Tuore Elinsiirron saaneen liikuntaopas kokoaa tärkeän tiedon tiiviiseen pakettiin

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry on julkaissut Elinsiirron saaneen liikuntaoppaan. Oppaan on toimittanut Tuija Helander.

Elinsiirron saaneen liikuntaopas on päivitetty versio vuonna 2006 julkaistusta Korsetti kuntoon ja palkeisiin puhtia – Elinsiirtopotilaan liikuntaopas -teoksesta.

Opas on suunnattu elinsiirron saaneille ja dialyysissa oleville henkilöille. Elinsiirron saaneelle säännöllinen liikunnan harrastaminen on kuntoutumisen ja hyvinvoinnin kannalta erityisen tärkeää.

– Elinsiirron saaneilla on hyljinnänestolääkitys, jonka haittavaikutuksista lähes kaikki ovat sellaisia, joihin voi liikunnalla vaikuttaa. Esimerkiksi kortisoni haurastuttaa lihasta, joten lihaskunnosta huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää, kertoo Helander, jolle itselleen on tehty keuhkonsiirto vuonna 2000.

– Keuhkosiirron saaneella keuhkojen värekarvat eivät toimi normaalisti, joten tarvitaan hengästyttävää liikuntaa, jotta lima saadaan keuhkoista liikkeelle, hän kertoo toiseksi esimerkiksi.

Oppaasta löytyvät ohjeet omatoimiseen arkiliikuntaan sekä opastusta siitä, mitä liikuntaa harrastaessaan tulee ottaa huomioon elinsiirron jälkeen ja dialyysissa.

– Tärkeätä on, että liikunta on päivittäistä. Kuten oppaassakin mainitaan: ”vähän kerralla, paljon viikossa”, Helander muistuttaa.

Helanderin kanssa oppaan sisältöjä on hionut Antti Pollari, munuaissiirron saanut, valmistumista vaille valmis toimintaterapeutti. Oppaassa on tarkat kuvitetut ohjeet lihaskunto- ja liikkuvuusharjoituksiin. Ohjekuvissa malleina toimivat Pollari ja Marjo Remes.

Koottua ja selkeästi esitettyä tietoa elinsiirron saaneiden ja dialyysissa olevien liikunnasta ei ole suomeksi liikaa tarjolla, joten opas tehtiin selkeään tarpeeseen. Helsingin yliopistollinen keskussairaala, jonne Suomen elinsiirrot on keskitetty, otti tuoreen oppaan välittömästi jakoon tiloihinsa.

Elinsiirron saaneen liikuntaoppaan kansi Elinsiirron saaneen liikuntaopas (20 s.)

Tuija Helander (toim.) & Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry

ISBN 978-952-67633-3-0 (nid.)

ISBN 978-952-67633-4-7 (pdf)

 

Tilaukset:

Munuais- ja maksaliitto, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. 050 4365 707 

Sydän- ja keuhkosiirrokkaat, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. (09) 752 75240

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. 044 752 9360

Opas on maksuton.