Ahos-apuraha: Taas tuhansia euroja jaossa vammaisurheilun ja -liikunnan kouluttautumiseen

Suomen Punaisen Ristin hallinnoiman Ahos-säätiön myöntämät Ahos-apurahat mahdollistavat vuosittain kymmenien vammaisurheilun ja -liikunnan parissa toimivien henkilöiden osallistumisen erilaisiin koulutuksiin ja opintomatkoille. Syksyn Ahos-haussa apurahoja myönnettiin reilut 26 000 euroa. Kevään apurahahaku päättyy helmikuun lopussa, joten vielä ehtii tehdä hakemuksen.

Ahos-apurahan myöntämiskriteerejä höllennettiin hieman aiemmasta. Nyt apurahaa voidaan myöntää jo alkaneeseen tai kohtuullisen ajan sisällä toteutuneeseen koulutukseen. Aiemmin apurahaa saattoi saada vain tuleviin koulutuksiin.

Apurahan karenssiaikaa lyhennettiin kahteen vuoteen aiemmasta kolmesta vuodesta, eli tästä eteenpäin apurahaa voi hakea uudestaan kahden vuoden kuluttua edellisestä myönnetystä apurahasta.

Perinteisesti Ahos-apurahaa on haettu yksittäisten henkilöiden ja pienten ryhmien opintomatkoihin tai kouluttautumiseen. Syksyn 2014 haussa oli mukana aivan uudentyyppinen hakemus, jolle Ahos-säätiön hallitus näytti vihreää valoa.

– Erityisen kiinnostava syksyn haussa oli Palloliitolle myönnetty apuraha. Heidän tarkoituksenaan on apurahan mahdollistamana tuoda kansainväliset kouluttajat Suomeen, tarjota koulutus täällä hyvin suurelle määrälle valmentajia ja kehittää pilotin pohjalta liitolle oma koulutusmoduli. Joskus voikin olla kustannustehokkaampaa tuoda kouluttajat ja koulutus tänne kuin lähettää iso porukka ulkomaille, sanoo VAU:n koulutuskoordinaattori Piia Korpi, joka ottaa vastaan hakemukset ja toimii haun yhteyshenkilönä.

Kevään Ahos-apurahahaun yksi potentiaalinen kohde on 19.–21. elokuuta 2015 Liikuntakeskus Pajulahdessa järjestettävä Soveltavan liikunnan ja vammaisurheilun pohjoismainen seminaari, johon osallistumiseen myönnettiin yksi apuraha jo syksyn haussa.

Lisätiedot Ahos-apurahasta ja hakulomakewww.vammaisurheilu.fi/palvelut/koulutus/ahos-apuraha

Lisätiedot pohjoismaisesta seminaaristawww.pajulahti.com/koulutus/soveltavan-liikunnan-ja-vammaisurheilun-pohjoismainen-seminaari-2015

Syksyn haussa myönnetyt Ahos-apurahat

  • Suomen Palloliitto: Erityisryhmien jalkapallon valtakunnallinen kehittäminen seura- ja apuohjaajia kouluttamalla sekä soveltavan jalkapallon koulutusmodulin rakentaminen ja kouluttajien kouluttaminen, Helsinki, Jyväskylä/Tampere
  • Leo-Pekka Tähti: Opintoretki kelaustuoleja valmistavalle tehtaalle, Chiba
  • Hanna Sofia Mäkelä: Sosiaalishaptinen kommunikaatio – kosketuksen käyttö eri asiakasryhmien kanssa -koulutus, Espoo
  • Maarit Kurki: Valmentajan ammattitutkinto, Vierumäki
  • Henna Haapala: Soveltavan liikunnan ja vammaisurheilun pohjoismainen seminaari – Nordic Conference in APA and Disability Sport, Pajulahti
  • Matti Putila ja Anu Lönnrot: Opintoretki Special Olympics -kesämaailmankisoihin, Los Angeles
  • Räbinä, Oas, Lehtinen, Karvonen, Koistinen & Westerlund: Pyörätuolirugbyn tuomarikoulutus, Helsinki ja Pajulahti
  • Anu Hämäläinen: Opintoretki elinsiirron saaneiden MM-kilpailuihin, Mar del Plata