Paralympiasankarit Sankilampi ja Miettinen selvittivät Marcialongan

Pertti Sankilampi

Moninkertaiset hiihdon paralympiamitalistit Pertti Sankilampi ja Heikki Miettinen osallistuivat tammikuussa Italiassa hiihtourheilun Marcialonga-klassikkokilpailuun.

Sankilampi täyttää heinäkuussa 70 vuotta ja päätti juhlistaa sitä osallistumalla Marcialongan 70 kilometrin kilpailuun. Lumen vähyyden vuoksi Marcialonga typistyi 57 kilometrin mittaiseksi, mutta Sankilampi hiihti puuttuvat 13 kilometriä ennakkoon ennen kilpailua.

Sankilampi ei ollut hiihtänyt kilpamielessä kahteen vuosikymmeneen, mutta kun kipinä taas iski, oli harjoittelu ankaraa ja ”pitkä marssi” (marcia longa) tuli suoritettua.

– Marcialonga oli minulle ja Heikille valtava uusi kokemus ja näyttö kunnostamme. Kiitos niille kymmenille paralympiavuosille ja kovalle harjoittelulle, Sankilampi sanoi.

Tasatyöntö on kovaa huutoa nykyään perinteisen hiihtotavan kilpailuissa, mutta Sankilammelle ja monelle muulle takavuosien vammaishiihtäjälle se on ollut arkipäivää – ainoa etenemisvaihtoehto – jo vuosikymmeniä.

– Ovat jo kyselleet, lähdenkö Vasa-hiihdon 90 kilometrille sitten kun täytän 90, Sankilampi totesi Hiihto-lehden artikkelissa.

Lähde: Hiihto-lehti 2/2015