Uusi hanke kannustaa naisurheilijoita mukaan toimijoiksi urheilussa myös uran jälkeen

Jaana Soppi, Päivi Tolppanen, Katja Heikkinen, Satu Kaski ja Marjaana Väre

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry on mukana Suomen Valmentajien ja kuuden palloilulajin yhteisessä Valmentaa kuin nainen -hankkeessa, jossa on tarkoitus edistää naisurheilijoiden toimijuutta urheilun parissa oman urheilu-uran jälkeen.

VAU:n osalta hanke alkoi konkreettisesti keskiviikkoiltana 3.12., jolloin pieni joukko uransa lopettaneita tai lopettamista lähestyviä vammaisurheilijanaisia kokoontui pohtimaan omaa polkuaan: Mitä urheilu-ura on antanut ja mitä urheilu voisi olla jatkossa?

Keskustelua johdatteli urheilupsykologi Satu Kaski. Keskustelemassa olivat keihäänheiton paralympiakultamitalisti Marjaana Väre, elinsiirtourheilija Jaana Soppi, maalipalloilija Katja Heikkinen sekä judoka ja ex-maalipalloilija Päivi Tolppanen.

Tilaisuudessa mukana olleet naiset jakoivat innolla kokemuksiaan uraltaan ja totesivat, että olisi sääli, jos pitkä urheilukokemus ja elämän opit jäisivät hyödyntämättä.

– Illan anti ja se valtava pääoma, mikä naisilla on, pitää saada hyödynnettyä lajien ja urheilijoiden arkeen. Hankkeen tavoitteena on löytää ne potentiaaliset naistoimijat, joilla on halu olla mukana myös uran päättymisen jälkeen ja löytää heille sopiva rooli urheilun parissa, sanoi VAU:n kilpa- ja huippu-urheilun toimialapäällikkö Hannele Pöysti.