Esteettömyysseminaari Espoossa 20.5. – Onko Espoo liikkujalle esteetön?

Liiku terveemmäksi esteettä -kiertue saapuu Espooseen keskiviikkona 20. toukokuuta 2015, jolloin Otaniemen Laurea-ammattikorkeakoululla (Metsänpojankuja 3) järjestetään liikunnan esteettömyysasioita käsittelevä seminaari klo 12.00–16.00.

Seminaarissa on puhumassa alan johtavia asiantuntijoita, kuten Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE:n johtaja Kirsti Pesola ja Näkövammaisten Keskusliiton esteettömyysasiamies Hanna-Leena Rissanen.

Paikallista näkökulmaa keskusteluun tuo paneelikeskustelu, jossa Espoon Invalidit ry:n puheenjohtaja Pirkko Kuusela ja liikuntasuunnittelija Esa Yletyinen Espoon kaupungin liikuntapalveluista keskustelevat aiheesta Onko Espoo liikkujalle esteetön?

Kuuselan mukaan sekä Espoon liikuntatilat että järjestettävät liikuntapalvelut ovat lähes järjestään tavalla tai toisella esteellisiä. Ohjattuja liikuntaryhmiä ei ole mietitty liikuntarajoitteisten tarpeiden kannalta ja liikuntapaikkoihin pääsy on hankalaa.

– Tilanne on se, että kuljetuspalveluihin ei saada lisämatkoja, jolloin moni joutuu nipistämään matkoja juuri liikuntaharrastuksista. Liikuntaharrastusta varten ei myönnetä matkoja, koska niitä ei katsota välttämättömiksi, Kuusela avaa ongelmaa.

Kuuselan mukaan vammaisten henkilöiden motivoiminen liikkumaan on oma lukunsa, kun puhutaan henkilöistä, jotka saattavat joutua ponnistelemaan päästäkseen lähtemään kotoa. Niiden ponnistusten jälkeen ryhmäliikuntatilanne, jossa esimerkiksi pyörätuolissa istuvaa henkilöä ei osata huomioida mitenkään, on melkoinen innostuksentappaja.

Asenteellinen esteellisyys on Kuuselan mukaan monin tavoin vakavampi ongelma kuin liikkumisen fyysiset esteet.

– Ei olla meidän asiaamme vastaan, vaan meitä ei huomioida lainkaan, Kuusela sanoo ja kertoo esimerkin kulttuurin puolelta:

– Espoossa on Kulttuurikaveri-hanke, jossa voi hakea kaverin seuraksi kulttuuririentoihin. Soitin ja kysyin, onko liikuntavammaisen mahdollista saada kulttuurikaveria. Sain vastauksen, että ”ei tämä ole vammaisille”. No, nyt se on, kun nostin asian esille, mutta tämä kertoo vain siitä, että koko asiaa ei ollut edes mietitty etukäteen.

Kuusela kiittelee, että Espoon kaupunki on suorastaan edistyksellinen ikäihmisten palveluissa. Tämä osoittaa, että kaupunki pystyy halutessaan ottamaan myös vammaisväestön paremmin huomioon, kunhan siihen vain löytyy aitoa tahtoa.

– Vammaispoliittisen ohjelman toteutuksen yhteydessä on tänä vuonna jo tehty muutamia toimenpiteitä, mutta matkaa on vielä yhdenvertaisiin mahdollisuuksiin, Kuusela sanoo.

Maksuttoman Liiku terveemmäksi esteettä -seminaarin järjestävät Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ja Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE yhteistyössä Espoon kaupungin, Näkövammaisten Keskusliiton, Valtakunnallisen vammaisneuvoston ja Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa.

Heti seminaarin päätyttyä alkaa kahden tunnin mittainen Sporttitori (klo 16.00–18.00), jossa on kokeiltavana erilaisia vammaisurheilun ja -liikunnan sovelluksia ja jossa alan paikalliset toimijat esittelevät toimintaansa.

VAU:n koordinoimaan Liiku terveemmäksi -teemavuoteen kytkeytyvä Liiku terveemmäksi esteettä -kiertue jatkuu Espoon tapahtuman jälkeen syksyllä Vaasassa (30.9.), Mikkelissä (7.10.) ja Tampereella (5.11.).

Ilmoittautumiset seminaariin 18.5. mennessä: www.invalidiliitto.fi/jarjestokoulutus tai Invalidiliiton toimistosihteeri Tarja Lukjanov, puh. 09 613 191. Seminaariin voi saapua ilmoittautumattakin, mutta silloin jää vaille kahvitarjoilua.

Ohjelma

12.00 Esteettömyys alkaa esteiden tunnistamisesta

  • Tapahtuman avaus: toiminnanjohtaja Päivi Ahlroos-Tanttu, Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry
  • Esteettömyys ei ole mielipide: johtaja Kirsti Pesola, Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE
  • Esteetön aistiympäristö: esteettömyysasiamies Hanna-Leena Rissanen, Näkövammaisten Keskusliitto ry
  • Taukojumppa
  • Miten kunnan vammaisneuvosto voi vaikuttaa? suunnittelija Tea Hoffrén, Valtakunnallinen vammaisneuvosto
  • Mikä on esteettömyyskartoitus? Esimerkkeinä Kisakallio ja Pajulahti: apuvälineneuvoja Jukka Parviainen, Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry

14.00 Kahvi

14.30 Pääseekö liikuntatilaan, pystyykö toimimaan?

  • Apua esteettömän ja saavutettavan liikuntatapahtuman järjestämiseen: johtaja Kirsti Pesola, ESKE
  • Vuokraa liikunnan apuväline! apuvälineneuvoja Jukka Parviainen, VAU
  • Vammaispalvelut liikunnan tukena: järjestötyön suunnittelija Aapo Rantanen, Invalidiliitto ry
  • Keskustelu: Onko Espoo liikkujalle esteetön? mukana mm. Pirkko Kuusela, Espoon Invalidit ry ja liikuntasuunnittelija Esa Yletyinen, Espoon liikuntatoimi

15.30 Loppukeskustelu

16.00–18.00 Sporttitori