PARIISI 2024: Pariisin kisat päättyivät tanssiin sateessa ja ministerivastaanottoon Suomessa – Kotiin tuomisina neljä mitalia ja kuusi pistesijaa

Punertavia ilotulituksia ja tuliefektejä Stade de Francen katoksen ala- ja yläpuolella.

Sunnuntai-iltana Stade de France täyttyi ääriään myöden urheilu- ja taidejuhlan äärelle vaihtaen paralympialaisten viestikapulan Ranskasta Yhdysvaltoihin ja kohti 2028 kisoja Pariisin paralympialaisten päättäjäisissä. Maanantaina Suomen paralympiajoukkue palasi kotimaahan urheiluministeri Sandra Bergqvistin vastaanottamina. 16-henkinen joukkue saalisti Pariisissa 4 mitalia ja 6 pistesijaa jääden näin kuuteen mitaliin asetetusta tavoitteestaan.

Pariisin ikimuistoistet kesäparalympialaiset 2024 saateltiin päätökseen loistokkaasti sateen keskellä, kun Stade de Francen stadionilla kokoonnuttiin päätösjuhlaan sunnuntai-iltana. Myös Suomen paralympiajoukkue osallistui päättäjäisiin, joissa jatkettiin avajaisista tutuksi tullutta linjaa esittävän taiteen ja erityisesti musiikin parissa.

Päätösseremoniat juhlistivat 22 paralympialajin ja 169 maasta tulevan, yhteensä 4400 urheilijan urheilujuhlaa. Suomen joukkueen lipunkantaja oli Toni Piispanen, jota avusti lavalla hänen valmennustiimiinsä kuuluva biomekaanikko Petri Hankiola.

Kansainvälisen Paralympiakomitean puheenjohtaja Andrew Parsons kiitteli vuolaasti Pariisin kisojen järjestäjiä onnistuneista järjestelyistä ja palasi avajaispuheessaan mainittuun paralympialaisten vallankumoukseen. Hän vei ajatukset urheilun ulkopuolelle yhteiskunnallisten asioiden äärelle.

Toni Piispanen ja avustajana toiminut Petri Hankiola marssilla Pariisin paralympialaisten päätösjuhlan lavan läpi. Suomen lippu kiinnitetty Piispasen pyörätuoliin.

– Nyt on aikamme todella saada aikaan muutos. Urheilun kannustamana pyydän kaikkia teitä sitoutumaan muutokseen. Arvostusta ja aplodeja täytyy seurata hyväksyntä ja teot. Muuttuneiden asenteiden tulee johtaa muuttuneisiin näkemyksiin. Juhlapuheet tulee korvata vakaumuksella. Esteistä täytyy tulla mahdollisuuksia.

– Meidän tulee murtaa yhteiskunnassamme olevia esteitä enemmän kuin vain 12 päivänä. Meidän tulee tukea ja kannustaa vammaisten ihmisten mahdollisuuksia menestyä myös urheilun ulkopuolella; opiskelussa, työllistymisessä, viihteessä, valtionhallinnossa. Yhteiskunnassa. Kaikkialla!

Itse päättäjäisten ohjelma koostui pääosin konemusiikista. Musiikillinen matka alkoi konemusiikin edelläkävijän, ranskalaisen Jean-Michel Jarren esityksellä tuoden täyden Stade de Francen yleisölle lukuisia eri artisteja vuosikymmenten takaa nykypäivään asti. Myös suomalainen musiikki oli edustettuna, kun Martin Solveig esitti kappaleensa All Stars, jossa on solistina suomalainen Alma.

Suuri joukko urheilijoita värikkäästi valaistulla lavalla.

IPC:n uusi urheilijavaliokunta esittäytyi Pariisissa – Mukana ensimmäistä kertaa myös kehitysvammainen urheilija

Pariisin paralympialaisten aikana on upeiden urheilusuoritusten lisäksi myös valittu taas kuusi jäsentä Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n urheilijavaliokuntaan. Erovuorossa olevien edustajien paikoille valitaan jäsenet sekä kesä- että talviparalympialaisissa.

Kuudelle paikalle valituista jäsenistä kaksi valittiin uudelleen: italialainen yleisurheilija Martina Caironi sekä maltalainen uimari Vladyslava Kravchenko.

Uusiksi jäseniksi valittiin korealainen pyörätuolikoripalloilija Yaomin Won, kiinalainen voimanostaja Yujiao Tan, saksalainen pyöräilijä Denise Schindler sekä portugalilainen yleisurheilija Lenine Cunha, joka on samalla kaikkien aikojen ensimmäinen urheilijavaliokuntaan valittu kehitysvammainen urheilija.

Myös Suomen Paralympiakomitean urheilijavaliokuntaan tullaan valitsemaan syyskaudella Pariisin paralympialaisten jälkeen taas jäseniä erovuoroisten paikoille. IPC:n urheilijavaliokuntaan ei ollut ehdolla suomalaisurheilijoita.

Bergqvist kukittamassa ja kättelemässä Toni Piispasta urheilijoiden rivin edessä.

Suomen kisajoukkueelle neljä mitalia – Urheiluministeri vastaanotti paluujuhlassa

Suurin osa Suomen paralympiajoukkueesta palasi kotimaahan maanantaina 9.9. Nyt Suomeen saapuneita urheilijoita vastaanottamaan saapui urheiluministeri Sandra Bergqvist sekä Paralympiakomitean ja lajiliittojen edustusta.

Lämpimien tervetulotoivotusten ohella urheilijat saivat lahjaksi älykellot Suomen Paralympiakomitean uudelta yhteistyökumppanilta Garminilta.

Joukkue jäi Pariisissa etukäteen ilmoitetusta, kunnianhimoisesta kuuden mitalin ja 13 pistesijan tavoitteesta kahden mitalin ja seitsemän pistesijan päähän.

Suomen mitalit – yksi hopea ja kolme pronssia – saatiin kaikki ratakelauksesta, ja Toni Piispasen ja Leo-Pekka Tähden kisattua tähän tietoon viimeisissä paralympialaisissaan on mitalisteista vain Amanda Kotaja jatkamassa uraansa kohti seuraavia Los Angelesin kesäparalympialaisia 2028.

Henry Manni, Aino Tapola, Teijo Kööpikkä, Leo-Pekka Tähti, Vilma Berg, Iida ja Henrik Lounela ja Toni Piispanen Pohjoisen tähdet -seinäkkeen edessä lentokentällä.

– Totta kai tässä on haasteita. Se on ihan sama, kun talvipuolella Santeri Kiiveri ja Matti Suur-Hamari lopettivat Pekingin jälkeen. Iso aukkohan siellä on. Rehellisesti täytyy sanoa, että meillä riittää haasteita niin Milano-Cortinan talvikisoihin 2026 kuin Los Angelesin kesäkisoihin 2028, kertoi joukkueenjohtaja Kimmo Mustonen Ylen haastattelussa lentokentän paluujuhlassa.

– Meidän pitää keskittyä siihen, että saamme urheilijoita lisää paralympialajeihin ja lajirepertuaarin kasvamaan, Mustonen sanoo.

Seuraavan kerran vuorossa ovat talviparalympialaiset maaliskuussa 2026 Italian Milanossa ja Cortina d’Ampezzossa.

 

Teksti: Sini Forsblom & Jasmin Koskinen /Paralympiakomitea
Kuvat: Harri Kapustamäki /KIHU

 

Lisää Pariisin paralympialaisista

Pariisin paralympialaisten suomalaistulokset


Paralympiajoukkueen 16 urheilijaa Pohjoisen tähtien sinisen tähtisumun keskellä. Keskellä edessä joukkueen logo ja yläkulmassa Paris 2024 -kisalogo. Teksti: #MenestysNäyttääSinulta #PohjoisenTähdet #ParalympicTeamFI, Paralympiajoukkueen sivustolle.