Taekwondo nousi paralympiaohjelmaan, purjehdus ja CP-jalkapallo putosivat

Kansainvälinen Paralympiakomitea (ICP) on julkistanut Tokion vuoden 2020 paralympialaisten 22 lajia. Mukana ovat ensimmäistä kertaa taekwondo ja jo syksynä valinnan paralympiaohjelmaan saanut sulkapallo.

Kansainvälisen Paralympiakomitean puheenjohtaja Sir Philip Craven painotti lajien aktiivisuutta ja määrätietoista työtä, jota ne ovat tehneet paralympiastatuksen eteen. Lajiohjelmasta putosivat purjehdus ja CP-jalkapallo.

- Haluan erityisesti antaa tunnustusta taekwondon ja sulkapallon parissa ahkerasti työtä tehneille, sekä toivottaa heille onnea paralympiapaikan saavuttamisesta. Hallitus joutui tekemään vaikeita päätöksiä, kun kaksi lajia pudotettiin lajivalikoimasta. Suurimpana syynä tähän on, että lajeja ei harrasteta maailmanlaajuisesti, Craven perustelee valintoja.

Paralympiakomitean valmennuspäällikkö Kimmo Mustonen oli yllättynyt, että purjehdus tippui lajivalikoimasta pois.

- Purjehduksen tippumiseen ei ole varmasti yhtä syytä. On tämä pettymys Suomenkin kannalta. Toisaalta sulkapallossa ja taekwondossakin on ihan hyvä tilanne Suomessa. Toivotaan, että saamme näiden lajien profiilia nostettua, Mustonen analysoi.

Taekwondon lisääminen paralympiaohjelmaan otettiin lajin piirissä ilolla vastaan. Taekwondoliiton toiminnanjohtaja Laura Nipuli oli odottanut uutista.

- Taekwondon kansainvälinen kattojärjestö on ollut aktiivinen asiassa ja pitänyt myös jäsenjärjestöt ajantasalla. Tämä on hieno uutinen ja lähdemme innoissamme kehittämään parataekwondoa Suomessa. Meillä on yksi menestynyt vammaisurheilija Matti Sairanen, joka on saavuttanut monta arvokisamitalia lajissa, Nipuli kommentoi.

Tokion 2020 paralympialaisten 22 lajia: ampumaurheilu, boccia, istumalentopallo, jousiammunta, judo, maalipallo, melonta, näkövammaisten jalkapallo, pyöräily, pyörätuolikoripallo, pyörätuolimiekkailu, pyörätuolirugby, pyörätuolitennis, pöytätennis, ratsastus, soutaminen, sulkapallo, taekwondo, triathlon, uinti, voimannosto, yleisurheilu.

Lähde: Suomen Paralympiakomitean tiedotus