Liiku terveemmäksi: Työntekijöiden asenne tekee kuntosalista aidosti esteettömän

Heidi Huttunen

Modernein välinein varustetut tilavat kuntosalit madaltavat liikkumis- ja toimimisrajoitteisten kynnystä aloittaa kuntosaliharrastus. Tärkeimmät esteettömyystekijät liittyvät kuitenkin ihmisten väliseen kanssakäymiseen.

Heidi Huttunen oli muuttanut vastikään perheineen Lahteen. Hän totesi, että aika on kypsä uudelle liikuntaharrastukselle.

– Pienen poikamme vauvavuosi alkoi olla taputeltu, ja ajattelin, että nyt on aika laittaa mamma kuntoon, Huttunen kertoo.

Kuntosaliharrastus tuntui sopivalta tavalta palata aktiivisemman liikunnan pariin, etenkin kun nykyaikaisilta kuntosaleilta löytyy myös lapsiparkki.

Lapsiparkki ei kuitenkaan ollut Huttuselle ainoa kriteeri kuntosalin valinnassa. Huttunen on CP-vammainen ja liikkuu pyörätuolilla. Huttusilla ei myöskään ole autoa käytössään, joten esteetön kuntosali saisi mieluusti löytyä kelausmatkan päästä kotoa.

– Täytyi sen eteen vähän töitä tehdä, että sopiva kuntosali löytyi. Ja se löytyi lopulta sattumalta, kun osuimme Lahden Fressiin valtakunnallisena liikuntapäivänä, jolloin oli avoimet ovet. Matkaa Fressiin on kotoamme 800 metriä.

Fressi on osoittautunut erittäin sopivaksi. Ensinnäkin se on saavutettava. Kuntosali sijaitsee liikehuoneiston yläkerrassa, mutta hissit vievät katutasosta suoraan laitteiden äärelle.

Toisekseen kuntosali on avara. Välineiden lomassa on kosolti tilaa liikkua pyörätuolilla.

– Välineet eivät ole mitään HURin esteettömiä välineitä, mutta sellaisia, että minä pystyn suurimpaan osaan hyvin siirtymään. Tiedän lisäksi minua vaikeavammaisemman henkilön, joka pystyy myös käyttämään laitteita, Huttunen kertoo.

Kolmanneksi myös kuntosalin muut tilat ovat esteettömiä. Pukuhuoneet ovat tilavat ja inva-wc on hyvä.

– Suihkutuolia ei ole, mutta varmaan sellainenkin sinne on hoidettavissa, jos vain pyytää.

Ei esteitä korvien välissä

Neljänneksi – ja tämä on Huttusen mukaan tärkein tekijä – henkilökunta on asenteiltaan esteetöntä.

– Henkilökunta on avarakatseista ja vastaanotto kuntosalille on ollut lämmin. Joissain kuntosaleissa, missä olen käynyt, on vastaanotto saattanut olla jännittynyttä.

Henkilökunnan palvelualttius ja ystävällisyys on tärkeä tekijä erityisesti liikkumis- ja toimimisrajoitteisten henkilöiden kohdalla, sillä kuntosaliharrastuksen aloittaminen ja tuntemattomalle salille saapuminen voivat olla heille aidosti pelottava asia.

– Monilla on käsitys, että salilla ovat vain kauniit, rohkeat ja hyväkuntoiset. Salille tuleminen on pelottavaa minulle, vaikka olen kuitenkin koulutukseltani liikunnan ammattilainen. Siksi vastaanotto on tärkeää, ja tämä taisi olla ihan ensimmäinen kerta, kun vastaanotto oli näin lämmin.

Lahden Fressin keskusvastaava Johanna Vilen on hyvillään kuullessaan kehuja henkilökunnan asenteesta.

– On kiva kuulla, että henkilökunta on auttavaista. Asiakaspalveluhenkilökuntamme on melko pitkäaikaista ja heitä koulutetaan säännöllisesti. Lisäksi meidän kahdeksalla personal trainerilla on liikunta-alan koulutus ja sitä kautta osaamista toimia erilaisten asiakkaiden kanssa, Vilen kertoo.

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry on vetovastuussa vuoden 2015 kansallisesta Liiku terveemmäksi -kampanjasta. Vuoden teemana on liikunnan esteettömyys ja saavutettavuus. VAU:n sivuilla julkaistaan vuoden aikana kirjoituksia, joissa käsitellään esteettömyyttä ja saavutettavuutta laajasti monista eri näkökulmista.

Kirjoitus on julkaistu Vammaisurheilu & -liikunta -lehdessä 5/2014.