässä lajissa, kun se jäi torstaina saavuttamatta pituudessa.
– Levon kautta kohti uutta suoritusta, ytimekäs Berg kuittaa suunnitelmansa seuraavalle päivälle.
Mannilla taas paralympiafinaali tähtäimessä
Maanantaina ensimmäisen kelausmatkansa 100 metrin finaalissa pistesijalle seitsemänneksi sijoittunut Henry Manni nähdään oman Pariisin osuutensa päätteeksi 800 metrin alkuerissä klo 13.10 Suomen aikaa.
Kahden ratakierroksen matkalle Manni lähtee tilastollisesti viimeiseltä paikalta haastajana, mutta uskoo mahdollisuuksien olevan hyvät päästä tälläkin matkalla finaaliin, niin kuin kaikissa hänen aiemmissaankin paralympialaisten alkueräsuorituksissa.
– Nyt eräjaot nähtyäni olen tyytyväinen, että olen kakkoserässä, josta on hyvät mahdollisuudet päästä vähintään aikavertailun kautta jatkoon. Tilastollisesti olen selvästi viimeisenä lähdössä tähän kisaan, ja ennätyksissäkin toiseksi viimeinen porukasta. Ei ole muuta kuin voitettavaa huomenna, mutta finaalipaikkaa lähdetään taas hakemaan huomenna – edelleenkään en ajatellut tippua paralympiafinaalista pois, Manni naurahtaa.
Ratsastuksessa Katja Karjalaisen jäähyväistanssi tiistain henkilökohtaisen ohjelman jälkeen rauhoittuneen Kamun ja Suomen kahden muun joukkueratsukon kanssa
Yleisurheillun lisäksi perjantaina päästään seuraamaan Suomen historiallisen ensimmäisen ratsastusjoukkueen suoritusta Versailles’n kouluratsastuskentällä.
Ensimmäisenä estradille tulee klo 10.30 Suomen aikaa Laura Kangasniemi kilpakumppaninsa Goldprinsin eli ”Prinssin” kanssa ryhmän IV vuorolla. Jonna Aaltonen seuraa Laxton for U:n eli ”Lohiksen” kanssa klo 12.10 ryhmän V osuudessa ja Pariisin paralympialaisiin uransa päättävä suomalainen ratsastuslegenda Katja Karjalainen tulee vuoroon Kameon eli ”Kamun” selässä viimeisenä klo 14.19.
Varsinkin Karjalainen koki tiistaina ratsastetussa omassa henkilökohtaisessa ohjelmassaan haasteita, kun Kamu jännitti pahasti kentällä, ja vain kokeneen ratsastajan rauhallinen hevosen hallinta sai ratsukon tekemään ohjelmansa loppuun saakka.
- Hyvillä mielin lähdetään, tämän päivän treenin perusteella Kamu oli taas ihan oma itsensä, rento ja kuuliainen – kaikki hyvin. Katsotaan sitten huomenna, onko jotain mikä ärsyttää tai on kipinänä kentällä, tai onko mitään. Voihan olla, että tiistaina oli kyseessä vain yksittäinen kerta, ja huomenna on päivä uusi ja mielentila ihan erilainen – tai sitten on joku edelleen mielessä kummittelemassa. Sen näkee huomenna, ei voi tietää etukäteen, tyyni konkari kuittaa.
Myös Kangasniemen Prinssillä oli keskiviikkoisessa ryhmän IV henkilökohtaisessa ohjelmassa jännitystä ilmassa, mutta 24-vuotias paralympiaensikertalainen Kangasniemi uskoo kumppaninsa tsemppaavan joukkueohjelmassa:
- Tänään Prinssi on liikkunut rennosti, toivottavasti myös huomenna päästään rennommista lähtökohdista suoritukseen.
Suomen ratsastajakolmikosta parhaiten (11:nneksi) henkilökohtaisessa ohjelmassaan suoriutunut ryhmän V ratsastaja Jonna Aaltonen hehkuu edelleen keskiviikkoisen Lohiksen kanssa tehdyn paralympiadebyyttinsä jälkeen.
- Kiva päästä huomenna taas kisaamaan!
Lue lisää perjantain suomalaisista:
PARIISI 2024: Henry Manni T34-luokan 100m finaalissa seitsemäs – ”Ei ihan hirveästi jossituta”
PARIISI 2024: Laura Kangasniemi ja Jonna Aaltonen debytoivat paralympialaisten kouluratsastuksessa
PARIISI 2024: Iida Lounela ensimmäisessä paralympialaisten pituuskisassaan neljäs
PARIISI 2024: Vilma Berg 10. ensimmäisten paralympialaistensa sateisessa pituushyppyfinaalissa
Seuraa kilpailuja:
Yle TV2 – klo 10.25 (Yleisurheilu, ratsastus) tai Yle Areena
Yle TV2 – klo 20.00 (Yleisurheilu, pyörätuolitennis, pöytätennis) tai Yle Areena
Yle Areena – klo 10.25 (Yleisurheilu, ratsastus, pyörätuolitennis, pöytätennis)
Katso suomalaisten kilpailuohjelma