Junior Games -tunnelma täytti taas Kuortaneen – mutta lisääkin kisaajia mahtuisi

Emma Kauppi

Junior Games -kevätkisat vietiin läpi Kuortaneen Urheiluopistolla 15.–16. huhtikuuta tutun iloisissa tunnelmissa. Mukana oli isoja erityiskouluja ympäri Suomea, esimerkiksi Ruskeasuon koulu Helsingistä, Mäntykankaan koulu Kuopiosta, Onerva Mäen koulu Jyväskylästä ja Katariinan koulu Turusta.

Suomalaisessa koulumaailmassa on vallalla suuntaus, jossa vammaisia ja erityistä tukea tarvitsevia oppilaita saatetaan yhä enenevässä määrin normaaliopetuksen pariin. Tämä trendi ei vielä näy Junior Games -kisoissa, sillä ns. integraatio-oppilaita oli mukana Kuortaneella vain kourallinen.

Ne integraatio-oppilaat, jotka Kuortaneelle saapuivat, tulivat lähinnä omien vanhempiensa kanssa.

– Ei olisi tullut mieleenkään edes kysyä, olisiko Emma saanut mukaan avustajan koulusta. Kyllä hänellä sellainen on, mutta en usko, että tällainen kahden päivän reissu olisi onnistunut, toteaa espoolainen Sinikka Kauppi, lievästi liikuntavammaisen Emman äiti.

Iso syy integraatio-oppilaiden pieneen määrään Junior Games -kisoissa on siis ilman muuta avustajan saamisen vaikeus. Jos kisailijoiden vanhemmat joutuvat ottamaan kaksi päivää vapaata, jotta lapsi pääsee kisoihin, on turha odottaa mukaan kymmenmääriä normaaliopetukseen integroituja oppilaita.

Se on sääli, sillä Junior Games -kisat on hyvä ponnahduslauta vammaisurheilijan polulle. Emma Kauppikin kuuluu jo nuorten paralympiaryhmään, mutta käy edelleen Junior Games -kisoissa lähinnä Seppo Loiskeen ammattitaitoisesti järjestämien uintikilpailujen vuoksi. Toisaalta kisat tarjoavat kilpailuelämyksiä myös niille, joilla ei ole suuremmin aiempaa liikuntakokemusta.

Kaupin ykköslaji on – tai olisi – yleisurheilu, mutta hän on mieltynyt pidemmille matkoille, eikä hänen luokassaan T38:ssa ole juuri kanssakilpailijoita edes kansainvälisesti, saati sitten Suomessa. Uinnissa hänen luokkansa puolestaan on S9, jossa tasoa riittää maailmalla rutkasti.

Luovi Alavus

Junior Games -kevätkisojen Paras kannustus -kiertopalkinnon voitti Ammattiopisto Luovin Alavuden yksikkö.

Torstaina Junior Games -kisoissa kilpailtiin mm. uinnissa.

Ville Viikinki

Junior Games -kevätkisat saivat pitkästä aikaa maskotin, Ville Viikingin.