Suomen maalipallomiehet jäivät jatkoajalla kakkoseksi Pajulahti Games -kilpailutapahtumassa

Erkki Miinala ja Jarno Mattila

Suomen miesten maalipallojoukkue koki karvaan 5-6-jatkoaikatappion vammaisurheilun kansainvälisen Pajulahti Games -kilpailutapahtuman loppuottelussa Liettuaa vastaan Nastolassa. Suomi johti ottelua pitkään ja nousi vielä lopussa 5-5-tasatulokseen menetettyään sitä ennen johtoasemansa, mutta jatkoajalla Liettua ratkaisi voiton nopeasti.

- Tästä tappiosta jää tietysti vähän karvas maku, mutta kokonaisuudessaan turnaus meni ihan kohtuullisesti hieman uudistuneelta joukkueelta, Suomen tähtipelaaja Erkki Miinala totesi.

Pitkään Suomen menestyksekkään maajoukkueen kantaviin voimiin kuulunut Petri Posio lopetti maajoukkueuransa kesän 2014 Espoon MM-kilpailuihin, joissa Suomi saavutti hopeaa ja varmisti paikan vuoden 2016 Rio de Janeiron paralympialaisiin.

Maalipallossa kentällä on samanaikaisesti vain kolme pelaajaa, joten yhdenkin pelaajan vaihtuminen vakiokokoonpanoon on iso muutos. Nuori Eetu Eronen pelasi Pajulahdessa kokeneempien Miinalan ja Jarno Mattilan rinnalla.

- Hyvä turnaus Eetulta, vaikka finaalissa alkoi ehkä vähän pitkä turnaus näkyä ja tuli puolustusvirheitä. Meillä on keväällä paljon leirejä ja kolme ulkomaanturnausta ennen kesän EM-kilpailuja, joten tässä on aikaa ajaa uutta kokoonpanoa sisään, Miinala sanoi.

Naisten maalipalloturnauksen voiton vei Yhdysvallat ennen Kanadaa. Suomen entisistä maajoukkuepelaajista koostunut lahtelainen Näpäjä nappasi pronssin ennen Israelia ja Suomen nuorentunutta maajoukkuetta.

Ailahtelu koitui istumalentopallonaisten kohtaloksi

Istumalentopalloa, Brasilia-Suomi

Suomen naisten maajoukkue sijoittui neljänneksi Pajulahti Games -kilpailutapahtuman istumalentopalloturnauksessa. Suomi haastoi pronssiottelussa Brasilian ajoittain tasaisesti ja onnistui voittamaan kolmannen erän, mutta taipui tappioon lukemin 1-3 (23-25, 18-25, 27-25, 14-25).

- Esitys oli ailahteleva, niin kuin meillä tuntuu olevan lähes aina. Liian usein tulee yhden hyvän pallon jälkeen monta virhettä peräkkäin. Hyökkäyspelissä emme juuri jääneet vastustajasta jälkeen, mutta ongelma on se, ettei palloa saada nostettua riittävän usein hyvin verkolle, Suomen Marja Valkeavuori sanoi.

Valkeavuori on entinen huipputason lentopalloilija, joka on vaikeiden polvivaivojen vuoksi siirtynyt istumalentopalloon. Hän sai Pajulahti Games -kilpailutapahtuman yhteydessä järjestetyssä luokitustilaisuudessa kauan odotetun kansainvälisen vammaluokituksen, joka oikeuttaa pelaamaan kansainvälisissä arvokilpailuissa.

- Sain minimivammaluokituksen. Minimivammaisia pelaajia saa olla kentällä vain yksi, joten minä ja Maria Viitala emme voi olla arvokilpailuissa samaan aikaan kentällä. Osasin kyllä odottaa sitä, että täyttä luokitusta ei tule, Valkeavuori totesi.

Pajulahden miesten sokkopingisturnauksessa vaihtui valta, kun kolme kertaa peräkkäin turnauksen voittanut Juha Oikarainen jäi pronssille. Valtikka pysyi kuitenkin tiukasti kotimaassa, sillä finaalissa Ari Lahtinen voitti Teemu Ruohosen erin 3-2. Naisten turnauksessa Hanna Vilmi voitti Pajulahdessa viidennen kerran peräkkäin. Nelinkertainen Euroopan mestari Vilmi päihitti finaalissa hallitsevan maailmanmestarin Jaana Pesarin erin 3-2.

Vammaisurheilun kansainvälinen Pajulahti Games -kilpailutapahtuma, Nastola 16.-18.1.2015, 3. kilpailupäivän tulokset

Maalipallo
Miehet

 • Sijoitusottelu, sijat 5-6: Ruotsi-Suomi II 4-5 ja.
 • Pronssiottelu: Liettua I-Näpäjä (Suomi) 9-6
 • Loppuottelu: Suomi I-Liettua II 5-6 ja.

Naiset

 • Pronssiottelu: Israel-Näpäjä (Suomi) 3-5
 • Loppuottelu: USA-Kanada 4-2

Istumalentopallo
Naiset

 • Pronssiottelu: Suomi-Brasilia 1-3 (23-25, 18-25, 27-25, 14-25)
 • Loppuottelu: Venäjä-Hollanti 3-0 (25-18, 25-21, 25-22)

Sokkopingis
Miehet

 • Pronssiottelu: Mindaugas Dvylaitis Liettua-Juha Oikarainen Suomi 0-2 (10-12, 7-11)
 • Loppuottelu: Ari Lahtinen Suomi-Teemu Ruohonen Suomi 3-2 (8-11, 11-8, 12-8, 8-11, 11-5)

Naiset

 • Pronssiottelu: Heidi Torn Suomi-Nicky Corstanje Hollanti 1-2 (12-10, 6-11, 10-12)
 • Loppuottelu: Hanna Vilmi Suomi-Jaana Pesari Suomi 3-2 (10-13, 8-11, 12-10, 11-7, 11-5)

Pajulahti Games -kilpailutapahtuman kaikki tulokset löytyvät osoitteesta: www.pajulahtigames.fi