Suomen istumalentopallonaisilla kovat kirittäjät Pajulahti Games -kilpailutapahtumassa 16.–18.1.

Kuva: Erkki Hämäläinen

Vammaisurheilun kansainvälinen Pajulahti Games -kilpailutapahtuma järjestetään viidettä kertaa 16.–18. tammikuuta 2015 Liikuntakeskus Pajulahdessa, Nastolassa. Tapahtumaan osallistuu yli 300 urheilijaa, jotka kilpailevat seitsemässä lajissa: istumalentopallossa, maalipallossa, sokkopingiksessä, pyörätuolirugbyssa, yleisurheilussa, judossa ja voimanostossa.

Istumalentopallossa Pajulahdessa pelaavat naisten maajoukkueet, ja mukaan on saatu haalittua kovatasoinen kattaus. Turnaukseen osallistuvat Suomen lisäksi viime vuoden MM-pronssimitalisti Venäjä, MM-nelonen Hollanti, MM-kutonen Brasilia sekä marraskuussa Budapestin turnauksessa Suomen yllättänyt Unkari. Brasilia myös leireilee Pajulahdessa viikon ennen turnausta.

Suomen valmentaja Timo Väre nostaa Brasilian jopa turnauksen ykkössuosikiksi Venäjän rinnalle.

– Brasiliassa on kova panostus istumalentopalloon, kuten muihinkin lajeihin ensi vuoden paralympialaisten vuoksi, ja heillä on kasassa hyvä joukkue. Toki Venäjän voi jo nyt nimetä yhdeksi Rion paralympialaisten mitalisuosikeista, Väre pohtii.

Suomen Väre arvelee kamppailevan Pajulahdessa realistisesti neljännestä sijasta ja yksittäisistä erävoitoista Brasiliaa, Venäjää ja Hollantia vastaan.

Vaikka kotiturnauksen voitosta ei juuri voi edes haaveilla, on Suomi silti hyvässä nosteessa naisten istumalentopallossa. Joukkue pääsi takaportin kautta viime vuoden MM-kilpailuihin Iranin jäätyä pois ja käytti tilaisuutensa hyväksi sijoittuen kahdeksanneksi.

Rion paralympialaisiin yltää kahdeksan maata, mutta maanosakiintiöiden vuoksi Euroopasta mukaan päässee vain kolme maata.

– Venäjä ja Hollanti ovat melko varmoja Rioon menijöitä, ja Ukraina olisi se kolmas, mutta saa nähdä pystyvätkö he osallistumaan maan tilanteen vuoksi. Osa joukkueen pelaajista on (Venäjän miehittämältä) Krimiltä, Väre sanoo.

Sitten tulevatkin jo Slovenia, Suomi ja Saksa. Suomella on hyvät rankingpisteet kesän 2014 MM-kilpailusta, joten haave paralympiapaikasta elää.

– Rankingpisteitä voi kerätä tänä vuonna EM-kilpailuista, kunhan niille löytyy järjestäjä. Vuonna 2016 on vielä tarkoitus järjestää alueellinen rankingturnaus, ja pyrimme siihen, että se olisi ensi vuoden Pajulahti Gamesissa. Tämän vuoden turnauksesta ei rankingpisteitä kerry, Väre kertoo.

Maailmanmestari mukana maalipallossa

Näkövammaisten lajeissa maalipallossa ja sokkopingiksessä on Pajulahti Games -kilpailutapahtumassa nähtävissä se, että toukokuussa järjestetään näkövammaisten urheilun maailmankisat Etelä-Korean Soulissa. Monet maat panostavat kisamatkaresurssinsa sinne. Silti esimerkiksi naisten maalipallon hallitseva maailmanmestari USA ja miesten hallitseva Euroopan mestari Liettua ovat mukana Pajulahdessa.

Yleisurheilussa Pajulahdessa järjestetään avoimet SM-hallikilpailut lauantaina 17.1. Samana päivänä käydään myös liikuntavammaisten voimanoston SM-kilpailut. Judossa Pajulahti Games -kilpailutapahtuman yhteydessä järjestetään kehitysvammaisten judokoiden turnaus.

Pyörätuolirugby tulee uutena lajina Pajulahti Games -kilpailutapahtuman lajilistaan. Lauantaina 17.1. ja sunnuntaina 18.1. pelataan lajin yksi viidestä SM-turnauksesta.

 

Pajulahti Games -kilpailutapahtuman lajien aikataulut ja tulospalveluwww.pajulahtigames.fi